Rijden zonder rijbewijs geen overtreding meer maar misdrijf

15
Dronken bestuurder ramt garage en belandt met auto op de kop in trens

Het rijden zonder rijbewijs is door een wijziging van de Rijwet in Suriname niet langer een overtreding, maar een misdrijf. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) vandaag laten weten.

De Rijwet 1971 is gewijzigd en deze is op 26 maart 2022 in werking getreden. Eén van de wijzigingen betreft het rijden zonder rijbewijs. Vòòr bovenvermelde wijziging van de Rijwet 1971 kon er voor rijden zonder rijbewijs een geldboete van maximaal SRD 750 worden opgelegd.

Met de inwerkingtreding van de gewijzigde Rijwet 1971 zijn de gevallen rijden zonder in het bezit te zijn van een (geldig) rijbewijs, rijden met een vervallen rijbewijs, rijden indien het rijbewijs is ingevorderd en/of rijden met een onleesbaar rijbewijs misdrijven, waarop er een gevangenisstraf van ten hoogste 2 jaren en/of een geldboete van ten hoogste SRD 25.000 kan worden opgelegd.

“Indien u zich schuldig mocht maken aan bovengenoemd misdrijf, zal er zijdens het Openbaar Ministerie streng worden opgetreden. Wij doen aan de samenleving daarom het dringend verzoek om zich te houden aan de wet”, aldus het OM.


15 REACTIES

 1. dat werd tijd , waarom zolang gewacht , 2jaar moet zeker 3 jaar worden en de geldboete van 25.000 SRD moet zeker 75.000 SRD worden
  van 25.000 SRD boete schrikken ze niet
  gemodereerd

 2. Maar natuurlyk moet men een rybewys hebben om aan het verkeer deel tenemen, maar het schiet wel te ver door als de wetgeving er een misdaad van gaat maken, terwyl men een aander aanpak moet hanteren, in somige landen is vooruit ryden en achteruit ryden genoeg om een rybewys te krygen en in Suriname wordt je als moordenaar bestempeld, er zyn criminelen genoeg maar daar treedt men niet tegen op.
  gemodereerd

 3. Mijn rijbewijs moet vernieuwd worden en dat is intussen een gebed zonder einde geworden. Ik ben al drie (3) keer naar Nieuwe Haven geweest voor een stempel op mijn voorlopig rijbewijs. Ik kan thuis op de computer zien dat het nieuwe rijbewijs nog niet klaar is, maar toch dwingen die @#$& je om steeds weer een stempel op je voorlopig rijbewijs te vernieuwen ( een stempel is 2 of 3 maanden gelding,), alsof benzine gratis is of dat ik zomaar mijn tank kan volplassen. Ik vraag me af of ze het rijden met een niet afgestrmpeld voorlopig rijbewijs ook als een misdrijf zullen behandelen, terwijl de politie zelf misdadig bezig is om het vernieuwen van het definitief rijbewijs zo lang te laten duren.
  gemodereerd

 4. rbrown , jij kunt niet lezen he , nu worden die rijden in een auto of wat anders zonder rijbewijs als misdrijf geplaatst en veroorzaken zij een dodelijk ongeval dan is het moord met voor bedachte rade, ja dan zijn het moordenaars
  gemodereerd

 5. henkes , wij wachten ook al een hele tijd op een nieuw rijbewijs , maar weet jij hoe dat komt dat alles zolang duurt , nou bouterse heeft het bedrijf die die rijbewijzen maakt nooit betaald , dus eerst moet er telkens geld overgemaakt worden naar dat bedrijf en dat bedrijf maakt pas weer rijbewijzen als het grootste deel van de schuld betaald is
  henkes wij als burgers moeten die leningen met hoge rentes en schulden bij bedrijven die bouterse gemaakt heeft betalen
  gemodereerd

 6. Te zwaar middel indien men zijn/haar rijbewijs thuis heeft gelaten ( vergeten).
  gemodereerd

 7. Rijden zonder rijbewijs mag niet maar ook onder invloed moet ook strafbaar zijn. Maar je wordt ter ontnuchtering op politiepost gehouden. Morgen doe je het weer en maakt zware aanrijding.
  Beide gevallen moet de boete super hoog zijn.
  Ook hard rijden moeten ze strak aanpakken.
  Maar dan zie je hoop agenten die zich schuldig maken aan deze zaken.
  gemodereerd

 8. Hebben ze ook de wet gewijzigd voor het rijden onder invloed van drugs/alcohol zonder of met rijbewijs en vernieling van privé en/of staatseigendommen en/of (dodelijke) slachtoffer(s) als gevolg. Die idioten mogen veel zwaarder veroordeeld en bestraft worden.
  gemodereerd

 9. Het eerste wat deze overheid moet doen is de weg naar het verkrijgen van een rijbewijs faciliteren, een buitenlander kan pas na 5 of 6 jaar een rijbewijs hebben, waarom?De overheid verleent verblijf voor 2 jaar maar geeft geen rijbewijzen.Dat is heel verkeerd, er moet een manier zijn om een ​​rijbewijs te verlenen aan buitenlanders die het willen aanvragen.
  gemodereerd

 10. mensen moeten aan het werk, dat kan niet altijd met taxi of bus, maar de overheid geeft buitenlanders geen vergunning als je geen nationaliteit hebt, jammer
  gemodereerd

 11. Wat, Ik weet ook wel dat de ellende die we nu meemaken in Suriname, door die ellendeling DDB, is veroorzaakt. Wat ik echter niet begrijp, is dat ik steeds weer met het voorlopig rijbewijs naar de Nieuwe Haven moet voor een nieuw stempel. Het voorlopig rijbewijs vergaat toch niet binnen drie maanden, de politie kan toch weten dat ik bevoegd ben om te rijden en dat ik het definitieve rijbewijs (dat 10 jaar gelding is) door overmacht van de overheid niet in handen heb. Waarom moet de politie de ellende, veroorzaakt door die ellendeling DDB een beetje ellendiger maken voor de gewone burger?
  gemodereerd

 12. weer dat eeuwige bouta gezeik van die sukkel
  nooit kan die enige post maken zonder bouta te noemen

  als dat bedrijf geen rijbewijzen wilt maken? ander bedrif zoeken
  tevens zou dit gewoon door de regering gedaan kunnen worden aangezien er toch zat personeel rondloopt wat de hele dag niets doet
  1 probleem dan??? surinaamse werklui bezitten geen kwaliteit, dus ga je ook weer problemen met dat rijbewijs krijgen.
  tevens is het grootste deel corrupt, dus zullen er weer vele valse rijbewijzen op straat komen.
  niet alles is de schuld van bouta….. bouta is aan de macht gekomen omdat het volk dom en laks was en genoegen nam met een pakket elke maand
  als het om de straat veilig wilt maken? moeten ze eens op gaan treden tegen apk keurinsdiensten die gewoon blind papieren uitschrijven zonder enige keuring.
  of denk je dat die ongelukken komen vanwege het niet hebben van een rijbewijs? het begint al met het niet onderhouden van vooral vrachtverkeer.
  hele OM schiet door over iets minder belangrijks, of denk je dat de boetes in de staatskas terecht komen?? lachwekkend als je dat denkt
  gemodereerd

 13. laat het OM eens achter het OW aangaan betreffende de zeer slechte staat van de wegen.

  dat is pas een misdrijf
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.