zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenNatuurInformatiedatabase DONDRU moet samenleving helpen meedenken over effecten klimaatverandering

Informatiedatabase DONDRU moet samenleving helpen meedenken over effecten klimaatverandering

-

Does Travel - naar Suriname

Om significante data met betrekking tot klimaatverandering bij elkaar te brengen en deze met de samenleving te delen, is op vrijdag 10 juni de database DONDRU gelanceerd. Dit informatiesysteem is eigendom van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu c.q. de Staat Suriname en is met financiering van de Inter-Amerikaane Ontwikkelingsbank (IDB) ontwikkeld.

DONDRU biedt volgens minister Silvano Tjong-Ahin niet alleen openheid van het departement; het is de bedoeling dat de samenleving zich de data eigen maakt en gaat nadenken over de effecten van klimaatverandering.

Middels de database wordt er ook meer bekendheid gegeven aan een deel van het werk dat op Ruimtelijke Ordening en Milieu wordt verricht. Minister Tjong-Ahin zegt dat er een aantal systemen wordt uitgezet wanneer het gaat om goed toegerust te zijn op de effecten van klimaatverandering. DONDRU is een van deze systemen die belangrijk is voor de samenleving.

De bewindsman herinnerd eraan dat Suriname een van de kwetsbare landen is voor de gevolgen van klimaatverandering. In het vorig jaar gepubliceerde State of the Climate Report, dat geldt als Surinames Klimaatplan, is beloofd een database op te zetten om aandacht te besteden aan deze gevolgen. Suriname zal – als een van de landen die de klappen van klimaatverandering zullen opvangen – samen met de andere naties moeten werken aan het verminderen van uitstoot. Daarnaast zullen deze landen voldoende toegerust moeten zijn om mens, dier en milieu te beschermen. “Om dat te kunnen doen hebben we data nodig”, aldus de ROM-bewindsman.

Hij merkt op dat er reeds veel is geschreven over milieu en klimaatverandering, maar blijkt dat heel veel van de conclusies niet echt gebaseerd zijn op harde data. Minister Tjong-Ahin: “We kunnen geen beleid maken zonder harde data.” DONDRU is dan ook een informatiesysteem en een platform om significante data, die belangrijk zijn voor klimaatverandering bij elkaar te hebben.

De database is niet voor wetenschappers alleen, maar zeer gebruikersvriendelijk voor het algemene publiek. “We moeten open en transparant zijn met data. Het hele volk heeft er recht op, omdat klimaatverandering effect heeft op heel het volk”, verduidelijkt minister Tjong-Ahin. Vooral jongeren zullen zich de data eigen moeten maken. “Het is belangrijk dat we met zijn allen gaan praten over klimaatverandering, gaan nadenken en beseffen dat we allemaal een taak hebben voor de zorg van ons milieu”, voegt de bewindsman eraan toe.

DONDRU wordt beheerd door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS). Donovan Bogor is Office Director van NIMOS Office of Environmental Planning & Information Management (EPI). Hij legt uit dat er voor de naam DONDRU is gekozen om de database een meer Surinaams karakter te geven. Getracht wordt met het systeem een centrale bron van informatie te creëren ten behoeve van het Surinaamse publiek en de wereld. De informatie is voorlopig alleen in het Engels, maar er wordt gewerkt aan Nederlandse en Sranantongo vertaling. Bongor verduidelijkt dat er met het systeem geen conclusies worden getrokken, maar slecht data gepubliceerd.

Volgens webdeveloper Enver Lieuw van ADEPT NV moet het systeem data op een begrijpbare manier tonen. Er is ruimte om commentaar te geven en op een later tijdstip zal ook een contactformulier aan de database verbonden worden. Zowel het systeem als de data is veilig en beschermd.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Ik verbaas mij over het moment van lancering van het web portal.

  Het is toch duidelijk dat de huidige wateroverlast te wijten is aan achterstallig onderhoud van ondermeer sluizen en gemalen en rioleringen/afvoerwateren.
  En alles toeschrijven aan klimaatverandering gaat mij iets te ver!

  Als je kijkt naar de Brokopondo perikelen dan moet je concluderen dat hier sprake van mismanagement.
  Toen er in de normaal droge tijd veel regen viel had men de stand van het stuwmeer moeten reguleren. Wetende dat er nu in het regenseizoen veel meer neerslag is.

  Wat ook belangrijk geweest was is de capaciteit van de onderstations te vergroten, zodat de turbines maximaal voor de opwekking van hydroenergie konden draaien. Wat resulteerde in een effectievere verlaging van de waterstand in het stuwmeer.
  Daarbij opgeteld dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn, is uit milieu oogpunt ook aanbevelingswaardig!

  Het verzamelen van data over de klimaatverandering kun je ook halen uit de gegevensbestanden van weerinstituten.
  (Temperatuur/neerslag etc.)

  Wat ik overigens mis op welke wijze Dondru kan worden benaderd?


  gemodereerd
 2. Volkomen zinloze actie die helemaal geen zoden aan de dijk zet!
  Surinamers dragen graag water naar zee…
  Ga trenzen en kanalen schoonmaken, die zijn helemaal dichtgegroeid. Zet pompen in buurten die al dagen blank staan om het water af te voeren.
  Zorg ervoor dat pompgemalen weer werken.
  Leg geen weg aan als een kip zonder kop maar denk ook na over de afwatering.


  gemodereerd
 3. Tegenwoordig alles wat de klok slaat het ligt aan de klimaat. Klimaat veranderd net zoals de aarde. De maan zelfs af en toe roze van kleur weer klimaat verandering. Goedkope smoes hoor alles op de klimaat te gooien .


  gemodereerd
 4. Goed initiatief!
  Zonder data heb je geen zicht op de te nemen preventieve maatregelen. Eindelijk een regering die daadwerkelijk stappen onderneemt.

  Awareness creëren bij het volk. Ze bewust maken dat ze deels debet zijn aan de drama!
  -Stop met troep overal deponeren.
  -Hou jezelf en je omgeving altijd schoon.
  -Stem nooit meer op bomen-vernietigers.

  Wat betekent ‘Dondru’ trouwens?
  Donder…


  gemodereerd
 5. Dit zal wel een eis zijn geweest vd geldschieter. Komt in elk geval ‘geloofwaardig’ over, dat ze iets willen doen. Dit is weer een andere partij als de commissie die in kaart zou brengen, wat het binnenland nodig heeft, zeker?!

  Informatiedatabase, is een ander woord voor werkgroep of commissie 🤫

  🤹‍♂️🎪🤹‍♀️🎭


  gemodereerd
 6. Ontbossing, en al die berg diepe gaten in het binnenland, gi san mi ai e long watra te me si den.

  Nee, de extreme hitte id stad, is niets om je zorgen over te maken.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES