zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinamePersoneelsleden LVV en districtscommissariaat Saramacca getraind in plantvermeerderingstechnieken

Personeelsleden LVV en districtscommissariaat Saramacca getraind in plantvermeerderingstechnieken

-

Does Travel - naar Suriname

Te Groningen, in het district Saramacca, is op vrijdag 17 juni op het complex van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) een praktische plantvermeerderingstechnieken training verzorgd. Deze training was bestemd voor in totaal 30 personeelsleden van LVV en het districtscommissariaat Saramacca.

Tijdens deze training zijn de cursisten onderwezen in het aanmaken van plantmateriaal van vruchtbomen alsook diverse groentesoorten. Hierbij werden hen technieken zoals marcotteren oculeren en enten bijgebracht door de agrarische voorlichters en plantproductiemedewerkers van het LVV-ressort Saramacca.

Uit statistieken van een onderzoek, dat is uitgevoerd door het districtscommissariaat Saramacca, met betrekking tot het agrarisch gebeuren, is gebleken dat de sector sterk afgeslankt en achteruit is gegaan. Van het bijkans 33.000 hectare beschikbare areaal in het district, is slechts 25% benut voor agrarische doeleinden. Op grond hiervan is LVV in samenwerking met het commissariaat overeengekomen een plantvermeerderings unit op te zetten in het proeftuin Dirkshoop.

De opgeleide cursisten zullen de door hen opgedane kennis toepassen met als doel diverse citrusvariëteiten en groentesoorten te vermeerderen om uiteindelijk kwalitatief goed plantmateriaal ter verkoop aan te bieden aan de samenleving.

Met deze actie hopen het ministerie van LVV en het districtscommissariaat de erfcultuur niet alleen in Saramacca, maar in alle districten te bevorderen. Ook wordt beoogd om beoefenaars van de gezinslandbouw de ruimte te bieden hun terreinen te voorzien van vruchtbomen. Het ministerie zal hierin een begeleidende rol vervullen. Het ligt in de bedoeling meerdere trainingen te verzorgen en na enkele maanden dit traject te evalueren.

opening
Fernandes Express
BODO Party

3 REACTIES
  1. Misschien is het een goed idee om mevrouw Roline Samsoedin uit te nodigen voor de volgende cursus/training. Zij heeft (ten onrechte) 100-den hectaren grond toegewezen gekregen. Wat doet zij ermee? Ze zou aan landbouw gaan doen. Zo zijn er meerdere personen die grond hebben gekregen en weinig of niets ermee doen! Of wachten zij op een hoge grondprijs om de gronden te verkopen? De overheid moet strang handhaven en waar nodig de gronden intrekken, immers de gronden zijn toegewezen onder bepaalde voorwaarden!!.


    gemodereerd
  2. Mensvermeerderingstechnieken hoef je deze mensen natuurlijk niet te leren. Het resultaat hangt af van de kwaliteit van het zaad en van de eicel.


    gemodereerd
  3. roy sankatsing , als jij alles zo goed weet vanuit Nederland , kom dan hier heen en zeg tegen deze regering dat ze fout bezig zijn en ervoor moeten zorgen dat paarse ratten vermeerderd moeten worden zodat die ons Surinaams volk weer kunnen opvreten


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES