zondag, maart 3, 2024
HomeNieuws uit SurinameCaribisch gebied en VS intensiveren samenwerking

Caribisch gebied en VS intensiveren samenwerking

-

De Nationale Carrierebeurs

Om inhoud te geven aan gemaakte afspraken in het kader van het intensiveren van de samenwerking tussen het Caraïbisch gebied en de Verenigde Staten zijn er drie commissies gevormd. In de week van 20 juni zullen de eerste vergaderingen van de commissies plaatsvinden om zaken verder te bespreken.

Dit geeft aan dat de VS ditmaal in ieder geval vaart zetten achter de afspraken, terwijl de CARICOM van haar zijde ook duidelijk aangeeft serieus te zijn. Suriname is vanaf 1 juli voorzitter van de CARICOM en zal tijdens haar voorzitterschap moeten toezien dat de afspraken ook vruchten afwerpen. 

Verschillende Caribische ambassadeurs in Washington, alsook de Caricomleiders hebben op diverse momenten aangedrongen op het intensiveren van de samenwerking. Dit heeft geresulteerd in vergadering op 9 juni 2022, met Vice President Kamala Harris van de Verenigde Staten. De Caribische landen eisten echter dat ook president Biden zelf hierbij zou zijn, omdat zij harde afspraken wilden maken over een aantal zaken. Inderdaad kwam president Biden toen zelf ook naar de vergadering en is tot het eind gebleven.

Tijdens de vergadering is afgesproken dat de drie commissies gevormd zouden worden, om de samenwerking tussen de VS en het Caribisch gebied verder vorm te geven. Op 14 juni 2022 heeft het Bureau van vicepresident Harris een brief gestuurd aan de CARICOM, waarin zij de instelling van de drie commissies aangeeft. Tevens werd de CARICOM en de Dominicaanse Republiek verzocht om van hun kant drie personen aan te wijzen voor de commissies. De CARICOM heeft binnen twee dagen hun vertegenwoordigers aangewezen in de commissies. 

De drie commissies zijn:
1) Commissie voor Energie
2) Commissie voor Voedselzekerheid
3) Commissie voor Financiën. 

Van de zijde van de CARICOM zijn de volgende personen aangewezen als covoorzitters van deze commissies te weten; premier Keith Rowley (Trinidad & Tobago) voor Energie, president Irfaan Ali (Guyana) voor Voedselzekerheid en premier Mia Mottley (Barbados) voor Financiën. Elk van hen heeft ook een vervanger aangewezen. Ook de Dominicaanse Republiek heeft inmiddels haar vertegenwoordigers aangewezen. 

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

4 REACTIES
 1. Niemand ooit aan gedacht: hij wel.

  Bundeling van Latijns Amerika is zijn droom. Vergeet de bric-landen en pak je kansen. Mocht mevrouw ooit president worden dan zitten ze goed.


  gemodereerd
 2. dus de VS wil ook weer met die dictatorlanden ( cuba haitie , venezuela en noem ze maar op ) samenwerken , nou deze regering hier in Suriname zal meegaan , regering santokhi weet u wel , hoeveel burgers die dictatorstaten hebben vermoord om hun doelstellingen te bewerkstellingen , het volk moet luisteren naar de dictator maar niet tegen zijn want dan worden ze een kopje kleiner gemaakt , regering als u een hart heeft ga dan niet met dictatorlanden in zee


  gemodereerd
 3. U, als Surinamer die de landen dictator landen noemt, vergeet u Santhoki niet erbij te voegen. Want die trekken zien wij tegenwoordig aan uw president, dat terzijde, gaat u de geschiedenis na van Amerika naar de landen die u dictatuur noemt. Cuba, Haïti, Venuzuela, Amerika gedraagt zich als een verwend kind, die zijn zin niet krijgt. Als hij op visite is bij een ander kind en wil een speeltje meenemen die hem niet toebehoort, maar heeft wel uren met dat ding gespeeld, een bepaalde uur moet je weten dat je het terug geeft, anof joe, maar sommigen kinderen, alsof ze niet genoeg mee hebben gespeeld, dat speeltje moet ook mee. En dat is Amerika, Amerika wil die landen dicteren, krijgen ze hun zin niet, dan worden de landen onderdrukt, het zelfde met Europa, of ze ondersteunen elkaar in hun slechtheid om de landen onderdrukt te zetten of de internationale bankrekening van die landen te blokkeren i.s.m. Europa. Of ze willen hun eigen stromanntjes binnen die landen plaatsen. Dan heb ik mij nog niet intern op Amerika uitgelaten en zeker naar de afro Amerikanen uit. Ga eerst de geschiedenis van de landen, voordat u ze dictator noemt. Die witmangs, o.a. Nederland en Engeland hebben honderden studenten (kinderen)tijdens een studenten protest doodgeschoten, ik heb jullie ze nooit dictators horen noemen.


  gemodereerd
 4. affraa diana , jij houdt van dictators en dus jij keurt het goed dat die dictators hun volk die tegen hen zijn martelen en vermoorden , dus dictator lover of beter gezegd konten likker van een dictator , jij geilt op ddb he , verdomd die schoot 15 Surinamers in hun rug , en ook eerst gemarteld en geen proces , a.d. je zal ook wel van poetin en die chineese leider xi jinping en van noord korea kim jong un houden


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES