zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisEerste Nederlandse kolonisten 177 jaar geleden naar Suriname

Eerste Nederlandse kolonisten 177 jaar geleden naar Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Het is vandaag 20 juni 2022, 177 jaar geleden dat de eerste groep Nederlandse kolonisten voet aan wal zette in Suriname en wel op Voorzorg tegenover Groningen in het district Saramacca. In verband hiermee heeft de Districtscommissaris, mevr. Sherin Bansi-Durga op uitnodiging van en samen met Stichting Sranan Boeroe een krans gelegd bij het monument van de Boeroes op het monumentenplein te Groningen.

Deze plechtigheid werd bijgewoond door onder andere de DC van Saramacca, de voorzitter en leden van de Stichting Sranan Boeroe. De voorzitter van de Stichting, dhr. Erick Rijsdijk gaf in zijn korte toespraak een deel van de geschiedenis van de Surinaamse boeren aan.

De Districtscommissaris ging in haar toespraak dieper in op hetgeen de voorzitter had gezegd nl. de geschiedenis van de Boeroes in Saramacca. Op 20 juni 1845 kwamen de 1ste, 202 Nederlandse kolonisten aan in Suriname. Om vervolgens door te reizen naar de rechteroever van de Saramacca rivier, plantage Voorzorg, een voormalige leprakolonie, waar de te bewerken gronden lagen. De lokale Nederlandse vertegenwoordigers hadden echter niets in het kolonisatieproject gezien, men heeft ze weggestopt zodat de tot slaaf gemaakten niet konden zien dat blanken ook met hun handen arbeidden.De beloofde huizen voor de kolonisten waren dan ook niet gebouwd. Ook andere beloften waren niet waargemaakt.

De meeste kolonisten begonnen desondanks vol goede moed maar het duurde niet lang voordat er een epidemie uitbrak waar velen aan bezweken. Met dysenterie als doodsoorzaak, ook brak er in 1851 een gele koorts epidemie uit. In 1853 kwam er officieel een einde aan het kolonisatieproject. Er waren 398 kolonisten uit Nederland aangekomen en in Suriname nog eens 68 kinderen geboren. Van deze groep waren er op 31 mei 1853, na afloop van de epidemieën, nog 223 in leven. Van de groep overlevenden keerden er 56 terug naar Nederland en de overgebleven groep van 167 bleef in Suriname achter en vormde de voorouders van de hedendaagse Boeroes.

Zij gaf verder aan dat een moedige strijd is geweest voor een beter bestaan, en dat het daarom van eminent belang is om als nazaten gezamenlijk terug te kijken naar het verleden. Ook gaf zij aan dat wij het privilege hebben om vredig naast en met elkaar te leven, dat we in een land leven waarbij elk één vrij is in het belijden van zijn/haar eigen cultuur en godsdienst.

Voorts gaf de Dc aan dat we hedentendage in een tijd leven waarin veel normen en waarden verloren dreigen te gaan en deed zij een beroep aan de samenleving om de verdere achteruitgang van normen en waarden een halt toe te roepen.
“Op deze dag laten wij een hand naar elkaar uitreiken om het land samen op te bouwen. Samen gaan we het moeten doen, door het tonen van eenheid in bestuur en eenheid in beleid”, aldus de DC.

Tenslotte feliciteerde zij de aanwezigen en wenste iedereen een bezinningsvolle dag toe.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. De planters, Stad Amsterdam, Joden wilden deze boeren kolonisten gewoon als slaven gebruiken om op de plantages in te werken in Suriname.

  De Amsterdamse kooplui, Joden ea wilden gewoon geld verdienen, de dominee gaf ze genade.

  Ze zijn de dans ontsprongen, er werd niet meer naar ze omgekeken. Jullie zijn nu vrij, bekijken jullie het nu maar. Ze waren meer een last voor dd gouverneur en de planters, die niets aan ze hadden, probeer nu maar zien te overleven. Terug werden ze niet gestuurd naar Nederland. Gegokt en verloren. Dat was veels te duur en zware verlies om
  hen weer terug te sturen naar de Noordzee. De investering vd enkele reiskosten en voeding had niets opgeleverd. Tropen jaren telde dubbel. Ook zij hebben het overleefd.


  gemodereerd
 2. Straks moet deze groep ook een nationale vrye dag, en later nog de guyanezen en antilianen enz…


  gemodereerd
 3. Passant en Rbrown jullie l*len maar wat.
  Met jullie stomme aannames.
  Door zulke gasten als jullie zal onze mooie land mooi vooruit komen.
  Op school hebben jullie niet opgelet.
  Ken je geschiedenis.


