Regeringstop en SVJ zetten stap vooruit in dialoog

7
Regeringstop en SVJ zetten stap vooruit in dialoog
Foto: Communicatie Dienst Suriname (CDS)

De regeringstop en de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), hebben maandag, verder uitvoering gegeven aan hun gezamenlijke afspraak om middels dialoog te komen tot het verbeteren van de onderlinge relatie.

Bij het gesprek dat plaatsvond op het kabinet van president Chandrikapersad Santokhi, waren ook aanwezig vicepresident Ronnie Brunswijk, de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen. In een eerdere ontmoeting met minister Ramdin was afgesproken dat een informele ontmoeting met de president en de vicepresident nodig was om zaken te bespreken die hebben bijgedragen aan de verstoorde relatie en mede, aan de vrije val van Suriname, met 33 plekken op de internationale index voor persvrijheid. 

President Santokhi heeft aangegeven dat er alles aan gedaan moet worden om de verstoorde relatie met de onafhankelijke journalisten en de media te verbeteren. “Het doel van dit gesprek moet leiden tot een betere communicatie tussen regering en journalisten. We willen de oorzaken die hebben geleid tot de val op de internationale index dan ook goed bekijken en nagaan hoe onze positie te verbeteren”, zei het staatshoofd.

Op vragen van vicepresident Brunswijk hierover is aan de regeringstop uitleg gegeven hoe de positie van landen op de index wordt gemeten en bepaald door de internationale organisaties en welke rol zowel de regering, journalisten en media als de samenleving daarbij spelen. De vicepresident die zijn standpunt openhartig besprak en zijn kanttekeningen plaatste bij de tegen hem uitgevoerde boycot, heeft aan het eind van het gesprek gezegd normaal met journalisten te zullen communiceren of ervoor te zorgen dat die worden doorverwezen naar een desbetreffende minister.

Uit het gesprek is gebleken dat van beide zijde er issues en standpunten zijn die verder besproken moeten worden. De regeringstop en de SVJ hebben afgesproken, samen tot een basisdocument te komen waarin het waarom en het doel van de dialoog wordt vastgelegd met daarin enkele actiepunten die moeten leiden tot het gewenste resultaat. Een van die actiepunten is een gezamenlijke conferentie waar aandacht zal worden besteed aan hoe de beleving van de persvrijheid in Suriname wordt gegarandeerd. Vanuit de regering is de wens uitgesproken dat de SVJ zelf ook werkt aan het professionaliseren van het journalistieke beroep en het accrediteren van journalisten. Dit werd onderstreept door de vertegenwoordigers van de SVJ. Daarnaast zal samen gewerkt worden aan een structuur voor hoe beter te communiceren op persconferenties.

Santokhi heeft enkele aspecten belicht die te maken hebben met het regeerbeleid die het niet altijd gemakkelijk maken meteen alle informatie te verstrekken via de onafhankelijke media en dat het soms van nationaal belang is wat terughoudend te zijn. Hieronder vallen zowel nationale als mondiale vraagstukken. De SVJ heeft benadrukt dat een open communicatie en informatieverstrekking naar de samenleving belangrijk is en dat daarvoor zowel de overheid/ regering als de media/journalisten een verantwoordelijkheid in hebben.

Het staatshoofd die zich constructief opstelde, heeft beloofd ervoor te zullen zorgen dat met meer dynamieksss de informatieverstrekking zal plaatsvinden. Staande de vergadering heeft het staatshoofd dan ook meteen een regeringstop-persconferentie gepland die op 27 juni zal worden gehouden en waar belangrijke informatie over het regeerbeleid, met de samenleving zal worden gedeeld.

De SVJ-delegatie bestond uit voorzitter Vishmohanie Thomas, bestuurslid Raoul Lith en de leden Nita Ramcharan, Ivan Cairo en Wilfred Leeuwin. Bij het gesprek was ook aanwezig de woordvoerder van de president, Alven Roosveld.


7 REACTIES

 1. Regeringstop en SVJ, beiden één grote amateuristische poppenkast.
  gemodereerd

 2. Zowel de regering en de journalisten hebben hun taken en behoren deze in een democratische rechtsstaat uit te voeren.

  De regering is met bestuur en beleid bezig om (inter)nationaal doelen te realiseren voor land en volk voor een betere welzijn en welvaart. Het volk wordt door hen van hun zijde hierover geinformeerd.

  De media/ journalisten zijn de ogen en oren vh voor het volk en van hun zijde behoren zij het volk ook die informatie te geven en nader inlichtingen van bij de overheid te halen.

  Van de zijde van de regeringscoalitie gaat het ook om bestuur en politiek en de doelen.

  De DNA bestaat uit coalitie en oppositie en ook hier gaat het om doelen voor land en volk, politiek.

  De journalisten/ media zullen daarom ook hier hun rol in moeten vervullen.

  Sommige zullen op de hand vd regering zijn, anderen tegen en daartussen zij die onafhankelijk opereren.

  Het volk behoort goed geinformeerd te worden en daar gaat het om in de democratische rechtsstaat.
  gemodereerd

 3. Het staat niet in het artikel, maar aanleiding van de verstoorde relatie was het oerdomme optreden van de vieze-plee-sident in de zaak Pinas.
  Hopelijk heeft hij inmiddels een communicatiecursus gevolgd en geleerd van zijn stommiteiten.
  gemodereerd

 4. Behoorlijk triest dat er nog steeds geen uitspraak is in de zaak over de mishandeling van de journalist Pinas door lijfwachten van de vice-president. Het OM in Suriname is een verlengstuk van de huidige regering en is er veel willekeur. Kijk maar wat er met de journalist in Nickerie is gebeurd. Binnen de kortste keren opgepakt en weer vrijgelaten. Zo zie je maar hoeveel waarde je aan al die afspraken moet hechten. Zodra een journalist law law sani aan de vice-president gaat vragen dan zal het weer ophouden.
  gemodereerd

 5. Waarom?
  Waarom zit de pres aan tafel met die broko bana svj? Ik zie Rutte dit niet doen.
  Minpunten!

  Nu nog een geschiedenis-les en een journalisten opleiding; hoe verricht ik onderzoek.
  Do you remember;
  Bram B.
  Lesley R.
  Frank W.
  Journalisten vermoord door db.
  En tig advocaten, nu weten we waarom het advocaten-niveau below zero is.

  SVJ komt niet in de schaduw, de één is nog dommer dan de ander.
  De WEST heeft de beste onderzoeksjournalisten. Drie dubbele punt…
  gemodereerd

 6. Heeft geen zin. Regering is allesbehalve transparant. En de SVJ zijn een stelletje amateurs. Ook hier op Wtk betreft het een stelletje partijdige auteurs. Men begrijpt niet wat het betekend om aan verslaggeving te doen
  gemodereerd

 7. heeft de president vooraf gesproken met de vp , en er nu een stap verder is in dialoog met svj , waar was svj toen de dictator ddb aan de macht was , nergens te bekennen , toen werden vakbond mannen en stakers en protesterende mensen direct opgepakt en in de bak van de politie auto gesmeten , beelden genoeg maar die beelden waren niet van svj , waren die beelden van hen dan werden ze ook in de bak van de politie auto gesmeten , svj en nu het grootste woord spreken , svj foei
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.