vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentEchtpaar uit Suriname rijdt helemaal naar Brazilië op de bromfiets

Echtpaar uit Suriname rijdt helemaal naar Brazilië op de bromfiets

-

Does Travel - naar Suriname

Toen de vakantie van Jan en Annastasia naar Belém (Brazilië) niet door kon gaan omdat de SLM hun vlucht had gecanceld, besloten ze maar zelf van Suriname naar Brazilië te rijden…. en wel op de bromfiets! Afgelopen vrijdag vertrokken ze elk op hun eigen brom vanaf Kasabaholo, om enkele dagen later bij de Braziliaanse grens aan te komen.

In gesprek met de redactie van Waterkant.Net vertelt Annastasia Swaaij-Ormskerk, die in het dagelijks leven politieagente is, dat ze de vliegvakantie hadden gepland om de 40ste verjaardag van haar man touroperator Jan van Swaaij op maandag 27 juni in Belém te vieren.

Toen de SLM vlucht niet doorging, waren ze vastberaden om toch naar Brazilië te gaan en zijn ze vrijdag 24 juni op hun bromfietsen gestapt en richting Albina vertrokken. Door de regen waren ze iets later dan gepland, om 20.00u, bij de grensplaats en bleven daar overnachten. De volgende ochtend staken ze met hun bromfietsen in een bootje over naar de Franse kant.

Couple goals: Annastasia en Jan samen op weg.

In Frans-Guyana reden ze gelijk door richting Korou. Omdat Jan de stad wilde zien, besloten ze om daar te overnachten en zaterdag de omgeving te verkennen. Hierna reden ze zondag door richting Cayenne. Het plan was om direct door te gaan naar de grens met Brazilië, maar de controlepost bij de grens zou pas maandag weer open zijn.

Dus besloot het stel om de nacht van zondag op maandag in Cayenne door te brengen. Maandagochtend reden ze door en kwamen rond 17.30u bij de grens met Brazilië in de stad Oiapoque aan. Daar werd de nacht doorgebracht om dinsdag met frisse moed te vertrekken richting Macapá, een flinke afstand van 578 kilometer.

Dit bleek ook het meest avontuurlijke deel van hun trip vertelt Annastasia aan Waterkant.Net. “Een gedeelte van circa 125 kilometer van de weg was moeilijk begaanbaar met de brom. Door de zware regens was dat nu nog erger”, zegt ze. Maar het Surinaamse echtpaar zette door en uiteindelijk bereikten ze Macapá woensdagavond.

Onderweg moest ook getankt worden. Ook hadden ze reservertanks bij zich.

Van daaruit volgt het laatste stuk van hun reis. Donderdag 30 juni moeten ze eerst met een veerboot oversteken om vervolgens door te rijden naar het eindpunt Belem. Het stel blijft daar ruim een week om vervolgens met hun bromfietsen weer terug te rijden naar Suriname. Volgens Annastasia valt het allemaal heel erg mee en is de trip goed te doen.

“Een groot deel van de route is geasfalteerd en goed begaanbaar. Alleen voor het deel richting Macapá zou een terreinwagen wel handiger zijn. Het was ook veilig. Toen we aan het plannen waren werden we bang gemaakt door mensen om ons heen, die beweerden dat de weg gevaarlijk zou zijn en we overvallen zouden worden”. Helemaal niet waar zegt Anasstasia: “iedereen is vriendelijk en we hebben ons nergens onveilig gevoeld.”

De 40ste verjaardag van Jan hebben ze uiteindelijk deels al rijdend doorgebracht.

Kaart: Google Maps

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

17 REACTIES
  1. WOW. Het lijken die bromfietsen die ze verkopen bij Savers paradise. Als dat zo is dan goede reclame. Die bromfietsen leken me helemaal niet stevig, maar toch zo ver beland.
    Voor zo een tocht zou een crossmotor(dirtbike) misschien handiger zijn.

    Wel een prestatie met deze bromfietsen. Had ik echt niet verwacht.


    gemodereerd
  2. Elke keer als ik over de weg reis binnen Europa, denk ik aan Su.
    Wanneer zullen we de auto kunnen pakken en door Zuid-Amerika reizen? Dit is zo een bemoediging, dat het mogelijk is…
    Misschien moeten we maar opgaan in de regio.
    De USSA, de United States of South America, a la de USA.


    gemodereerd
  3. Knap en gedurft petje af voor dit stel,Niet van de wijs brengen door bange verhalen ,maar gewoon doen.Mijn compimenten


    gemodereerd
  4. Wij zeggen trots te zijn op Suriname, maar gebruiken steeds een kaart waar waar delen van Suriname ontbreken. Juist van de Surinaamse media mag verwacht worden dat ze alert zijn op dit punt. Overigens heel dapper van het echtpaar om op deze wijze te reizen.


    gemodereerd
  5. Zooo wat leuk. Stoer hoor. Misschien een idee om met groepjes te organiseren. Ik doe graag mee hoor. heel wat anders dan met het vliegtuig.


    gemodereerd
  6. Wat zou het mooi zijn als jullie het gefilmd hadden. Leuk avontuur maar denk niet dat je jullie zou nadoen. Veilig aangekomen en dat is mooi. Genieten jullie maar. Voorzichtig op terugweg


    gemodereerd
  7. Dit echtpaar heeft echt ballen! Wat een mooi en gedurfd avontuur.
    Als je avontuurlijk bent ingesteld, is dit misschien we de mooiste manier van reizen. Ik zou dan wel kiezen voor een crossmotor ipv een bromfiets omdat die geen problemen heeft met moeilijk begaanbare wegen.


    gemodereerd
  8. Gefeliciteerd.

    Anderen, oa Derreck Ferrier ( overleden) heeft ook met een groep dit ook met auto’s via Frans- Guyana naar Macapa – Brazilie ( een stad in het noorden van Brazilie aan de begin vd oever vd Amazonerivier) gedaan jaren geleden vanuit Suriname.

    Op zijn minst twee Engelse motorrijders afzonderlijk van elkaar op verschillende tijden hebben ook jaren geleden ook al gedaan door vanaf het zuiden van Argentine door al deze wegen van landen in Zuid-Amerika te doen, oa Brazilie, Frans – Guyana in Suriname aan te komen en via Guyana weer in Brazilie hun weg naar Venezuela, Coumbia, Panama, Midden- Amerika, Mexico, USA en Canada voort te zetten en daarna weer met de vliegtuig naar UK hun thuishaven. Een hele mooie video ervan is op youtube. Alleen ken ik de naam ervan niet. Deze soort gasten doorkruisen/ doorkruisden de hele wereld over de weg met hun motorfietsen. Meest onherbergzame gebieden, oorlogsdreiging, pech met hun motorfietsen, reparatie van alle onderdelen op plaatsen waar die voorzieningen zijn, slapen bij alle soorten gezinnen/ mensen die ze volgen en thuis uitnodigen als ze in een land of plaats zijn. Ontmoeten van andere motorfietsrijders overal waar ze komen in landen.

    Als Guyana de weg naar Brazilie goed asfalteerd en in orde maakt en ik dacht ook Brazilie een een stuk tussen Macapa en Frans – Guyana op hun grondgebied is al bewezen dat men van Canada tot het zuiden van Argentie men over de wegen kan rijden. Wel zullen wegen in bepaalde landen in Midden-Amerika ook de nodige aandacht moeten krijgen.

    Waf wel in dit soort landen speelt is de grenscontrole bij dat tijd vergt. Het mooie van is de avontuur, mooie beroemde plaatsen, het landschap, enz zien, naast de minder mooie dingen zoals reparatie aan de motorfietsen, bandenlek, tandwielen aan het einde vd looptijd, gevaarlijke ravijnen, kou, hitte/ warmte, oog in oog met een jaguar als je in je tent ‘s-nachts ligt, enz.

    Als de bruggen vd grensrivieren zijn aangelegd in het western en oosten van Suriname en Guyana haar weg naar het zuiden naar Brazilie asfalteerd en Brazilie tussen Macapa en Frans – Guyana ook asfalteerd kunnen Surinamers zowel vanuit het oosten via Frans- Guyana in Macapa/ Belem komen en het westen via Guyana in Brazilie komen, Venezuela, Colombia met de auto of motorfiets.

