Gratis porties Her’ Heri in verband met Keti Koti

6
Vanwege Keti Koti 4.000 gratis porties her' heri in Amsterdam
Voorbeeld van Her' Heri - Foto (c) Avenue Nine

Op 1 juli 2020 werd gestart met het uitdelen van gratis porties Her’ Heri in Amsterdam in verband met Keti Koti. Dit jaar zal dat vandaag op 1 juli in heel Nederland gebeuren onder de noemer ‘Free Heri Heri For All’.

Het concept is ontwikkeld door KIP Republic ter nagedachtenis van het slavernijverleden en om de historie te verbinden met het heden.

Vandaag de dag wordt Heri Heri beschouwd als een delicatesse, maar Heri Heri is een maaltijd die ook bekend staat als een veel voorkomend gerecht dat gekookt werd door de tot slaaf gemaakte voorouders op plantages over de hele wereld tijdens de transatlantische slavenhandel.

Ter nagedachtenis aan deze voorouders en ter herdenking van de afschaffing van de slavernij door het Nederlandse Koninkrijk, is Free Heri Heri in het leven geroepen om aandacht te vragen en bewustwording te creëren voor deze historische dag.

De eerste editie vond plaats in 2020 met 4.000 gratis gerechten die uitgedeeld werden over alle Amsterdamse stadsdelen, en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke viering waarbij dit jaar op 1 juli 2022 meer dan 20.000 Heri Heri gerechten worden uitgedeeld in acht provincies.

6 REACTIES

 1. Beste mensen. Wanneer komen jullie van de aalmoezen af. Om wonden te helen moet je het verleden loslaten. Deze gratis bedeling is niet bevorderlijk voor de zelfstandigheid!
  Geschiedenis moet je in leven houden om deze niet te laten herhalen en voortgang te boeken.
  En juist op deze manier maak je jezelf weer afhankelijk van derden!!!!!!
  gemodereerd

 2. De Heri heri viel onder de wettelijke verplichte voedselverstrekking aan de slaven omdat het toen goedkoop was. Nu niet meer te betalen. Geweldig initiatief om dit tot een 1 juli maaltijd te verheffen. Het is een directe en onvergetelijke herinnering aan het lijden van onze voorouders. Kan ook een geweldig exportproduct van Suriname worden. Engelstalige landen en eilanden noemen de Heri Heri “Provision’.
  gemodereerd

 3. Geen Heri Heri aan de nakomelingen van slavenhouders en slavendrijvers geven hoor. Dat zou namelijk hetzelfde zijn als parels voor de zwijnen werpen.
  gemodereerd

 4. Leuk gebaar, maar 20.000 Heri Heri gerechten zet echt geen zoden aan de dijk!

  Dat is nog niet eens genoed voor alle dak- en thuislozen van hun afkomst in Amsterdam.
  gemodereerd

 5. Wanneer de joden Pesach vieren, hun herdenking van slavernij van de voorouders, dan doen ze dat in besloten kring.

  Na 4000 jaar slavernij in Egypte bevrijdde God het joodse volk uit Egypte. Omdat ze snel moesten vertrekken hadden ze geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen en namen ze platte broden zonder gist mee: matzes.

  BEVRIJDING
  Vierduizend jaar geleden leidde God het joodse volk weg uit Egypte, waar het in slavernij had geleefd. Met Pesach herdenken joden deze bevrijding. Pesach betekent zoiets als “voorbijgaan”. God strafte Egypte voor de slavernij met tien rampen. De allerlaatste en meest gruwelijke ramp sloeg de joodse huizen over: die waren beschermd met een speciaal teken.

  BROOD MET HAAST
  De joden moesten plotseling vertrekken en hadden geen tijd om hun brooddeeg te laten rijzen. Ze namen platte, ongezuurde broden mee: matzes. Met Pesach mag er daarom niets in huis zijn dat gist of zuurdesem bevat. Geen brood, geen koekjes en bijvoorbeeld ook geen bier. Pesach duurt acht dagen. Op de eerste dag en laatste twee dagen mag er niet gewerkt worden. De dagen daartussen in wel. Alle dagen eten de joden ongezuurd brood.

  EEN EXTRA GLAS VOOR ELIA
  Het feest begint met de viering van Seder op de eerste twee avonden. ‘Seder’ betekent ‘ordening’, de avonden verlopen volgens een vast patroon. Je krijgt met de hele familie een speciale maaltijd: een bitter kruid, zout water, een ei, een geroosterd lamsbeen, een soort fruitkoek (charoseth), vier glaasjes wijn en verse lentegroente. Aan de hand van deze etenswaren wordt het verhaal van de vlucht uit Egypte verteld aan de kinderen.

  Hierna wordt de echte maaltijd opgediend en zingt de familie samen vrolijke liedjes. Er staat een extra glas op tafel voor Elia. Elia is een profeet: hij geeft goddelijke boodschappen door. Op de Sederavond kan hij misschien binnenkomen om de messias aan te kondigen, een leider die de joden vrede zal brengen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.