vrijdag, juni 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijLVV-laboratorium wordt naar verwachting in 1e kwartaal 2023 opgeleverd

LVV-laboratorium wordt naar verwachting in 1e kwartaal 2023 opgeleverd

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren een contract getekend met Bouwbedrijf Alvera NV voor de uitvoering van civiele werken en met de NV Beta Group voor het verrichten van de elektrische- en sanitairewerken van het Laboratoriumcomplex. De uitvoering geschiedt onder technische supervisie van Architectural and Civil Engineering Consultancy (ACE). De totale waarde van de twee contracten om de infrastructuur te voltooien wordt geschat op SRD 18,6 miljoen.

Het laboratorium zal betrouwbare testresultaten opleveren voor dierlijke en plantaardige producten.  Importeurs en exporteurs hebben de toegang tot deze diensten om de voedselwaardigheid van hun producten te valideren. De voltooiing van het laboratorium is een belangrijke stap voor het verbeteren van de voedselveiligheid en verhoging van de exportmogelijkheden voor Surinaamse landbouwproducten. “Wij moeten ons vooral op onze lokale consumptie focussen. Met de operationalisering van het laboratorium in het begin van het komend jaar, wordt er betrouwbaardere voedselveiligheid geboden,” stelt minister Sewdien.

Deze activiteit is een van de mijlpaalactiviteiten voor het Agriculture Competitiveness-project SU 10-20, gefinancierd door een lening tussen de regering van Suriname en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De infrastructuur van twee andere laboratoria zullen naar verwachting worden hersteld via het Agriculture Competitiveness Project, te weten het Plantgezondheidslaboratorium aan de Kankantriestraat; gefinancierd door IDB-lening en het Clusterlaboratorium bij LVV, gefinancierd via de subsidiefaciliteit van de Europese Unie.

Het doel van het Agriculture Competitiveness-project SU 10-20 is bij te dragen tot het vergroten van het concurrentievermogen van de landbouwsector door de verbetering van de diergezondheid, de gezondheid van planten, de voedselveiligheid en landbouwonderzoek en diensten voor technologieoverdracht. Het programma wordt volledig gefinancierd voor een bedrag van 17,5 miljoen US-dollar, door de IDB. Het project heeft een looptijd van vijf jaar.

Naar verwachting zijn de werkzaamheden binnen zeven tot acht maanden na ondertekening van het contract afgerond, meldt LVV.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. okee minister dan is het gebouw opgeleverd , maar er zullen wel geclassificeerde laboranten aanwezig moeten zijn , heeft u deze bekwaamde mensen minister , of denkt u , wie was er eerder het ei of de kip of toch de kip en dan het ei


  gemodereerd
 2. Heer Minister
  Goede vooruitgang om een laboratorium te hebben om analysis te kunnen maken van o.a. de MRL waarden (Maximale Residu Limiet) om aan te geven of het product dat wordt geanalyseerd het predicaat voedselveilig kan krijgen volgens de fytosanitaire richtlijnen.
  Met de operationalisering van het laboratorium wordt er betrouwbaardere voedselveiligheid geboden,” stelt minister. Mag ik de minister op attenderen dat voedselveiligheid een ketenbenadering is met o.a. de inachtneming van de Global Gap principes: van zaad tot consumptie.
  En helaas staat het laboratorium niet aan het begin van de keten maar aan het einde. Dit houdt in dat LVV haar beleid inzake voedselveiligheid eerst in place moet hebben. En voornamelijk de volgende aspecten interpreteren:
  De regels van de wetgeving aanpassen inzake de verkoop en het gebruik van specifieke categorieën chemische stoffen, een pakket geharmoniseerde beperkingen op het op de markt brengen en het gebruik van specifieke gevaarlijke stoffen en preparaten. Er op toezien dat niet a la dol vergunningen worden verleend om chemische pesticiden te importeren die internationaal op de verbodenlijst staan. En het voeren van controles hierop bij verkopers.
  De Regionale coördinatoren, ressortleiders en voorlichters intensief bij te scholen die dan op hun beurt boeren adequaat kunnen voorlichten en ondersteunen inzake gebruik van pesticiden: welke, wanneer en met inachtneming van het veiligheidstermijn.
  Boeren aanmoedigen over te stappen op organische of biologische teelt.
  En tenslotte en het meest belangrijke is het uitvoeren van regelmatige controles op het veld. Door het hele land zijn er in alle ressorten LVV kantoren en zet de voorlichters nu echt aan het werk (na trainingen )
  Als er niet conform de Global Gap principes wordt geteeld dan zult u merken dat het laboratorium juist een negatief effect sorteert omdat dan wordt aangegeven dat de aangeboden producten door exporteurs die ter evaluatie of keuring worden aangeboden niet kunnen worden geëxporteerd. Het laboratorium zorgt in dit geval dat er dan juist minder producten worden geëxporteerd vanwege de limieten die niet worden gehaald.
  Hiermee wil ik aangegeven dat het laboratorium de betrouwbare voedselveiligheid niet kan garanderen. Want het laboratorium analyseert alleen en ondersteunt de boeren niet fysiek op het veld. Dat doen mensen die kennis en expertise hebben.
  Advies is het beleid van het ministerie hierop aan te passen en controle moet uitvoeren hierop. En gebruik de Agriculture Competitiveness-project SU 10-20 fondsen ook hiervoor. Dan pas kan ons land de voedselschuur worden zoals al jaren en ook nu nog wordt beoogd. Omdat onze producten dan ook eindelijk naar elk willekeurig land kunnen worden geëxporteerd omdat die voldoen aan de internationale standaarden zoals HACCP, BRC, IFS etc.
  Veel succes.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES