OPINIE: ‘Pak wateroverlast Paramaribo en Suriname aan’

16
Regering monitort wateroverlast Creola

[INGEZONDEN] – Al sedert ik terug kan graven in mijn geheugen, nu al dichtbij 60 jaren, weet ik dat vele delen van Paramaribo en in de meeste gevallen, grote delen van de binnenstad en direct daaraan grenzende gebiedsdelen, op gezette tijden bij extreem regenval onderwater lopen.

Met de klimaatsverandering, waaruit veel regenval komt, treft dit water overlast grote delen van geheel Suriname, vooral in het achterland. Ook al benoem ik Paramaribo, dannoch doel ik op een aanpak, die inzetbaar en realiseerbaar is voor heel Suriname.

Naast de Centrale markt in het verlengde van de Jodenbreestraat is er een pompgemaal. Aan de Heilgeweg/Knuffelsgracht/Waterkant, tegenover de voormalige veersteiger ook, zo ook bij de Sommelsdijksekreek en ook bij de Boomskreek. En toch nog water overlast in hartje Paramaribo. Rara hoe kan dat?

De pompgemalen alleen gaan niet helpen. Want als het vloed is in de rivier(en) en kreken, stroomt het daarin gepompte water toch weer het “land”/de stad in. Regulering van de waterhuishouding is hierin gewenst met inzet van stuw.

Een stuw is een waterbouwkundig kunstwerk dat als doel heeft de waterspiegel in een loop, beek of rivier te beïnvloeden. Overtolligwaterbuffering en verdeling van de waterafvoer kunnen in grote mate helpen. Sommige gebieden rondom en in Paramaribo kunnen speciaal daarvoor ingericht worden.

Tenminste 6 kilometers lang, 3 tot 5 meter diep en 120 meter breed. Daarin en daarmee wordt het overtollig water gebufferd, en met (als bij) gunstige waterstanden, de rivieren of kreken ingeloosd en of ingepompt.
Ik ben geen hydroloog, maar woon en werknin Nederland, alwaar als ik in de trein op/over het trajecten:
° Utrecht – Den Bosch;
° Arnhem – Nijmegen;
° Amersfoort/Lelystad – Zwolle of
°Apeldoorn – Deventer, ben/ga, zie ik steeds de aldaar ingerichte waterbufferzones langs de rivierbeddingen.

In de Nederlandse provincie Zeeland, hebben hele dorpen moeten wijken en de ruimte is ingericht, om indien nodig, die gronden onder water te zetten als dat nodig, in iedergeval noodzakelijk blijkt. Gebufferd water kan in tijd van droogte noodzakelijk worden aangewend.

Het is niet de (toevallige) regering alleen, maar een groter verwijt aan de uitvoerende ambtenaren, van wie velen 20 jaren en langer op de afdelingen zijn ingedeeld en echt (b)lijken te zitten.

Suriname heeft vele malen meer ruimte daarvoor, dan Nederland en het Surinaams inwoners aantal is net de iets meer dan de helft van Rotterdam.

Waar hebben wij het over?!?

dhr. Dennis E. Belfor
Rotterdam.

De heer Dennis E. Belfor, is in het dagelijks leven Hoofdconducteur bij de Nederlandse Spoorwegen Regio West Rotterdam.
Verder is hij kundig kenner en trekker van de reparatie van het AOW-gat, waarmee Surinaamse (ex-) Koninkrijksgenoten van het Koninkrijk der Nederlanden te kampen hebben. Daarbij is hij bedenker, mede-oprichter en (eerste) voorzitter van de in Nederland gevestigde Stichting HOOB (Het Overkoepelend Orgaan Bestrijding AOW-gat Surinaamse [ex-]Koninkrijksgenoten, een rechtspersoonlijkheid bezittende organisatie in Nederland en de Europese Unie met Nederlandse KvK en Europese Unie UBO registratie.
Ook is hij actief politicus (voor 2021 – 2025, schaduwkandidaat Tweede Kamerlid der Staten-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden) en begeestigd deelnemer in, veel op Suriname, op Surinamers en op Surinaamse diaspora gerichte, maatschappelijke organisatie en groepen die opereren in zowel Nederland alsook in Suriname.


16 REACTIES

 1. Het is niet alleen noodzakelijk om de gevolgen van de overstromingen aan te pakken, maar ook de oorzaken. De illegale houtkap en goudwinning zorgt voor ontbossing en daardoor verslechterd het absorptievermogen van de wouden. Dit gecombineerd met het warmere klimaat zorgt ervoor dat de toestand verslechterd.
  gemodereerd

 2. diverse problemen komen dan op tafel
  de surinamer heeft de kennis daar niet voor
  de surinaamse regering vreet of verspilt het geld wat daar voor nodig is
  en de surinamer kent het woord onderhoud niet

  kijk naar coronie waar mno jaren bezig is geweest met een dijk
  de sluizen en pompen worden slecht bemand, onderhouden en in werking gezet
  waardoor coronie gewoon net als elk ander jaar nog steeds onderloopt vanwege mismanagement
  de instelling van de surinamer moet eerst veranderen voor er uberhaupt een oplossing mogelijk is
  gemodereerd

 3. Dhr. Dennis Belfort doet me denken aan de Surinamers die in mijn jeugd een jaartje in Nederland gingen ‘wandelen’ en na terugkomst in Suriname vonden dat ze alles beter wisten dan die stommelingen die nooit in Nederland waren geweest. Niet omdat dhr. Belfort als conducteurtje langs vergaarbekkens rijdt in Nederland is hij waterbouwkindig ingenieur geworden, die weet hoe we de wateroverlast moeten aanpakken in Paramaribo, laat staan in geheel Suriname. Waarom zouden we, als het allemaal zo eenvoudig was, luisteren naar een blaka bakra, die met eigen ogen die geweldige waterwerken in Nederland heeft gezien, geloven? We zouden toch liever een willekeurige witte bakra lxl, die geen waterbouwkunde heeft gestudeerd, kunnen vragen om ons te vertellen hoe het moet, omdat deze witte bakra ‘sabi man’ immers niet naar Nederland geëmigreerd is (met een AOW en kennis gat) maar daar geboren is en dus zijn leven lang dijken, stuwen, vergaarbekkens, uiterwaarden en weet ik veel hoe die waterwerken verder mogen heten, gezien heeft. Mr. Belfort, als conducteur op een Nederlandse trein moet je toch een keer de uitdrukking ‘schoenmaker houd je bij je leest’ gehoord hebben? Zo niet, dan moet je het een keer googlen.
  gemodereerd

 4. Als de suri’s echt maar dan ook serieus verandering willen moeten ze bij zichzelf beginnen. Ruim je troep op. Das één.
  Twéé: ik wacht nog op de Surinaamse activisten die zich vastketenen aan plantjes uit protest tegen de boskap. Zelfs de indigo Amazone indianen durven meer.
  Drie: Onmiddellijk stopzetting houtkap tot nader orde. Eerst onderzoek naar duurzame houtkap en vervolgens implementeren.

  Verder leeft men in een ei daar. Bij de buurtjes zijn er dooien gevallen. Latijns Amerika is nu het doelwit v meesteres klimaat! Stop de hollywood en bollywood films en verzorg documentaires over de natuur en vooral algemene ontwikkeling.

  Inderdaad eeuwenlang rommel, blame it on de waterkrachtcentrale, ipv jezelf domkop (olieboring) bedoel ik. 🤭

  Bewustwording begint thuis en op school.
  Ipv kleuters met guns laten spelen, onderwijzen in: “hou je omgeving en jezelf schoon en “waar komt de tomaat vandaan”.

  Wachten op de overheid is een lifestyle in suri. Grote mond maar zo kwetsbaar en afhankelijk vd overheid.
  gemodereerd

 5. Klopt helemaal maar Surinamers doen alleen projecten voor eigen gewin of zo niet willen ze altijd het wiel opnieuw uitvinden, maar het wiel uitvinden vergt enige kennis, datgene dat een heleboel Surinamers niet hebben.
  gemodereerd

 6. Als er niets gedaan wordt gaat het water blijven. Goten en trensen worden niet opgehaald. Als ze het gedaN hebben ( Dr Sopie redmindstraat ) gooien ze de troep op de berm. Nu is dat gras nog hoger gaan groeien.
  Betaal je voor prutswerk???
  gemodereerd

 7. Meneer Dennis E. Belfor u heeft helemaal gelijk. Kunt u aub naar Suriname komen om ons van meer informstie te voorzien en te helpen. Anders over 2 eeuwen is het iwateroverlast nog steeds niet opgelost
  gemodereerd

 8. Als de personen die dit artikel hebben geschreven kunnen beter regering santoki gaan helpen. Langzaam wordt suriname atlantische oceaan waar men kan zeilen en grote schepen zullen varen de mensen zijn dan weggetrokken of weggestroomd alleen water blijft over een ontwikkeld land zou al het water goed gebruiken zelfs als drinkwater filteren etc. Helaas suriname is niet zo ver ontwikkeld dus een zwempak kopen misschien naar brazilie zwemmen bij nieuwe overstroming.
  gemodereerd

 9. Helemaal met u eens meneer Belfor. Zie mensen bij OW zitten lettetlijk gewoon. Het moet grondig aangepakt worden….ik vrees wel dat sommige gebouwen afgebroken gaan moeten worden omdat met alla dol heeft gebouwd, zonder planning….er zijn huizen, kantoren, handelszaken gebouwd op de riolering….. Alleen in suriname kan dat. Maar als dit voor eens en voor altijd opgelost moet worden, gaan er harde noten gekraakt moeten worden maar het is niet anders.
  gemodereerd

 10. debby en jou vriendin sandra staan jullie met jullie hakken in het water daar in de bijlmer , dom hé , kennen jullie geen lieslaarzen dan en die moen weet jij wat lieslaarzen zijn , en die belfor uit Rotterdam zal wel niet kunnen zwemmen , ja pootje baden in het pierenbadje zal hij misschien kunnen , echt jullie paarse gedrochten daar in Nederland , dat wij hier met onze voeten in het water staan en bijna verzuipen , dat ligt aan jullie vriend ddb die verdomd 10 jaar lang geen onderhoud heeft gedaan aan sluizen , pompgemalen , kanalen , rioleringen , trensen , goten en niet te vergeten de rivieren want die moeten al het overtollige regenwater naar de oceaan brengen
  iemand zei hier al belfor als jij kopie kopie hebt kom dan naar Suriname , wij zeggen alvast dat jij met jou kopie kopie hier voor een appel en een ei jou dingen dan moet doen , belfor blijf maar in Rotterdam want daar gaat ook straks het waterpeil stijgen
  gemodereerd

 11. Zoveel reacties……HET GAAT NOOIT GOED KOMEN MET SU. CORRUPTIE, ZELFVERRIJKING, HET IS IN HET DNA VAN DONKERE MENSEN.
  gemodereerd

 12. Lekker afkraken want daar zijn we heel goed in. Welnu meneer Belfor uw plannen zijn helaas voor Suriname niet te realiseren want kapitaal is er niet. Wel een highway genoemd naam Delano Bouterse. Kent u beiden ?
  gemodereerd

 13. Het laagste punt in Nederland ligt 7 meter onder de zee. Dus die Basra weet hoe hij droog moet blijven wonen.
  Al 10 jaren terug ben ik gevraagd om het probleem van de wateroverlast in Paramaribo in een rapport op te nemen. Een 12 tal sluizen moesten hersteld worden en natuurlijk de rommel opruimen. Er was toen ook geen geld om het probleem op te lossen dus …..

  N als conducteur heb je geen idee was watermanagement is.
  gemodereerd

 14. Surinamers zullen nooit wat aannemen van een Nedsuri, wel van een witte bakra. De Haan zit jullie nog steeds knollen voor citroenen te verkopen en die eten jullie als zoete koek!
  De kraboe mentaliteit zit diep in de genen. Dat is de reden dat de diaspora gemeenschap met kennis wegblijft. De praktijk laat zien dat een groot gedeelte van het Surinaams volk weinig opleiding heeft genoten en niet instaat is om ontwikkeling te brengen. Om ontwikkeling in Suriname een kans te geven, is er een mentaliteitsverandering nodig. Als Surinamers niet daartoe bereid zijn, zullen ze tot in eeuwigheid natte voeten hebben en nooit instaat zijn om structurele oplossingen te vinden voor problemen die het land al tientallen jaren teisteren.
  gemodereerd

 15. Toen de Nederlanders nu al eeuwen geleden Paramaribo bouwden waren de hoofdstraten op schelpritsen. Aan beide zijden was er een afwatering, riool. Deze riolen kwamen uit in kanalen en kreken, die weer uitmondden in de Suriname rivier. Daar werden ze afgesloten voor het hoog water van de rivier door handbediende sluizen. Allemaal zeer primitief maar wel effectief. Open riolen waren ook niet zo geweldig voor de volksgezondheid. Maar de ouderen onder ons herinneren zich zeker nog de sloten en de vele ‘baka gotro’s. En herinnert u zich ook de man met de ‘crimineel’ die de bladeren uit de afwaterings gootjes schepte om verstopping van de ‘kokers’ en putten langs de straat te voorkomen. De putjesscheppers van Paramaribo. Die willen we niet terug zien en moeten we ook niet terug willen zien. Maar het werk dat ze deden was niet overbodig. Ook de sluiswachters die tij en ontij de sluisdeuren open en dicht deden hadden een zeer verantwoordelijke taak. Sinds dag 1 heeft Paramaribo dus te maken met wateroverlast na regen. Het categorisch ontkennen hiervan heeft de huidige situatie tot gevolg. De gedachte dat dit probleem met eenmalig ophalen van enkele verwaarloosde sloten en of kanalen is op te lossen is een farce. Paramaribo alleen, droog maken zal vele miljoenen US dollars kosten. Willen de Surinamers dat wel? Dan praten we nog niet over de situatie verder het land in of in de districten in oost en west Suriname. Misschien is Paramaribo prijs geven aan het water en een nieuwe ingepolderde stad bouwen een oplossing. Zoiets is al gebeurd in Nickerie. De stad Nieuw Nickerie is de vervanging van de oudere stad die ook aan de oceaan is prijsgegeven. Een mogelijke oplossing dus voor Paramaribo alleen. Maar de rest van het land? Wat kunnen 600 000 Surinamers met z’n allen doen om dit aan te pakken? Stel dat ze per direct, zij aan zij zich met z’n allen inzetten om dit op te lossen en minstens 8 uur per dag, 7 dagen per week willen werken. Dat dit zal gebeuren is een utopi, maar stel dat het wel gebeurt. Hoe lang zouden ze er over doen om dit voor elkaar te krijgen? Wie heeft een idee?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.