vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSuriname vraagt Nederland om hulp bij aanpak wateroverlast

Suriname vraagt Nederland om hulp bij aanpak wateroverlast

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse ambassadeur Rajendre Khargi heeft maandagochtend bevestigd dat Suriname Nederland om hulp heeft gevraagd, bij de aanpak van de wateroverlast waar Suriname al enkele maanden mee kampt. Dat meldt BNR Radio.

De ambassadeur in Nederland overlegt nog over de vraag hoe de Nederlandse hulp er uit moet gaan zien. Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat maandag weten dat Nederland in nauw overleg staat met Suriname ‘om te kijken waar en hoe we het beste kunnen helpen’.

Volgens Buitenlandse Zaken heeft Suriname aan meerdere landen hulp gevraagd. ‘Daarom is het van belang dat de Nederlandse hulp op de actuele vraag wordt afgestemd. Dat proces is op dit moment gaande’, aldus BNR Radio.

Eerder deze week kwamen vanuit Venezuela de eerste hulpgoederen aan in Suriname:

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. jaja als het moeilijk wordt dan mag Nederland komen opdraven, normaal
  worden ze hier voor alles en nog wat uitgescholden.


  gemodereerd
 2. Hoeveel tripjes nh binnenland zijn er nodig geweest, voor deze ‘uitkomst’ werd verzonnen?

  Rubber bootjes? Er ligt genoeg hard hout daar om korjalen te maken. Laat de gevangenen werken voor hun maaltijd.

  Stom gebeld elke keer, en een grote b*k hebben ook nog


  gemodereerd
 3. Ik geloof er neks van. Tijdens ons bewind de afgelopen jaren hebben we alles gedaan om te voorkomen dat dit ooit weer zou gebeuren. Dit moet met opzet zijn gebeurdt


  gemodereerd
 4. Heel verstandig dat Suriname om hulp vraagt. Ondanks de vlijt die deze regering legt redden we het niet zonder hulp vanuit het buitenland.


  gemodereerd
 5. Destijds heeft Nederland dijkversterking gesubsidieerd. Zijn de dijken überhaupt wel versterkt? En wat is er met dat geld gebeurt ???


  gemodereerd
 6. Bedel regering. Bij alles laten ze het erg worden om te bedelen. Ook met covid. Vervloekte beesten.


  gemodereerd
 7. als de Nederlanders gaan helpen met de wateroverlast hier dan zijn het beste lieden , maar velen en zeker ddb en zijn ndp zien de Nederlandse steun maar niets , ddb is bang of ze hem toch nog meenemen naar Nederland


  gemodereerd
 8. En elk jaar vieren we onafhankelijkheid en elk jaar zijn we afhankelijk van anderen😢


  gemodereerd
 9. Resutaat van verwaarlozing van meer dan 10 jrn gedegen onderhoud van het rioleringsstelsel . Ik hoop dat bepaalde percelen richting Leonsberg ook flink verzuipen vanaf land en water.


  gemodereerd
 10. Ik hoop van harte dat Nederland wel hulp verleend, maar ook de huidige regering erop aanspreekt om op te houden om geld aan family and friends te verspillen zoals meer dan een miljoen US-Dollars voor Dubai snoepreisje. Daarna $23.000 door voorzitter van DNA de Bee uit staatskas opgenomen voor snoepreisje naar Gabon. De verspilling aan diverse ambassades in het buitenland. Ook de pracht en praal die de president en vicepresident zich veroorlooft. Alleen maar mooie woorden van de president van Suriname steeds op podia, maar voor problemen moet steeds het buitenland bijspringen. De president en vicepresident maken heel vaak gebruik van helikopters om naar Nickerie en andere plekken te gaan voor politieke campagne. Waarom kunnen de helikopters niet ingezet worden om de getroffen gebieden tenminste van water en voedsel te voorzien. Al is het maar kleine hoeveelheden.


  gemodereerd
 11. Nederland, cq Rijkswaterstaat afdeling water, is de grootmeester als het om het watermanagement gast in de wereld. Zij in grote bouwondernemingen hebben de kennis. knowhow, equipment, onderzoek, heel veel waterbouwkundige Ir ea deskundigen, specialisten hiervan in huis.

  Nederland dat onder de zeespiegel ligt en bedreigd wordt door zeewater vd Noordzee, hemelwater/ regenwater uit de lucht en rivierwater uit het achterland/ Duitsland vd rivieren Maas, Rijn, Belgie en uitmond in de Noordzee. Door hun kunstwerken, dammen/ dijken, Land uit de Noordzee, pompgemalen, opvangwaterreservoirs, studies, van weer en klimaat, stormen, in het buutenland oa in Dubai eilanden in Zee aan te leggen, in NY ook grote dijken, enz aan te leggen en elders in de wereld is het goed dat de Surinamse Ambassadeur in Nederland een beroep op Nederland doet om op korte, (middel/ lange termijn hierin te helpen.

  Surinsme is een kolonie/ wingewest geweest van dd republiek, vd Stad Amsterdam, West Indische Company, familie van Cornelis van Aerssen van Sommelsdijk, ea families van planters, later deel vh Koninkrijk Der Nederlanden, krnt de geschiedenis en bevolking/ etniciteiten, de geschiedenis en geografie, militair als ze moeten in grijpen als hun onderbroek. Hebben de stad Paramaribo (of polders in Nickerie) ook zo willen richten als dd stad Amsterdam met grachten ( dr Sophie Redmondgracht, Sommelsdijkse kreek, Limesgracht, Drambrandersgracht, Steenbakkersgracht, Knuffelsgracht voor de afwatering en beheer en er zorg voor te dragen dat Paramaribo in de lage kustvlskte niet onder water liep tijdens de (kleine/grote
  ) regentijden en met sluizen ook op de plantages zie je de goten/ kreken met sluizen nig steeds. Saramaccakanaal is ook door hun in de koloniale tijd aangelegd en het is er nig steeds, alleen slecht onderhouden en beheer, waardoor het wateroverlast in Groot- Paramaribo – Centrum . onder druk komt in de regenperiode.

  Ook het dempen vd grachten in Paramaribo en deze voorzien van kokers met kleine doorsnede en de toename vh aantal woningen in Paramaribo en omgeving, geen waterbekkens waar water naar toe kan worden geloosd bij vloed naar de Suriname rivier en zee en tijdelijk kan worden opgeslagen tot er weer eb is in de rivieren en zee en de sluizen worden opengezet om
  het te laten leeg stromen is er niet. Zie dan het gevolg van wateroverlast, gebieden in de lage kustvlakte, Nickerie, Saramacca, Paramaribo, Marowijne onder water lopen en mensen geen droge voeten hebben.

  Het probleem in het midden en hoger in Suriname is een samenloop van omstandigheden. tijd en het moment. Het stuwmeer is asngelegd in de Surinamerivier en moet goed beheerd worden 1 24 uur 365 of 366 dgn per jaar door deskundigen, weer – en klimaat moeten goed gevolgd worden en tijdig op inspelen op de klimaatveranderingen, opwarming vd aarde( CO2), smelten vd ijskappen,
  zeespiegelstijging La Nina, El Nino, ontbossing ( houtkap op grote schaal, goudwinning)waardoor het regenwater niet meer door de bladeren vd bomen wordt of droge bladeren op de bodem/ grond wordt tegen gehouden, maar direct op de kale gronden terecht komt, erosie. water andere stromingen krijgt of rechtsstreeks en heel snel in de rivieren terecht komt.

  Paramaribo was toen niet zo groot in de koloniale tijd en de voorzieningen vd grachten en sluizen waren in staat te zorgen dat mensen droge voeten hadden.

  Dijken zijn toen niet aangelegd in de lage kustvlakte bij Paramaribo, omdat het beheersbaar was met de grachten, sluizen, er woonden toen kolonisten in Paramaribo en hun slaven, die de parasol boven de hoofden de meester/ maza en gezin hielden, hun bijbel droegen als ze naar de Kerk gingen met paard en wagen of naar de Oranjebegraafplaats. Sommige vrouwen verkochten gomma en maizenakoekjes met een kom of baskiet op hun hoofd door de straten op weg naar ern bigi mevouw die ze lekker vond of voor de gouverneur/ omringt door tuchthuisboeven die militair waren, leger van Foursoud/ Fredririci, enz granman op zijn paleis of Buiten Societeit het Park, waar nu het DNA in is gevestigd of bij Dixiebar/ oudste bar van Pararamsribo, later wel in Nickerie bij enkele polders Prins Bernhardpolder voor bananen, Wageningen, enz kwamen er dijken.

  Later kwam er een plek bij voor de redi moesoes bij frimangron.Er kwamen steeds meer mensen in Paramaribo wonen, velen so foetoe en in er. oude jas.Toen was het over met de beheerbaarheid van Paramaribo bij de regentijd, ook toen de grachten werden gedempt.

  Kortom toen was het beheersbaar maar toen meer mulatten en vrijen kwamen ea was het gebeurd met zoveel mensen op een kleine stukje Paramaribo.

  Ook uit Nederland kwam, een met bradi kanti van zijn mond gillen voor 25 November 1975 moet Suriname onafhankelijk worden, pikin
  ingi boy kwam
  toen terug naar Surinsmd en wilde net als zijn meester of oom soldaat uit de provincie Zeeland leven. Toen a her plei pori, geen kapitaal, valuta, a man poor a her plei.

  Nederland kent het Surinaams geografisch:grondgebied, de gebergten, rivieren, oerwoud, trpoische dieren, planten, kent de etniciteiten, volkslied, talen, culturen, godsdienst, het leger, politie, DNA, regering, weer en klimaat, schoolsysteem, diepgang vd rivieren enz.

  Als ze iets kunnen en willen betekenen op watermanagement, enz dan kunnen zij het doen.

  Suriname heeft het gevraagd, Nederland heeft de kennis, kunde, kapitaal, equipment, mankracht. ervaring.

  Nederland weet ook wat in Suriname te halen is, zijn gierig zeggen de Su, maar ze bedoelen eigenlijk dat ze ecomomen zijn en zijn niets anders dan de dominee en de koopman.

  Ze gaan hulp bieden, maar zullen ook voor hun enige eigen belang gaan. Kapitaal verdienen. Niets mis mee en ik gun het ze ook. Surinamers moeten alleen weten dat ze ook wat moeten overhouden om ook een uitmundende leven te leiden.

  Hulp helpt en Suriname en Nederland is een ruiter op een paard, we hebben een gedeelde gezamenlijke geschiedenis.Nederland heeft Durinsme gemaakt.

  Zie de stad Paramaribo, zie de band met de stad Amsterdam, Nederland, zie de Surinaamse Nederlandse taal/ dialect,oewij willen hulp voor het oeWateroverlast van Nederland.

  Wat zeg je jongen? Oewij oewillen oewatermanagrnt hulp van Nederland, dat vragen oewij u.


  gemodereerd
 12. Vanuit de waterschappen kan Nederland zeker kennis en know-how leveren.
  En dan is het aan Suriname om daar goed gebruik van te maken.


  gemodereerd
 13. Er zijn deskundigen in Suriname die watermanagement hebben gestudeerd, waaronder ex directeur van OW, die gisteren op Apintie tv te zien was. Wat kan Nederland nu betekenen hier in Suriname, ze weten de knelpunten niet noch de oplossing, terwijl de kennis reeds aanwezig is in Suriname, maar de deskundigen worden genegeerd.


  gemodereerd
 14. lg jij bent zeker een ndp-er , en die ex directeur wie bedoel jij soms die roland king , maar lg en zijn 3 directeuren op ow , maar die roland king dus een ex-ex directeur is in 2011 eruit gegooid werd door jou vriend bouterse , omdat hij fraude pleegde volgens bouterse , in 2018 heeft hij nog geprobeerd bij bouterse om zijn naam te zuiveren , nooit heeft hij wat gehoord van jou vriend
  die king kan zijn plas ophouden , maar of hij in zijn eentje alle water kan opslurpen , lg jij bent gewoon ongeschoold , en wij en jij weten nog niet wat die Nederlanders aan hulp geven , wij Surinaams volk zijn blij dat Nederland helpt en lg blijf jij maar in Nederland


  gemodereerd
 15. Sur6staat onder water en de president gaat gezellig met zijn vrouw naar het buitenland.
  Waarom moet ze überhaupt mee geldverspilling en er is ook zoiets van video conferentie.
  Zo zie je maar hoe belangrijk het volk voor hem is.
  Ik zit nog steeds met de vraag waarom had de president traangas gekocht???.
  Volk word wakker ga de straat op.
  Wacht niet maanden tot je salaris of dergelijke krijgt het lijkt alsof de schoenen niet wringen


  gemodereerd
 16. Joehoe ik lees steeds noord zee maar suriname ligt aan de atlantische oceaan dus de vergelijking met noord zee is bullshit! Het is wat daar in suriname gebeurt niet alleen surinaams probleen op den duur maar ook van omringende landen zoals guyana en frans guyana. Dus gezamelijk is hard nodig oja atlantische oceaan is moeilijk te dempen, dus veel onderzoek en mega aanpak en samenwerking is hard nodig om dit probleen aan te pakken.


  gemodereerd
 17. Handig om je eigen conclusies te trekken @LG.

  Wat heeft die ex-directeur ow uitgevoerd toen hij daar zat. Waarom heeft hij toen zijn watermanagement-kennis niet toegepast. Hij was directeur dus een baasje.

  Nu is hij boos, hij krijgt een podium vd media en jij gelooft hem heilig. Waarschijnlijk ging hij ‘gepassioneerd’ te keer en wil hij zichzelf opofferen voor het volk. 🙄.
  Altijd je eigen conclusies trekken.

  Als het aan sommigen hiero ligt, dan zien ze de president het liefst in een panjie (lendendoek), liggend in een hangmat met in één hand een djonko en de andere een beker kasirie. Dan pas is hij een volwaardige president.
  Alleen heeft deze pres geen lappen grond en gebouwen, voor eigen gerief geconfisqueerd. Nog steeds netjes in eigen huis. Plus werkt hij zich de pleuritis, totaal contrast met de vorige.

  Wat Nederland weet van watermanagement, tsja. Waar hebben die deskundigen hun kennis vandaan? Uit Holland, Adek of de Sahara…. oooh ja of gekocht.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES