dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurEindelijk ook laatste rustplaats voor Inheemsen in Nederland

Eindelijk ook laatste rustplaats voor Inheemsen in Nederland

-

Does Travel - naar Suriname

Tot voor kort had de Inheemse gemeenschap in Nederland geen eigen plek, waar zij volgens eigen gebruik afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. Gisterochtend is daar verandering in gekomen door het inwijden van een stuk grond, een eigen begraafplaats op herdenkingspark Westgaarde.

De oorspronkelijke bewoners van Suriname hebben nu eindelijk een plek in Amsterdam Osdorp, voor een uitvaart volgens de eigen rituelen. Een dure reis naar Suriname, was tot voor kort de enige optie om naar wens begraven te worden. Door dit initiatief is het niet meer nodig.

Het is een unicum want nog nooit eerder was er in Europa een laatste rustplaats beschikbaar, die zich specifiek op inheemsen richt. De eerste uitvaarten volgens Inheemse begrafenisriten kunnen vanaf volgende week plaatsvinden.

“Geweldig is het, als je toch ergens in Nederland begraven kan worden op je eigen manier”, aldus pastor Evert van den Bosch een van de drie spirituele inheemse leiders die de grond inwijdde. Bekijk hier ook de reportage van AT5.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
 1. wie heeft ze ooit tegengehouden zelf grond te kopen om een begraafplats te maken?

  helemaal NIEMAND
  weer veel drukte om niets
  het is ze wel gegund, maar lijkt erop dat ze anderen verantwoordelijk houden dat die begraafplaats er nooit was.
  terwijl dat allang zelf geregeld had kunnen worden
  dus ik snap sowieso dat moeilijk doen niet


  gemodereerd
 2. Als de Indianen voor de oorspronkelijke bewoners van de Amerikas fout is in Suriname en men ze daarom Inheemsen is gaan noemen, is het een even grote fout om diezelfde mensen in Nederland aan te duiden met de naam Inheemsen. De inheemsen van Nederland zijn misschien de Batavieren of misschien Holbewoners. Als Surinaamse inheemsen naar Afrika of India zouden migreren en daar begraven zouden worden zou men ze toch ook geen Inheemsen noemen. Ik raad daarom de heer van den Bosch en zijn groep aan, de naam, zoals ze zichzelf noemen te gebruiken (Kalinya, Lokono enz.). En dan kan hij, als daar naar gevraagd wordt, uitleggen dat het om Surinaamse inheemsen gaat, totdat die naam algemeen bekend is geworden. Je kan een verwarring scheppende naam voor die groep, niet vervangen door een andere, even veel verwarring scheppende naam. Een toerist die ergens in Nederland zou zien staan ‘INHEEMSE BEGRAAFPLAATS’ zou op de graven foto’s van Batavieren of Neanderthalers verwachten te zien en niet die van Kalinya’s,Trio’s of Wayana’s..


  gemodereerd
 3. waarom zijn die inheemsen naar Nederland gegaan , raar , misschien horen wij eens waarom ze naar Nederland zijn gegaan
  maar in ieder geval kunnen ze wel hun dierbaren daar nu een laatste rustplaats geven


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES