Proefschrift over Saramakaanse traditionele geneeskunde overhandigd aan president

7
Proefschrift over Saramakaanse traditionele geneeskunde overhandigd aan president

President Santokhi heeft zaterdag een exemplaar van het proefschrift ‘Saamaka uwii: Saramakaanse medische plantenkennis, praktijken en overtuigingen voor lokale gezondheidszorg in Suriname‘ in ontvangst genomen. Het onderzoek van deze dissertatie is gedaan door Dr. Charlotte Van ’t Klooster. De Nederlandse etnobotanicus en medische antropoloog beschrijft in haar proefschrift de kennis, praktijken en overtuigingen van de Saramakaners met betrekking tot geneeskrachtige planten in relatie tot lokale gezondheidszorg, onderwijs en behoud van bioculturele kennis.

‘Saamaka uwii’ is het proefschrift dat doctor Van ‘t Klooster in februari dit jaar heeft verdedigd aan de Universiteit Leiden voor het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij is wetenschappelijk onderzoeker en docent, maar heeft ook gewerkt als communicatieadviseur en beleidsmedewerker. Van ’t Klooster heeft meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van: biologie, etnobotanie, medische antropologie, traditionele kennissystemen, biodiversiteit en wetgeving, en access and benefit sharing (ABS).

Verder heeft zij werkervaring opgedaan in Nederland, India, Afrika (Mali, Uganda, Zuid-Afrika) en Suriname. Al ruim 10 jaar woont zij samen met haar man en twee kinderen in Chennai, India. In hun biologische boerderij (Jacob & Klooster Farms) voeren zij activiteiten uit zoals onderwijsprogramma’s voor kinderen (gebaseerd op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN) voor de Nederlandse organisatie Designathon Works en zet zij zich in voor het behoud van traditionele kennis.

In haar dissertatie ‘Saamaka uwii’ maakt doctor Van ‘t Klooster duidelijk dat het Saramakaanse etno-medische systeem in het dorp Pikin Slee zich voornamelijk richtte op genezing, gevolgd door gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Mensen kozen bewust voor traditionele medicijnen, hoewel de meeste gezondheidsproblemen in het dorpsgezondheidscentrum konden worden behandeld. Kruidenbaden spelen een belangrijke rol bij het verstrekken van lokale gezondheidszorg aan marrons.

Het schrijven van de juiste Saramakaanse plantennamen en de vertaling van gezondheidskwesties van het Saramakaans naar het Nederlands is een uitdaging voor leerlingen in Pikin Slee, wat wijst op een kloof tussen het officiële schoolcurriculum (in het Nederlands), traditionele kennis en geletterdheid in Saramakaans. De groeiende invloed van het Sranantongo verstoort het behoud van de Saramakaanse traditionele ecologische en culturele kennis opgeslagen in plantennamen die zijn beïnvloed door Europese, Afrikaanse en inheemse talen.

Centraal-Afrikaanse Bantoetalen, vooral Kikongo, droegen het meest bij aan de namen gevolgd door West-Afrikaanse Kwa-talen zoals het Fon. Omdat Saramakaanse plantennamen grote hoeveelheden traditionele kennis bevatten, spelen ze een belangrijke rol bij het behoud van het bioculturele erfgoed van deze stam.

Doctor Van ‘t Klooster heeft met de brede wetenschappelijke benadering van dit proefschrift veel intrigerende aspecten van de geneeskrachtige planten en de daarmee samenhangende traditionele kennis naar voren gebracht. Het toont ook aan dat nog meer onderzoek nodig is naar het bioculturele erfgoed van de Saramakaners, bij voorkeur in een multidisciplinaire setting, in samenwerking met lokale en Afrikaanse universiteiten alsook autochtone onderzoekers.

Om de overdracht van Saramakaanse culturele kennis te bevorderen is leren lezen en schrijven in de eigen taal belangrijk. De toegang tot en het behoud van culturele en traditionele kennis ligt immers opgeslagen in de traditioneel gesproken taal. Met haar onderzoek wil Van ‘t Klooster een bijdrage leveren aan het belang en behoud van traditionele kennis op het gebied van medicinale planten en de toepassing daarvan.


7 REACTIES

 1. Mooie studie jammer dat ze hun kennis weer aan de witte man doorgeven en er zelf niks mee doen.
  De witte man gaat er weer mee vandoor net als toen met de slavernij.
  Wij als zwarten strijken nooit met de eer helaas.
  Wanneer gaan we de wijze lessen uit het verleden leren.
  Een hele boel uitvindingen gedaan door zwarten maar de eer komt de witte man tegemoet.
  Sari tori
  In Suriname willen ze niet aan het traditionele doen maar omdat het een witte man is neemt de president wel honeurs waar.
  Wanneer worden we verlost van het doemdenken dat deze ras superieur is.
  gemodereerd

 2. Kijk, ik vind al deze boeken geweldig en ik koop ze ook.
  Maar wanneer mag Suriname daadwerkelijk de wetenschappelijke weg voor medicinale kruiden opgaan en er ook iets aan verdienen. Let op als ik genoeg geld had zou ik Suriname tot een medicinale kruidenparadijs maken, onder voorwaarde natuurlijk dat het grootste deel van deze opbrengsten in Suriname moeten blijven. Aan de hand van mijn pseudoniem mag je reeds de conclusie trekken dat ik in mijn leven met heel veel medicinale kruiden in aanraking ben gekomen. Mijn mening: Suriname is een medicinale kruidenparadijs.
  gemodereerd

 3. Natuurlijk heb ik vragen!

  Hoe komen die mensen aan die kennis?
  Er is een groot verschil in biodiversiteit tussen het continent Afrika en Zuid Amerika cq het Amazone gebied.

  Ik wacht nog steeds op een buitenlandse wetenschapper, die onderzoek verricht naar de ‘verdwenen’ Surinen. Het interesseert de suri namelijk niks.
  Wie…
  gemodereerd

 4. @Sari,
  Wat een racist ben jij zeg!
  Haat, werkt verblindend, moet je niet doen, krijg je rimpels van.

  Wat heeft een witman jou ooit aangedaan?

  Deze zeer intelligente vrouw, de Nederlandse etnobotanicus en medische antropoloog, heeft gestudeerd in Leiden, daar heeft ze vast ook wel wat kennis opgedaan, alsmede in alle andere landen waar ze heeft gewerkt, denk je niet?

  Wees juist blij dat de kennis van o.a. de Saramaccaners zo niet verloren gaat en voor iedereen in de wereld beschikbaar komt.
  Ik persoonlijk houd wel van dit soort boeken/informatie, immers kennis maakt macht!

  Alle medicatie komt toch voor 99% uit de natuur en wordt daarna chemisch nagemaakt, opdat het zo makkelijker te gebruiken is en langer meegaat en wereldwijd gebruikt kan worden. Ieder land heeft toch zo zijn eigen lokale wijsheden.

  Want niet iedereen heeft de kennis/tijd/zin of woon op de juiste locatie, om wat kruiden bij elkaar te zoeken voor elk pijntje.

  Je zegt…
  ‘Een hele boel uitvindingen gedaan door zwarten maar de eer komt de witte man tegemoet.’
  Valt toch wel mee, noem eens wat?
  Want wie of wat let een zwart-man om zijn eigen kennis/kunde tentoon te spreiden.

  ‘Wanneer worden we verlost van het doemdenken dat deze ras superieur is.’
  Dat doemdenken zit toch echt allemaal tussen je eigen oren.
  Volgens mij heb je een soort minderwaardigheidscomplex omdat je toevallig een kleurtje hebt. Mens, wees trots op je uiterlijk.
  Of je nu wit, bruin, geel of zwart bent, dat maakt toch helemaal niks uit.
  In elke kleur heb je toch gigantisch veel klootzakken, crimenelen, kinderverkrachters en racisten, maar toch ook goede normale mensen!

  Er bestaat bij mij weten helemaal geen superieur ras, ieder ras heeft zijn voor- en nadelen, daar heeft natuur zelf voor gekozen, zodat je elkaar kunt aanvullen daar waar nodig is en er zo samen het beste van kunt maken.

  Alleen racisme, haat en afgunst gooien roet in het eten en jij bent ook zo’n zwart/wit denker met je opmerkingen.
  Je ziet de splinter in het oog van de wit-man, maar je ziet helaas niet de balk in je eigen zwart-man oog.

  Voorbeeldje:
  Ik zie hier vaak 2x per dag een zwart-man lopen met flessen wit-man Coca Cola onder zijn armen.
  Even later zie ik een wit-man lopen met 2 flessen zwart-man Fernandes onder zijn armen.

  Voor de zwart-man geldt dat het gras bij de buren is altijd groener, terwijl lokale producten misschien veel lekkerder/beter zijn.

  Voor de wit-man geldt veelal weer, wat je van ver haalt is altijd lekkerder.

  Laat ze lekker hun ding doen.
  gemodereerd

 5. Jammer dat hetgeen Mevr v h klooster hier opmerkt, de waarheid is! Er is nog steeds analfabetisme in Suriname, meer dan dat men weet. De overheid doet ook weinig moeite om dat probleem aan te pakken. Gezien het feit dat elk wisje wasje hier de aanleiding vormt om het schoolproces voor weken, tot maanden stil te leggen. De kennisoverdracht vastleggen op schrift is voor nu nog een fabeltje. Dat lukt deze mensen gewoon niet. Het is mijn idee dat dit bewust zo in stand word gehouden.

  Tegen Iam..wil ik opmerken, dat u hier de moraalridder wilt uithangen. Maar uw kennis over de geschiedenis van Suriname en de rol die de kolonisator hier in speelt, zeer gebrekkig is. Je kunt niet alles goedpraten… zeker niet als u niet in de schoenen van de gediscrimineerde en onderdrukte Blaka mang heeft gestaan…
  gemodereerd

 6. Iam en Konsensi: Anno 2022 is het de hoogste tijd dat je slavernijverleden verwerkt en een plaats geeft. De rest van je leven deze hebie meezeulen met een minderwaardigheidscomplex, zet geen zoden aan de dijk!
  gemodereerd

 7. @Konsensi
  Liever een moraalridder dan een verkapte racist met een minderwaardigheidscomplex denk ik dan maar.

  Maar met heel je leven zielig blijven doen omdat je nou toevallig een kleurtje hebt, is toch alleen maar lastig voor je.

  ‘Dat lukt deze mensen gewoon niet. Het is mijn idee dat dit bewust zo in stand word gehouden.’
  Inderdaad is dat jouw idee en je ‘ik-ben-zielig-want-ik-heb-een-kleurtje’ hersenkronkel zit je duidelijk in de weg, doe daar eerst maar wat aan, want het vertroebelt je geest van logisch denken.

  Je zit zo vol vooroordelen, waarom zou het die mensen niet lukken? en waarom wordt het bewust zo in stand gehouden?
  Stel jezelf de simpele vraag, waarom lukt het dan de éne wel en de andere niet, zelfde kleurtje, zelfde afkomst en onder dezelfde omstandigheden?

  Overigens, met mijn geschiedkundige kennis (Suriname-slavernijverleden) is echt niks mis kan ik u verzekeren!
  Je hoeft echt geen zwart-man te zijn om te begrijpen wat discriminatie en onderdrukking met een mens doet, kan ik je verzekeren.

  Echter de hele wereld draait niet alleen om Suriname en ‘hun’ slavernijverleden.
  Ga eens reizen, de wereld over, naar het land van origine bijvoorbeeld en doe je oogkleppen af en kijk eens goed om u heen hoe men elkaar behandelt, in 2022!

  Sommige, met name de ‘ik-ben-zielig-want-ik-heb-een-kleurtje’ mensen blijven wel erg graag in het verleden hangen, zelf niks meegemaakt en daar dan de mond vol van hebben.

  Ik praat zeker niks goed, ben me alleen bewust van het feit dat je van de geschiedenis moet leren om niet dezelfde fouten te maken in het heden.

  Dus wees niet zo negatief en richt je op de toekomst en blijf niet in de slachtofferrol hangen.

  Het zijn veelal de zwakkere broeders die zich deze slachtofferrol maar wat graag aanmeten, en dat van de daken schreeuwen, waarschijnlijk om zo hun eigen onkunde te camoufleren.

  Succesvolle mensen, daar zijn er gelukkig veel meer van, die halen hun schouders op en gaan verder met het leven en proberen er wel wat van te maken.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.