    De wegen zijn er al enige tijd hiervoor in place, alleen moeten ze infrastructureel gaan voldoen aan internationale standaarden voor wegeninfrastructuur, bruggen, enz

    Als er ook goede tussenstoppen gemaakt worden waar mensen kunnen uitrusten, hotels, motorfietsen/auto’s kunnen repareren, bijtanken, enz zijn, dan is alles in place om over de weg overal naar Zuid-Amerika vanuit Suriname te gaan en naar toe te komen.

    Ook het bedrijfsleven met goederen met vewchtwagens zal hier voordeel bij hebben invoer en uitvoer. Ook de invoer over Belem/ Macapa naar Suriname over de zee heen en terug zal voordelen hebben. In het oosten via Guyana zal dat over de weg gebeuren vanuit Brazilie.

    Samenwerking is daarom belangrijk voor Suriname met haar buurlanden om Suriname over de weg te ontsluiten.

    Er is hoop nu met de olie- gasvoorraden voor de kusten van Guyana en Suriname. Wel
    goed op onze zaken letten, want de olie multinationals zijn machtige organisaties die ook bezig zijn met hun enige eigen belangen en daar zijn de belangen van regeringen ondergeschikt aan.

    De Surinaamse scholieren, studenten moeten daarom goed opletten waar de uitdagingen van Suriname zijn, want ook duurzame energie is de toekomst.

    Suriname let op uw zaken, wegeninfrastructuur, waterinfrastructuur, bruggen bij de grensrivieren, ITC, olie-gas, duurzame energie, goede opleidingen, veiligheid, enz.

    De Surinamers op de motorfietsen hebben aangetoind dat ze ook
    naar Brazilie over internationale wegen willen, ook anderen willen dat doen, ook met de auto oc naar Suriname komen.


    gemodereerd
  9. Denise, dat Suriname en Guyana in deze moderne tijd nog twisten over een stuk grondgebied, komt omdat wij moderne mensen nog steeds denken als prehistorische holbewoners (dit hol is van ons en iedereen die er ook in wil schuilen, slaan we dood). Terwijl de hele wereld ten onder dreigt te gaan aan klimaatsverandering en overexploitatie van grondstoffen, vechten wij met elkaar om het betwiste gebied tussen Suriname en Guyana. We zouden van het betwist gebied een beschermd natuurgebied moeten maken, waar iedereen met zijn hebzuchtige poten van afblijft.


    gemodereerd
  10. Wow… dat is heel mooi. Met deze bromfietsen kunnen we dus waarschijnlijk ook rijden naar Nickerie!!


    gemodereerd
  11. In 1952 trokken twee jonge Argentijnen, Ernesto Guevara en Alberto Granado, samen op reis door Latijns-Amerika om de échte wereld buiten Buenos Aires te verkennen. Ernesto is een 23-jarige student geneeskunde die gespecialiseerd is in lepra-onderzoek en op het punt staat zijn diploma te halen; Alberto is 29 en werkt als biochemicus in een kliniek. De film vertelt niet alleen de belevenissen van het avontuurlijke duo, maar ook hun confrontatie met de onrechtvaardigheden van een onverbiddelijk klassensysteem.

    Ernesto Guevara werd later bekend als Ché Guevara. Dit avontuur is in 2004 verfilmd met de titel: ‘Diarios de motocicleta’ (Motorcycle diaries). Onder dezelfde titel is ook het boek te verkrijgen.


    gemodereerd
  12. Geweldig. Heel goed van Jan.. ik denk niet dat het initiatief van Anastasia komt. Dit is typisch de witmang mentaliteit! Sranang mang nemen over het algemeen liever de auto of in dit geval het vliegtuig. Heel inspirerend en mooi om op deze manier je eigen regio te verkennen


    gemodereerd
  13. You tube zie:

    Brainrotting Extras: Crossing Amazon by Boat: Belem to Macapa & Raod Conditons on BR156 Oiapoque

    Zie al de andere videos van hem door Zuid-Midden-Amerika, USA, waarin hij ook in Suriname te zien is


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES