zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijMinister Nurmohamed wenst roadmap aanpak wateroverlast

Minister Nurmohamed wenst roadmap aanpak wateroverlast

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft graag een roadmap voor een gefaseerde aanpak van de problematiek van wateroverlast. Deze gedachte deelde de bewindsman op donderdag 16 juni toen president Chandrikapersad Santokhi zich oriënteerde in gebieden in Paramaribo, die vanwege de aanhoudende regens met wateroverlast te kampen hebben.

Volgens de bewindsman moet er bij totstandkoming van de roadmap nagegaan worden als de bouweisen veranderd moeten worden en of er verschuivingen of verplaatsingen nodig zijn. “Die studies zijn al gedaan en de adviezen zijn er al, maar nu moet er een roadmap worden gemaakt”, aldus de OW-minister.

Hij zegt dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) hiermee belast is en met wetenschappers bezig is binnen een paar weken een actieplan af te hebben. “Dan heeft de regering dat ook als leidraad”, voegt de bewindsman eraan toe. Voor Nurmohamed is dit de toekomst waar Suriname naar toe moet, willen wij tot een structurele aanpak komen van de problematiek.

De minister merkt op dat er veel werk is. De regering heeft een aantal teams ingesteld, waaronder het watercrisisteam bestaande uit een aantal ministers. “Maar er is los van het NCCR ook een team ingesteld dat het actieplan van de regering moet gaan formuleren op basis van voorgaande studies. Daaruit moet voortvloeien wat er moet gebeuren, welke richting opgegaan en welke acties ondernomen moeten worden.” Binnen het team hebben alle vertegenwoordigende ministeries hun taken en rol, waarbij vooral een goede afstemming van belang is.

De OW-bewindsman merkt op dat de wateroverlast vanaf vorig jaar ernstige vormen heeft aangenomen. Hoewel het dit jaar wat erger is dan 2021, is volgens de bewindsman de ontwatering wel soepeler verlopen. Echter is de noodzaak van duurzame maatregelen, zodat het water sneller kan wegtrekken, groter aan het worden. Daarenboven komt ook de sociale hulp die gepaard gaat met de problematiek. Minister Nurmohamed geeft aan dat dankzij de inspanning van zijn departement het probleem vorig jaar beperkt kon werken. Er zijn toen heel wat kanalen en trenzen opgehaald. Het ministerie is dit jaar vooral bij de mondingen van rivieren en kreken bezig geweest, met als resultaat dat het water sneller kon wegtrekken.

Desondanks zijn de gebieden die onderlopen daarmee niet verholpen. Deze plaatsen blijven volgens minister Nurmohamed vanwege de aanhoudende regens onder water lopen, terwijl het water op andere plekken binnen 24 uur al is weggetrokken. De bewindsman spreekt van een lastige situatie, die alles ontregelt doordat woningen en scholen onderlopen. “Het is een structureel probleem, een rampsituatie die zich steeds herhaalt en zeker ook in de toekomst”, stelt de OW-minister. Hij meent dat wij als samenleving anders moeten gaan denken, inrichten en bouwen, maar vooral passende maatregelen treffen.

Minister Nurmohamed: “Het vraagt een hele mindshift.” Het vernieuwen en/of aanpassen van alle waterbouwkundige werken is volgens de bewindsman een dure grap. “Je kan niet alles in een keer doen.” Daarnaast zouden de capaciteit en mogelijkheden van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeersing uitgebreid moeten worden, vooral omdat dit soort rampen zich in de toekomst vaker zullen voordoen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. Minister Nurmohamed wenst roadmap aanpak wateroverlast
  ==============
  Elke keer komt deze grappenmaker met een theoretische geleuter. Daadwerkelijk heeft hij de afgelopen twee jaar niets aan het infrastructuur gedaan. Zijn baas wil dat probleem oplossen met krachtige waterpompen, de zoveelste nonsens om het volk voor de gek houden.


  gemodereerd
 2. Ook deze overstroming waarvoor Nurmohamed het op zn naam hft dat velen hun spullem kwijt zijn, lapt vhp aan zn laars.
  Deze regering doet dingen met opzet om het op de spits te drijven en dan vragen ze nl om hulp. Zelfde gezien met volksgezondheid. Ik hoop dat deze ellende in Sur hun kop gegrift blijft


  gemodereerd
 3. Deze idioot hft niet alles op een rij. Hoe lang gaat hij zoeken naar roadmap???
  Ook zo een gast die denkt dat de bevolking dom is.


  gemodereerd
 4. Volgens mij is een masterplan nodig om deze problematiek aan te pakken.
  Dit overlast speelt sinds de 70 er jaren al, als is het goed heb. Nederland is goed in watermanagement, dus waar wordt er gewacht op?
  Zelfs in USA heeft Nederland waterwerken gebouwd!


  gemodereerd
 5. Begin maar met van open naar gesloten riolering te gaan
  Burgers duidelijk maken geen vuil in het riool te gooien
  Een waterschap opzetten die zich bezig houd met op tijd pompen .
  Dan kom je een stuk vooruit


  gemodereerd
 6. De binnenstad van Suriname loopt al zeker meer dan 100 jaar onder water.
  Het is helemaal geen nieuw probleem. Vroeger waren er veel meer kanalen, sluizen en grachten. Door de jaren heen allemaal dichtgegooid omdat de stad telkens werd uitgebreid.

  Al die verkavelaars met hun cowboy projecten en particulieren die afwatering/ putten afsluiten die dragen ook bij aan de wateroverlast. En als laatst, de bevolking zelf maakt er ook een rommel van door overal maar afval te dumpen. Van PETflessen tot wasmachines, ijskasten en ander zwaar afval.

  Als je iemand even aanspreekt op het gooien van een propje papier, een lege blik of een plastic zakje op straat, dan krijg je alle pannen en potten naar je toegesmeten. Hoe wil je dan de grote problemen aanpakken.


  gemodereerd
 7. De mens was van oorsprong nomadisch. De natuur zegt: word weer nomadisch! Gehoorzaam jouw moeder (de Natuur) eerder dan jouw vader (God YAHWEH).


  gemodereerd
 8. De groorste stuurlui staan aan wal en denken dat de uitdaging van wateroverlast just like that op te lossen is.

  Zie:
  – dorpen die bij de oevers vd rivieren zijn aangelegd, wat denk je dat er gebeurt bij overvloedige regen of stijging vd zeespiegel/ smelten vd ijskappen door verwarming vd aarde door CO2,
  – Bijna al de plaatsen in de kuststrook oa vd Oostwesverbinding, zijn daar ooit onderzoekingen verricht en of goede infrastructurele voorzieningen voor watermanagement/ waterinfrastructuur, kunstwerken, enz voor gemaakt. Als die waren/zijn waren/ zijn. mensen met skills die het beheren, informatie over verzamelen vd waterstanden, stand van water in de rivieren, goten, enz. Worden ze goed onderhouden of verbeterd? Hoe gaan Surinamers om
  met hun afval? Zie overal plastic, plastic glessen in goten, kokers die allemaal verstopt zijn.

  Suriname is failliet, wie heeft het veroorzaakt en waar moet nu het kapitaal vandaan komen om het op te lossen?,

  ndp, ddb, ddb- gezin, ndp- kliekboefdraad nyam a moni, Sranan skeer en als ze komen, den taki k’ba, dat do nyam a moni baka.zie hoe zijn wonen en alles kunnen betalen. Hoe komen ze aan het kapitaal?

  Nederland is een land dat onder de zeespiegel ligt en wordt beschermd door dijken, dammen, sluizen, enz door zeewater uit de Noordzee, regen- of hemelwater tijdens de regentijd, rivierwater iit het achterland uit Duitsland, Belgie dat in de Noordzee uitmond.

  Vele waterbouwkundige Ir/ Ing en andere deskundigen over watermanagement/ waterbouwkundige werken en denken jullie dat ze het just like that beheren en onder controle hebben.Het gaat om de natuur en dat heeft lak aan allerlei wetenschappen over watermanagement/ waterinfrstructuur, kennis/ ervaring en kapitaal en onderzoeken, modellen.

  Als de water stijgt en de stormen komen staat vast dat het ook fout kan aflopen, ondanks al de kennis en ervaring dat Nederland heeft. Nederland is de beste leerling vd klas als het over watermanagement gaat.Dat doen ze al eeuwen.

  Suriname komt nu pas kijken en heeft de dezkundge mensen, ervaring, kapitaal, equipment, berekeningen, modellen, data, enz niet.

  Dus houden jullie op dat het just like that is op te lossen. Voor elke plaats ( in de kuststook )of dorp bij een rivier in Suriname zal een grondige onderzoek moetwn plaats vinden door diverse deskundigen van watermanagement/ waterinfrastructuur om over data te beschikken en een plan te maken wat er moet gebeuren en gaat kosten en hoe het goed beheert en onderhouden moet worden. Een plan voor te maken, wat het kost en het dan uit tw gaan voeren.

  Zo’n plan kost vele jaren om het te maken, berekenen wat het kost en veel, heel veel jaren om het 1x 24 uur 365 dgn te beheren, ondedhouden em op grond van data in computers alles bij te houden, weten wat er aan de hand is, licht op groen, rood of oranje staat en die maatregelen moeten worden genomen.

  Suriname heeft een zeer lange weg te gaan, hoeveel waterbouwkundige Ir/ ing zijn er in Suriname.Hoeveel waterbouwkundige ondernemers zijn er in Suriname met deskundige personeel? enz,


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES