Honderd organisaties in Nederland geven personeel vrij op 1 juli

8
Foto ter illustratie | Keti Koti viering 1 juli in Amsterdam

Circa honderd organisaties in Nederland, hebben hun personeel vandaag vrijgegeven vanwege de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij (Keti Koti).

Dat melden radiozender FunX, stichting Nederland Wordt Beter en initiatief The Black Archives. Zij begonnen vorig jaar een petitie om van 1 juli een nationale vrije dag te maken.

Het gaat voornamelijk om kleine, missie gedreven bedrijven in de creatieve of sociale hoek bevestigt Mitchell Esajas van The Black Archives. Ook de maker van ‘slaafvrije chocola’ Tony’s Chocolonely, de Britse cosmeticaketen Lush en de Stichting NDSM-werf in Amsterdam doen mee.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vandaag een van de sprekers bij het nationaal monument slavernijverleden in Oosterpark. Samen met de andere grote steden dringt ze er bij de regering op aan om 1 juli uit te roepen als erkende nationale feestdag.

Toch hebben de Amsterdamse gemeenteambtenaren vrijdag geen vrij. “Het personeel krijgt geen vrij met Keti Koti, omdat het nog geen landelijke feestdag is”, zegt wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) tegen het FD. Ze kunnen wel verlof opnemen.

In Suriname is Keti Koti een nationale vrije dag.


8 REACTIES

 1. Lieve mensen,
  Zo kom je niet vooruit. Laat het verleden los. Richt je jezelf op de toekomst door de jonge generatie op te roepen, zie het verleden als een lering hoe het niet zou moeten. Toenadering zoeken tegen de blanke jonge generatie, dat wij geen wrok uit het verleden koesteren, maar samen willen nadenken en samen werken naar een mooie toekomst. Is de enige manier om voortgang te boeken, een solide sociaalnetwerk te bouwen, economische vooruitgang en zelfstandigheid te versterken. Goed onderwijs is van essentieel belang om te participeren in een sterke samenleving.
  gemodereerd

 2. Fijne Keti Koti dag! 🇸🇷

  Er is heel veel (kwaliteit) georganiseerd dit jr.
  Sterk monologen, theater, dineetjes en suri Jazz met meneer Snijders & Ondrofeni. Tenminste dat vinden wij leuk.
  Nu nog de weerknop naar tropische temperaturen.
  gemodereerd

 3. Zo jammer dat je ze maar 1 keer in het jaar in deze prachtige gewaden ziet. De slavernij is een misdaad die nooit vergeten mag worden. Maar ook de schuldigen in Afrika die de slavernij mogelijk hebben gemaakt moeten bekritiseerd worden en hun excuses aanbieden.
  gemodereerd

 4. In Nederland wordt keti koti nooit een vrije dag! je moet je verlof opnemen. Wat voor een onzin is dat? Zelfs Kerst is in Nederland geen vrije dag. Alleen in Suriname zijn ze voor bijna alle feestdagen vrij haha. Leuk maar zeer nadelig voor de economie. Maar dat ligt aan de nieuwe regering en Chan, die niets doet dan alleen op het volk zijn kosten reizen in the first class en overal gratis eten! Ik had zo trots op hem gestemd, maar hij is erger dan die paarse. Had ik maar liever op die paarse gestemd. Die zou tenminste niet zoveel gaan reizen. Wat hij nog deed, maar we zagen duidelijk het verschil: straten werden geasfalteerd, nieuwe scholen in de districten voor arme kinderen , die niet naar de stad konden. En wat nu! Chan en zijn reisvakanties om zogenaamd hulp te zoeken. Ik ben helemaal gefrustreerd . Waarom neem je een land als je het land erger maakt met je onkosten? Suriname lag onder water en meneertje en mevrouwtje waren lekker op vakantie in America. Lekker belangrijk! Volgende nieuwe regering moet nu de kosten/ schulden van Bouta en Chan betalen, want een ieder vult zijn zak! zielig voor ons heerlijk Suriname. We krijgen nooit een president die naar het volk gaat kijken. We leven in een prachtige land met een duivel regering.
  gemodereerd

 5. 1 juli is bepaald door de toenmalige machthebbers dat de mensen hun vrijheid verkregen. Omdat de ander voor jou heeft bepaald dat je vrij bent, ben je dan werkelijk vrij?
  Voor de een is het een dag van feest, voor de ander een dag van bezinning.

  BEVRIJDING
  Vierduizend jaar geleden leidde God het joodse volk weg uit Egypte, waar het in slavernij had geleefd. Met Pesach herdenken joden deze bevrijding. Pesach betekent zoiets als “voorbijgaan”. God strafte Egypte voor de slavernij met tien rampen. De allerlaatste en meest gruwelijke ramp sloeg de joodse huizen over: die waren beschermd met een speciaal teken.

  BROOD MET HAAST
  De joden moesten plotseling vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Ze namen platte, ongezuurde broden mee: matzes. Met Pesach mag er daarom niets in huis zijn dat gist of zuurdesem bevat. Geen brood, geen koekjes en bijvoorbeeld ook geen bier. Pesach duurt acht dagen. Op de eerste dag en laatste twee dagen mag er niet gewerkt worden. De dagen daartussen in wel. Alle dagen eten de joden ongezuurd brood.

  EEN EXTRA GLAS VOOR ELIA
  Het feest begint met de viering van Seder op de eerste twee avonden. ‘Seder’ betekent ‘ordening’, de avonden verlopen volgens een vast patroon. Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een soort fruitkoek (charoseth), vier glaasjes wijn en verse lentegroente. Aan de hand van deze etenswaren wordt het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld aan de kinderen.

  Hierna wordt de echte maaltijd opgediend en zingt de familie samen vrolijke liedjes. Er staat een extra glas op tafel voor Elia. Elia is een profeet: hij geeft goddelijke boodschappen door. Op de Sederavond kan hij misschien binnenkomen om de messias aan te kondigen, een leider die de joden vrede zal brengen.
  gemodereerd

 6. Overdreven gedoe.
  Denken zeker dat ze in Suriname zijn en voor elk wissewasje een vrije dag/feestdag krijgen toebedeeld.

  Hier in Nederland moet hard gewerkt voor.

  Overigens hebben die gasten elke dag al vrij, want 99% zit in een uitkering.
  Klinkt niet leuk maar is wel de waarheid.
  gemodereerd

 7. Er zijn meer moslims in Holland dan die paar suri-afro’s. Die hebben ook geen vrije dag op suikerfeest.
  Gaat niet gebeuren.

  Vier je feestje, ik vier het ook, en neem zelf een vrije dag.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.