woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijPresident roept aan vooravond Keti Koti op tot harmonie in Suriname

President roept aan vooravond Keti Koti op tot harmonie in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

President Santokhi heeft aan de vooravond van 159 jaar Keti Koti een oproep gedaan tot eenheid en harmonie. In een bijeenkomst met verschillende Afro-Surinaamse organisaties, gebundeld in het Nationaal Comité Slavernijverleden, zei het staatshoofd dat wij als samenleving meer raakvlakken zullen moeten identificeren om ons samen te binden.

De regering zet zich ervoor in die eenheid te bereiken. Tijdens de bijeenkomst, die op donderdag 30 juni plaatsvond op het presidentieel paleis, noemde president Santokhi vrijheid het hoogste goed dat de mens bezit.

Die vrijheid zal te allen tijde behouden moeten worden en moeten leiden tot welvaart en welzijn van de samenleving. President Santokhi zegt dat geen enkele vorm van slavernij meer geduld moet worden, en dat liefde en respect moeten prevaleren. “Als president zal ik alles wat in mijn vermogen ligt, doen om die vrijheid te behouden en de woon- en leefomstandigheden van alle landgenoten verbeteren.” De regering zal ook meer tijd, energie en middelen investeren in groepen met een achterstand. Dit om te zorgen voor een gelijkwaardige samenleving.

Volgens president Santokhi heeft de regering de taak om de uitdagingen die dit met zich meebrengt te overbruggen. Herstel van het slavernijverleden dient op een zodanige wijze te geschieden dat dit leidt tot versteviging van de natie. Het staatshoofd memoreerde dat er na de afschaffing van de slavernij contractarbeiders uit verschillende delen van de wereld naar Suriname werden gehaald. “1 juli 1863 is een belangrijke dag voor ons geliefd Suriname; die dag is begonnen aan de bouw van de bromki dyari”, stelde de president. Hij bleef ook stilstaan bij de discussie rond de herstelbetalingen, die met goed dialoog tussen Suriname en Nederland aangepakt dient te worden.

Johan Roozer en Siegmien Staphorst zijn respectievelijk voorzitter Nationaal Comité Slavernijverleden en voorzitter Raad van Advies van het Nationaal Comité Slavernijverleden. Zij toonden zich ingenomen met de ontvangst op het paleis. Staphorst gaf aan dat de verschillende Afro-Surinaamse organisaties zich in maart gebundeld hebben. Een van de voornaamste doelen is de positie van de Afro-Surinamers aan de orde te stellen.

Staphorst zegt dat de organisaties de plicht hebben koloniale gebeurtenissen te verwerpen. Zij hebben tevens de plicht de basis te leggen voor kennis over deze periode alsook mensen bewust te maken van het ontwikkelen van de eigen identiteit. Voorzitter Roozer merkte op dat het slavernijverleden meer als een vraagstuk gezien moet worden. Volgens hem kunnen de historische sporen van de slavernij niet meer gewist, maar wel voorkomen worden. Hij legde de nadruk op het tot stand brengen van echte en duurzame vooruitgang alsook het hooghouden van menselijke waarden.

De bijeenkomst werd bijgewoond door vicepresident Ronnie Brunswijk, first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, parlementsvoorzitter Marinus Bee en de staatsadviseurs Rusland en Paul Somohardjo.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Over harmonie moeten sommige zwijgen.
  Laten we elkaar niet voor de gek houden.


  gemodereerd
 2. Oproep van de president baard mijn zorgen man.
  Is er niet al genoeg getrokken van het arme volk.
  Of heb ik het verkeer begrepen?
  Wat hij met “ har’monie” bedoeld .


  gemodereerd
 3. Suriname is al jaren een onbestuurbaar land geworden.
  Het maakt niets uit wie de macht in het land heeft ze zijn
  allemaal onbetrouwbaar en verrijken zichzelf ten kosten van alles./
  Ook de NDP heeft het land totaal vernietigd en moet nooit meer
  het land besturen .Bouterse en zijn handlangers zijn rijk geworden
  met geld van het volk.


  gemodereerd
 4. Het lijkt erop dat na 159 jaar keti koti de enkelketting nogsteeds als een betonmolen hangt. Lieve mensen laat het verleden los en voel je vrij. Anders ben je een gevangene in je eigen vrijheid. Focus op de toekomst is de enige manier om zelfstandigheid, veiligheid en economische voortgang te boeken.
  Geen handjes meer ophouden en op de weg timmeren en laten zien wat je kunt.
  Vooruitgang is ook je kinderen goed onderwijs geven. Een vrolijke dag Toegewenst!!!


  gemodereerd
 5. @bamba,

  Jij hebt op dezelfde school gezeten als brunswijk, baart mij zorgen om jullie ontwikkeling.


  gemodereerd
 6. Ben bang dat de boodschap niet aankomt bij lieden met zaagsel in de bovenkamer, zeker die 2 hierboven. Het is de laag die weinig tot geen scholing heeft gehad en agv een zwaar minderwaardigheidscomplex een diepe haat koestert jegens andere bevolkingsgroepen.
  Het besef dat je je eigen ontwikkeling zelf in de hand hebt en het geen zoden aan de dijk zet om anderen de schuld te geven van jou ellendig en uitzichtloos bestaan, zal nooit tot hun doordringen. a sarie foe troe….


  gemodereerd
 7. Inderdaad @ B B Mamba. Deze regering zal zolang ze nog zitten meer trekken ah volk, niet normaal. Wat bedoeld de president met harmonie?


  gemodereerd
 8. Wat…
  “de positie van de Afro-Surinamers aan de orde te stellen.”
  Nou die is al lang bekend hoor!
  Die positie hebben de meeste aan hun domme gedrag en luie mentaliteit te danken!

  En “Hij bleef ook stilstaan bij de discussie rond de herstelbetalingen”
  Nou lekker blijven stilstaan idioot, wat een brutaliteit!

  Geen rooie rot cent krijgen ze van mij, die nietsnutten zijn door hun eigen volk verkocht aan de hoogste bieder.
  De slavenhandelaren hebben gewoon eerlijk gekocht wat te koop werd aangeboden.
  In die tijd kocht men gewoon wat nodig was, andere tijden andere regels.

  En nu willen die parasieten heel de dag genieten in hun hangmat, heel de dag de herstelbetalingen tellen, gaat ook vervelen hoor.

  Groot nieuws, herstelbetalingen komen er niet, nooit niet.
  Ga in Afrika maar janken om herstelbetalingen, daar zitten de hoofddaders, de bron ellende waaruit alles is voortgekomen.

  Alleen met hard werken kan je geld verdienen, maar daar moet je wel je hangmat voor uit…


  gemodereerd
 9. Mamba wat is er met je baard aan de hand?
  je vraagt wat hij met `har`monie`bedoeld? Hij bedoelt dat ie moes haar a monie bij boefdraad, de onschuldige op de vlucht geslagen hond en bij boeterse.
  en als je dat heb gedaan kom dan terug man


  gemodereerd
 10. President, let op jouw woorden want in 2025 wordt je hierop afgerekend. Als jij je beloftes niet nakomt, word je opgehangen: 2025: bijltjesdag. Dit geldt ook voor onze grote vriend Brunswijk


  gemodereerd
 11. Harmonie is het juiste woord. We zijn als Surinaams volk door de Hollanders allemaal bij elkaar gegooid, dat moet ons als volk juist sterker maken. Maar we gooien hoe dom ook liever met modder naar elkaar en hebben geen respect voor een ander.
  Keti Koti is een dag van bezinning, onthoud dat. Wat vieren we anders, dan kunnen we ook daarmee maar ophouden.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES