dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijEx-president Venetiaan viert 86e verjaardag

Ex-president Venetiaan viert 86e verjaardag

-

Does Travel - naar Suriname

Ex-president Runaldo Ronald Venetiaan viert vandaag zijn 86e verjaardag. Venetiaan geldt als het langs zittende staatshoofd van Suriname. Hij is drie termijnen (1991-1996, 2000-2005 en 2005-2010) president geweest.

Venetiaan is in 1964 na zijn studie in Nederland naar Suriname teruggekeerd. Hij heeft sindsdien zijn krachten gegeven voor land en volk. Venetiaan was 49 jaar in de actieve politiek en heeft de NPS 19 jaren geleid.

Na zijn presidentschap in 2010 heeft hij drie jaren gefunctioneerd als lid van De Nationale Assemblee (DNA) en heeft in een brief aan de parlementsvoorzitter in oktober 2013 aangegeven ingaande 27 oktober van dat jaar zijn DNA-lidmaatschap te beëindigen.

Het voormalig staatshoofd heeft meermalen aangegeven veel strijd, succes en tegenslag te hebben gehad. Ondanks de moeilijke momenten waaronder de staatsgrepen van 1980 en 1990 en de Binnenlandse Oorlog, is het hem met de NPS en overige partners gelukt de situatie in het land te normaliseren.

De Surinaamse ex-president ontving in 2020, in verband met 45 jaar Srefidensi, de hoogste onderscheiding van president Chandrikapersad Santokhi. Hij werd benoemd tot Drager Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. Hartelijk gefeliciteerd oud-president RR Venenitaan van Para met uw 86 verjaardag. Op naar de 100 en 1 jaar.. Hij heeft er voor gezorgd dat Suriname financieel-economisch, sociaal tijdens zijn regering van 2000 -2010 weer goede perspectieven had.

  Er zijn Surinamers die uitzonderlijke prestaties geleverd hebben voor de Surinaamse Mij, oa:

  – dr Quassi van Timotibo/ in Afrika geboren ( 1692 – 1780) kruidenkenner, Kwassiebita, Afkomstig van Guinee en werd te werk gesteld op plantage Nieuw Timotibo aan de Perica,

  – Boni, Vrijheidsstrijder/ guerrillaleider in Suriname. Uiteindelijk werd Boni door verraad op 19 februari 1793 gedood door Bambi Kukudyaku, een Aukaanse kapitein, onder grote druk van de in 1790 tot gouverneur benoemde Jurriaan François de Friderici.

  – Jan Ernst Matzeliger (Plantage Twijfelachtig, Suriname, 15 september 1852 – Lynn (Massachusetts), 24 augustus 1889) was een Surinaamse uitvinder. Hij staat te boek als de uitvinder van de schoenzwikmachine.

  – Verzetsstrijder Janey Tetary, Op 24-jarige Janey Tetary kwam ze in 1880 kwam aan op plantage Zorg & Hoop in Suriname.

  – Johan (Jopie) Adolf Pengel (Paramaribo, 20 januari 1916 – aldaar, 5 juni 1970) was een Surinaams politicus voor de Nationale Partij Suriname (NPS).

  – Jagernath Lachmon, ook Jaggernath Lachmon, (Corantijnpolder, 21 september 1916 – Den Haag, 19 oktober 2001) was een Surinaams politicus, VHP, Oorspronkelijk Verenigde Hindostaanse Partij) nu Verenigde HervormingsPartij,

  – Iding Soemita (Cikatomas, Tasikmalaya (West-Java) 3 april 1908 – Suriname, 18 november 2001) was leider van de Surinaamse politieke partij Kaum Tani Persatuan Indonesia (“Verenigde Indonesische Boeren” – KTPI),

  – Ir. Franklin (“Frank”) Edgar Essed (Paramaribo, 21 april 1919 – aldaar, 22 december 1988) was een Surinaams politicus, Operation Grasshopper, West-Surinameplan gemaakt, dat helaas niets geworden is, maar er was wel een plan en plan van aanpak,

  drs Eddy Jharap/ Srirampersad Eduard (Eddy) Jharap (Bomapolder (district Suriname), 24 juni 1944) is een Surinaams geoloog en zakenman. Initiatiefnemer en opzet van Staatsolie Maatschappij Suriname NV en dit tot een succes heeft gemaakt/ plan/ en plan van aanpak,

  Aan deze Surinamers moeten studenten van Suriname een voorbeeld nemen en zien wat van hen gevraagd wordt.
  Al deze Surinamers moeten meer in de voetlicht worden gezet, waardoor Surinamers weten wat van hen verwacht wordt voorland en volk.


  gemodereerd
 2. Hij ziet er nog goed uit hoor. Ja meneer Venetiaan u ziet niet uit als 85 jaar. Aan u zo dit land veel voordeel mee kunnen doen.


  gemodereerd
 3. Palu, Bouterse en consorten hoe staan jullie tegen de hulp die Nederland met zoveel liefde aan Suriname bied?.
  Het zijn toch deze figuren die het bloed van Nederlanders toch wel drinken kan, zonder zich te realiseren dat het verleden niet de leidraad moet zijn hoe wij verder met elkaar moeten doorgaan.


  gemodereerd
 4. Gefeliciteerd grootheid van Suriname !

  Venetiaan is zeker een hele goede president geweest voor Suriname !

  Het is heel treurig dat het domme en ondankbare volk al zijn harde werken weer kapot heeft gemaakt !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. Proficiat ex president Venetiaan met Uw 86e verjaardag.
  U hebt tijdens U regeer periode van 1991-1996 een goed gevulde staatskas achter gelaten voor de regering die het stokje overnam , maar deze regering ndp heeft alles verbrast en veel geld in eigen zakken gestopt , U nam in 2000 het stokje over en moest alle schulden die de ndp gemaakt heeft terug betalen , van 2005-2010 heeft U weer een goed gevulde staatskas achtergelaten en die ndp nam het stokje weer over , nou ook nu weer heeft die ndp in 10 jaar tijd de staatskas geroofd en 4 miljard USD schulden gemaakt en zij gooiden de handdoek in de ring in jullie 2020 (omdat ze de salarissen van de ambtenaren niet konden betalen) , en de regering Santokhi heeft het overgenomen met meer dan 4 miljard USD schuld , en nu ex president Venetiaan zit de ndp alweer te lonken naar geld en geven deze regering de schuld van alles , ndp moet verboden worden


  gemodereerd
 6. Van harte gefeliciteerd hr.Venetiaan.Gaat U goed en bedankt voor Uw krachten die U heb gegeven aan land en volk.


  gemodereerd
 7. mango , jij bedoelt zeker dat hij 20 jaar moet brommen voor de decembermoorden , maar mango , hij zal nog geen dag zitten , hij zal snel gehaald worden door de duivel


  gemodereerd
 8. debby jij bent in de war , jij bedoelt zeker dat jou vriend ddb honderden in het graf heeft gebracht
  en paarse rat wel respect voor de ex president Venetiaan , hij heeft telkens het land opgebouwd , maar dan kwam jou lover ddb aan de macht en die zorgde ervoor dat wij de Echte Surinaams volk moet lijden


  gemodereerd
 9. Venetiaan is een man van eer. Hij is de enige staatshoofd die niet zijn eigen zakken heeft lopen spekken. Die niet in een kasteel hoefde te wonen die niet in een dure auto rond reed, die niet op de nutteloze popiejopie feesten als een idioot liep rond te springen.Een man van eer, hij verdiend een standbeeld.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES