President Santokhi: “Wateroverlast heeft extreme gevolgen voor Suriname”

10
'Openen spuikleppen veroorzaakt overlast, maar er is geen andere keus'
Foto (c) Bonanza Agro Industries - dit agrarisch bedrijf gevestigd op Victoria in het district Brokopondo is helemaal onder water gelopen.

President Chandrikapersad Santokhi heeft tijdens een openbare vergadering van de Nationale Assemblee benadrukt dat wateroverlast extreme gevolgen heeft voor Suriname. “De afgelopen twee jaren hebben we gezien dat neerslag en de watervoorraad, in vooral het zuiden van Suriname enorm zijn toegenomen. Dit zorgt ervoor dat dringende besluiten nodig zijn om de lokale gemeenschappen, scholen, wegen, landbouwgebieden en industrieën te beschermen”, aldus de regeringsleider op donderdag 23 juni in het hoogste college van Staat.

Het staatshoofd zegt verder dat het klimaat in de hele wereld verandert. “Behalve klimaatsverandering heeft de wereld ook met andere problemen te kampen, zoals oorlogen en andere rampen. “We gaan dus een groot deel zelf moeten doen en niet blijven wachten op steun van buiten”, luidt de oproep van Santokhi.

De regeringsleider geeft aan dat de regering ervoor kiest om waterwegen duurzaam en structureel te onderhouden. De ministeries van Openbare Werken (OW), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) hebben de opdracht om ervoor te zorgen dat er een goed waterbeheer wordt gevoerd. “Zij zijn dagelijks bezig met de monitoring en acties met een urgent karakter.” Deze ministeries hebben verder de taak om in het kader van klimaatverandering diverse beleidsacties te formuleren voor de regering.

De centrale rol die het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) heeft bij de noodhulp in de door wateroverlast getroffen gebieden heeft het staatshoofd beklemtoont. Het NCCR zal verder worden versterkt met deskundigen en middelen. “De ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid zorgen voor de verdere sociale hulpverleningen en humanitaire hulp”, aldus de president.

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu is samen met alle andere relevante actoren belast een actieplan voor rampen op te stellen.


10 REACTIES

 1. Verhuis de bevolking naar de planeet Mars. Daar zijn geen overstromingen.
  gemodereerd

 2. Het heeft geen zin achter de feiten aan gelopen, maar om verder deze ramp beheersbaar en te leiden naar een oplossing die ons voor jaren dit probleem niet meer zo extreem tedoen overkomen.Daarvoor moet men kanaliseren en sluizen bouwen, en aan water beheersing gaan doen, deze dingen hadn’t men al in Suriname men heeft alles laten weg rotten , er moet nu een nieuw tien jaren plan komen om dit project Goedt en wel waterdicht tekrygen, het liefst zie ik onze eigen universiteit en studenten en afgestudeerden dit project verder ontwikkelen zonder aanziend des persoons want dit is een nationaal probleem.
  gemodereerd

 3. Zolang corruptie niet keihard aangepakt wordt komt het nooit goed met het land.
  gemodereerd

 4. Een duurzame aanpak is de enige oplossing, plus eerste hulp voor nu.

  Goed dat de duizenden ambtenaren van de verschillende ministeries gezamenlijk hun landgenoten zullen helpen, niet wachten op het buitenland én vooral niet ingaan op petities etc etc.

  Die petitie v brokopondo mag in de onderste lade vh archief. Wat een brutaliteit zeg, eisen stellen terwijl jezelf debet bent aan je situatie.

  De VOLGENDE regering zal een fonds voor jullie oprichten.
  Dus…
  gemodereerd

 5. Gouverneur Kielstra had gelijk je moet mensen niet te veel onderwijs geven, anders worden ze brutaal en weten niet waar de grenzen liggen.

  De Marrons willen nu kapitaal voor schade vd overheid hebben voor de huidige wateroverlast door La Nina, Intertropische Convergentie Zone boven Suriname, Zeespiegelstijging door smelten vd Ijskappen, ontbossing door houtkap en goud delven, waaraan zij ook zelf verantwoordelijk voor zijn.

  Niet te veel boslandonderwijs geven, want anders is het hek vd dam.

  Waar waren ze toen ddb, ndp-kliek aan de macht was, abop, bravo, bordo, bep aan de macht waren. Na din nyam a moni, maar niemand gaat bij ddb, ndp-kliek, abop, bravo, bop, bep kapitaal halen of schadevergoeding vragen.

  Heel de kuststrook vanaf Nieuw – Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne, Para, Wanica, Paramaribo, Marowijne lopen al de plaatsen onder water. De mensen gaan geen schadevergoeding vragen bij de huidige regering.

  Sranan Skeer. Vragen jullie je af Soema nyam a moni sinds 25 Februari 1980, daarna in Jules Wijdenbosch regering den nyam a moni baka, ddb regering nyam a moni wreeddadig bakka in a regeringsperiode 25 mei 2010 – 25 mei 2020. En ddb, ndp -kliek taki dat do nyam a moni wreeddadig baka if den o kon foe van five Yari regerings periode.

  ddb, ddb-gezin, ddb friends, ddb-kliek, (ex-) ndp-dna, paarse vervloekte kakkerlakken,
  nyam a moni one lasi,
  de nyam a moni two lesi,
  de nyam a moni drie lesi,

  De wan kon nyam a moni fu wan fify lesi baka,

  ddb, ddb-gezin, ddb friends, ddb-kliek, (ex-) ndp-dna, paarse vervloekte kakkerlakken,
  oe tek oe bondroe dan oe hoepel op.

  ddb- go kot ie 20 yari srafu fu 8 december moorden 1982 na Santa Boma, dan ie hoepel op go na Noordzee
  fu go koti y 11 yari strafu fu cocaine.

  A Sranan people/Volku no wan ddb, ddb-gezin, ddb friends, ddb-kliek, (ex-) ndp-dna, paarse vervloekte kakkerlakken moro.
  Go na SB, go koti yu strafu in doengroe oso na drape ie moe tan.

  Na Nene nina ben abi wan youngu, Dati a ben taigi famirie mis sma wan day
  If i bemoei nanga youngu, mi taigi, you libi portie so lang ga you de.

  ddb, ddb-gezin, ddb friends, ddb-kliek, (ex-) ndp-dna, paarse vervloekte kakkerlakken,
  Yu ley mofo sani yu, You langa mofo sani you, Wo go suku wroko dji na Mofo lanti

  Stelletje lafaard. Tigri sabi pe a kras in barba.

  Marron a play no de play so. Alla Sranansma in her Sranan Abi Watra Schade, Regering Chan Bravo Skeer en No man yepi Oe nanga a nootoe disie.

  Na ddb, ddb-gezin, ndp-kliek nyam a moni. drape u mus go aksi U moni Gi Watra Schade. Na Den Nyam a Moni Fu a Kondre en Puti a Kondre So fasi.
  gemodereerd

 6. Natuurlijk heeft het extreme gevolgen. Maar wat nog extremere gevolgen heeft is het verarmen van het volk door alsmaar te blijven plukken uit de nagenoeg lege ruif met druiven.
  Recentelijk nog de verkaveling van Morgenstond te Noord waar bekenden bekennen dat kennissen een must is om aan je trekken te komen.
  En zulke kennissen heb ik niet en wil ze ook helemaal niet hebben.
  gemodereerd

 7. 24 juni 2022.
  “De afgelopen twee jaren hebben we gezien dat neerslag en de watervoorraad, in vooral het zuiden van Suriname enorm zijn toegenomen.”
  We hebben vooral gekeken en niet eens een begin gemaakt om er iets aan te doen. De ministeriele Windbuil R.Nurmohamed, die het volk eerst wilde straffen, beloofde met veel armgezwaai binnen 2 weken met een roadmap te komen om de situatie in het land op te lossen. Dat was de 16e van deze maand.
  “Behalve klimaatsverandering heeft de wereld ook met andere problemen te kampen, zoals oorlogen en andere rampen.“
  Wel meneer Santokhi, oorlogen doen het waterpeil in Suriname niet steigen!! Zoek dus een ander smoesje.
  Deze ministeries hebben verder de taak om in het kader van klimaatverandering diverse beleidsacties te formuleren voor de regering.
  Meneer Chan, joe bo go set’eng toch? Welnu; Handel overeenkomstig.
  Vertel de bevolking dat u geen idee heeft hoe of wat en dat Suriname op de stoep staat bij de ex-kolonisator te bedelen om hulp.
  Nog erger, als die hulp niet komt, vertel het volk dan dat ze zich voorbereiden op herhaling van deze situatie volgend jaar. Want noch uzelf, noch Nurmohamed, noch de rest van uw regering heeft de kennis of de middelen om ook maar iets te doen.
  En het volk heeft niet meer de fut om te handelen. Bewaar deze brief en bekijk hem volgend jaar weer. Vertel me dan of ik nu zit te liegen of dat ik gewoon gelijk heb.
  gemodereerd

 8. goh president de hoge prijzen van goederen , levensmiddelen en brandstof heeft ook extreme gevolgen voor Suriname , de wateroverlast zal alleen maar meer worden en de kosten van levensonderhoud zal ook meer worden
  en uw vriend ddb zegt vandaag dat de koers naar 28 gaat , dus wij het Surinaams volk worden nog verder omlaag gedrukt en zullen sterven
  gemodereerd

 9. Surinaamse overheid en onderwijs moet zich meer en meer bezighouden met waterprobleem en hoe dit aan te pakken. Als ik al de water zie dan is het wel bizar ik als oer surinamer/aziaat vindt ik het wel triest voor suriname maar india en china hebben ook dit probleem het is allang een probleem van lakse overheid die jarenlang tekort schiet. Waterbeheer know how zal helpen nederland gooit het over een andere boeg in nederland veel meer groen op gebouwen huizen etc om de waterproblemen voor te zijn.
  gemodereerd

 10. zo sandra is Nederland nu in eens een goed land , je zat telkens Nederland af te kraken , maar jij hebt zeker daar droge voetjes he , hier moeten we vaak de laarzen aan hebben en nog komt die paarse sap in je laarzen en dat stinkt
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.