VIDEO: SLM-vliegramp in Suriname vandaag 33 jaar geleden

6
Monument-SLM-vliegramp-in-Suriname
Het monument van de vliegramp aan de Jagernath Lachmonstraat in Suriname.

Het is vandaag precies 33 jaar geleden dat de grootste vliegramp uit de Surinaamse geschiedenis plaatsvond. Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), vlucht PY-764, stortte op 7 juni 1989 neer bij Zanderij. Dit gebeurde om 04.27 uur plaatselijke tijd, tijdens een landing bij mist op de Johan Adolf Pengel International Airport.

Toen het vliegtuig Zanderij naderde, was het daar, anders dan het weerbericht had voorspeld, mistig. Het zicht was evenwel niet zo slecht dat er niet op zicht kon worden geland. Gezagvoerder Will Rogers besloot echter via het Instrument Landing System (ILS) te landen, hoewel dit niet betrouwbaar was en hij voor zo’n landing ook geen toestemming had.

De gezagvoerder brak drie landingspogingen af. Bij de vierde poging negeerde de bemanning de automatische waarschuwing (GPWS) dat het toestel te laag vloog. Het toestel raakte op 25 meter hoogte twee bomen. Het rolde om de lengteas en stortte om 04.27 uur ondersteboven neer.

Uit onderzoek naar de ramp bleek dat de papieren van de Amerikaanse bemanning niet in orde waren. Gezagvoerder Rogers (66) had gelogen over zijn leeftijd en was in werkelijkheid te oud om te mogen vliegen. Bovendien had hij geen geldig brevet voor het vliegen op een DC-8 en was hij al formeel geschorst, onder andere wegens landen op een verkeerde baan. De copiloot (45) vloog onder een valse naam en met vervalste papieren, en had waarschijnlijk nooit een vliegbrevet voor vliegen op een passagiersvliegtuig gehad.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, 11 passagiers en een hond overleefden de ramp. De passagiers waren voornamelijk Surinaamse Nederlanders die een bezoek wilden brengen aan familie.

Een deel van het Kleurrijk Elftal dat in Suriname in een voetbaltoernooi zou uitkomen zat in het vliegtuig. Verder behoorden ook de leden van het orkestje de Draver Boys, dat het elftal vaak begeleidde, tot de passagiers. Bekijk hier een filmpje van het monument van de vliegramp aan de Jaggernath Lachmonstraat.


6 REACTIES

 1. Onder de .magistrale leiding van de Haan voltrekt zich eeer n SLM ramp. In slow motion. H
  En heel goed betaald. Dilettant.
  gemodereerd

 2. Mag niet gezegd worden dat er weer n onbekwame captain aan t roer is bij SLM. Want dat valt politiek niet goed. Wel door dit gedrag heeft de ramp kunnen plaatsvinden. Fam en friends beleid ten koste v t welzijn van onschuldigen. Shame on you.
  gemodereerd

 3. @Cornelis…die de samenleving een plezier en bos die naam van de onbekwame piloot die weer aan het roer zit. SLM kan sluiten….jepie no deh moro. Nu weer 4 vluchten van de komende week gecanceld. Passagiers gaan wel 4 keer naar zanderij on te horen dat vlucht niet doorgaat. Is echt een mars. Ik had gehoopt de Haan SLM zou kunnej redden maar a wroko hebi toemsi…. SLM doet zn reputatie niet goed. Hij gaat nergens meer aan de bak komen. Terwijl die mensen die de afgelopen 30 jaren de koers bepaalden bij de SLM en het bedrijf naar zn verdoemenis hebben gebracht, worden als helden behandelt in Suriname.
  gemodereerd

 4. mensen laten we geen vingers wijzen naar mensen die nu bij de slm aan het roer zitten , die waren er 33 jaar geleden niet bij de slm , deze dag 7 juni is voor de nabestaanden en deze nabestaanden praten ook niet deze dag over de schuld vraag , vandaag 7 juni waren veel nabestaanden aan het woord op radio ABC en hebben hun verhaal verteld , velen van hen zijn uit Nederland naar hier gekomen om gezamenlijk dit verdriet te delen met ons
  gemodereerd

 5. @Moen… ik weet niet wat jij bedoeld met die opmerking “hij komt nooit meer aan de bak”. wat bakra de Haan doet is met alle macht nog te proberen de kaka op te ruimen en te herstellen wat de “oh zo kundigen” hebben veroorzaakt, want su’s ‘weten’ het wel. dat zie je ook aan het geweldige economische en florende Suriname. er is verder dan ook geen bakra ‘nodig’. “alleen hoogstens handje ophouden 🥳 . “wel het liefste dan in €€€’s, of anders, als het niet anders kan, dan maar in $$$’s. is ook goed”.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.