  gemodereerd
 4. De Boeroes werden dus ook genaaid door hun eigen soort en landgenoten. Deng witmang wreed yere.


  gemodereerd
 5. door het tonen van eenheid in bestuur en eenheid in beleid”, aldus de DC.

  en de regering die het land en gelden opvreet
  gaat niet lukken dus, zowel bestuur als beleid is dramatisch


  gemodereerd
 6. In mijn jeugdjaren waren was het wel een boeroe die ons elke dag melk kwam brengen, eerst op z’n ezelskar, later op de bromfiets. In de buurt waar ik vandaan kom, woonden families als, Stolk, Gummels en Pracht. Dat waren mooie tijden…


  gemodereerd
 7. Ik wil een nationale vrije dag voor iedereen die zijn auto in de goot rijdt of tegen EBS masten. Voor degenen die het van plan zijn. Rij hard genoeg dan heb je voor altijd een vrije dag.


  gemodereerd
 8. Het zou beter zijn geweest als Nederland veel meer boeroes had gestuurd naar Suriname.
  Want dan zag de Surinaamse bevolking er veel mooier uit.


  gemodereerd
 9. Klopt…zijn harde werkers die ook onder valse voorwendsels naar Suriname zijn ” gelokt”. Deze boeren hadden nooit slaven…ze deden hun werk zelf.
  Zo willen de meeste van deze boeroe’s zoals wij ze noemen, niet en dan ook niets van NL hebben. Ze zijn rasechte Surinamers in hart en nieren.


  gemodereerd
 10. rbrown , ken jij de marrons de Saamaka Daka , die willen een nationale vrije dag voor hen , maar er is toch al een nationale vrije dag voor de marrons , en wat kan jou dat schelen daar in Nederland , en die Sranan Boeroe zullen echt niet een nationale vrije dag claimen , jij bent zeker nooit in Groningen Suriname geweest , zelfs niet in Groningen in Nederland , trouwens weet jij wel waar Groningen hier in Suriname ligt , de Sranan Boeroe dat zijn werkers , en jij met jou paarse clubje willen niet werken


  gemodereerd
 11. Neen Rbrown. De Boeroes zijn geen domme mensen en zullen Suriname nooit en te nimmer tot het land van de vrije dagen maken. Integendeel. Ze hebben bewezen harde werkers te zijn dus zijn ze juist tegenstanders van teveel vrije dagen.
  De mensen van het onderstaand bericht – gekopieerd van starnieuws – wel, want die hebben al een nationale vrije dag reeds, genaamd de Marrondag, ook gebaseerd op een vredesverdrag, maar willen meer. Op basis van hun wens voor een extra vrije dag is mijn conclusie dat er een enorme verdeeldheid heerst binnen deze groeperingen. Ze respecteren elkaar ook niet.

  Hier een gedeelte van een kopie van het bericht op Starnieuws.

  Op 19 september 1762 hebben de marrons van de Boven Suriname en de Saramaccaners een vredesverdrag getekend met de koloniale overheid. Deze dag, Saamaka Daka oftewel Dag der Saramaccaners, zal dit jaar centraal op Pokigron herdacht worden. De stichting 19 september 1762 heeft de overheid verzocht om van Saamaka Daka een nationale vrije dag te maken.

  De stichting en de commissie van de dezelfde naam, hebben maandag op een persconferentie uitgelegd wat er gepland is voor de ‘Herdenking van 260 jaar Ondertekening van het Vredestraktaat met de Saamaka.’ Stichtingsvoorzitter Renaldo Huur en commissie-voorzitter Humprey Jeroe, hebben uitgelegd dat de Saamaka bewuster zal worden gemaakt over het verleden, de geleverde strijd, haar bezit, kennis en vermogen. De Saamaka moet de komende maanden ook ‘gepromoot’ worden aan het bredere publiek. “De wereld moet van ons horen,” roept Jeroe op.

  Conclusies:
  Ik lees dit bericht met gemengde gevoelens, te weten:
  1.Suriname wordt een paradijs voor luie mensen vanwege de vele vrije dagen, dus zal Suriname nooit vooruitkomen.Dit druist in tegen het karakter van de Boeroes.
  2. Op basis van de vele vrije dagen mag je de conclusie trekken dat de Surinaamse bevolking tot op het bot is verdeeld.
  Zolang deze verdeeldheid bestaat zal Suriname nooit vooruitkomen.
  Kijk , ik ben geen aanhanger van de heer Julian Wit, maar in bepaalde gevallen kan ik hem geen ongelijk geven. Zolang deze verdeeldheid aanwezig is zal het nooit wat worden met Suriname.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES