donderdag, april 11, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinister Ramdin: “Suriname wil hechtere band met China”

Minister Ramdin: “Suriname wil hechtere band met China”

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname en China vierden zaterdag 28 mei het feit dat zij 46 jaar terug gezamenlijk de diplomatieke betrekkingen zijn aangegaan. Voor minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) waren het tot nu toe goede jaren voor zowel Suriname als voor de Volksrepubliek China. “Deze relatie gaat vele jaren terug en de laatste decennia heeft een belangrijke en sterke, maar bovenal levendige samenleving van Chinezen zich gevestigd in Suriname”, deelde de bewindsman mee. 

De minister is blij met de ontwikkeling van deze relatie. Hij gaf aan dat er veel ondersteuning van de kant van China komt in de vorm van grote en kleine projecten. De BIBIS-topman noemde als voorbeeld de renovatie van het Nationaal Indoor Stadion en de bouw en asfaltering van verschillende wegen door China in Suriname. De minister haalde ook de bouw van het Wanica Ziekenhuis aan, waar er hulp werd geboden door China.

Voor de komende jaren zijn er een aantal projecten op de agenda. De “One China policy” wordt door de BIBIS-minister ondersteund, maar hij praat vooral levendig over het Belt and Road Initiative. Dit is een belangrijk ontwikkelingshulpmiddel. “Over het algemeen zijn wij meer dan tevreden met de stevige relatie tussen Suriname en China die gebaseerd is op historische feiten en wederzijds respect”, aldus de bewindsman.

Ramdin hoopt dat de relatie tussen beide landen zich verder zal ontwikkelen tot een hechtere band en dat het op dezelfde, respectvolle en wederzijdse manier zal continueren. Dit omdat Suriname de laatste tijd te maken heeft gehad met een moeilijke periode. De Surinaamse regering rekent op de samenwerking met de Chinese overheid, welke zeer belangrijk is voor Suriname om de financiële crisis te overbruggen.

De minister geeft verder aan dat de ontwikkelingsprojecten gecontinueerd zullen worden. “Wij zullen de relatie voortzetten als goede vrienden en zullen China ondersteunen op bilateraal gebied”, benadrukt de minister. Voor hem is het belangrijk dat er meer geïnvesteerd wordt en dat de ontwikkeling van Suriname op gang komt. Hij hoopt dat de relatie zich verder zal ontwikkelen tot een intieme samenwerking.

opening
Fernandes Express
BODO Party

18 REACTIES
 1. De cubanen waren niet goed, de chinezen waren niet goed, de haïtianen niet goed.
  Nu willen jullie ze allemaal terug.
  Baggeren moest door Nl, chinezen waren niet goed. Tijdens covid moesten de cubanen weg, zoveel doden. Nu zien jullie dat ned niet helpt maar alleen wilt.
  Kies un moi beet.


  gemodereerd
 2. Beste famiri, natuurlijk is China een supermacht, maar be carful. Een land dat geen respect heeft voor zijn eigen onderdanen, zal nooit en te nimmer respect hebben voor een vreemde natie. China is de nieuwe sprinkhanen plaag!

  Beste leiders gebruiken jullie je verstand!!!!! Ga niet de weg op van druga baas.

  Gado de wi fesi mang


  gemodereerd
 3. Gelet op de crisis in Suriname of de wereld kan Suriname voor een goede investeerder beter met Taiwan banden hebben dan met China en hiermee China laten zien dat Suriname het one Chinabeleid los laat en haar eigen belangen van land en volk, voor nastreeft.

  Ook gelet dat Poetin/ Rusland er naar streeft dat de USSR in stand moet blijven en Oekraine ea “deelrepublieken”niet los wil laten en een bedreiging voor de wereld vrede zorgt, crisis, hongersnood, prijzen van goederen stijgen/energieprijzen ( olie en gas), vluchtelingen, enz.

  China en Rusland zijn dictaturen en willen dat de wereld de koers van hun systeem overneemt.
  Er is veel grote armoede en grote ellende in Rusland en China onder de bevolking. Mensen leven daar nog als in de pre historische tijd. De rijkdom is er voor mensen rondom Poetin en Xi Jinping.


  gemodereerd
 4. Wat zullen de Oeigoeren blij zijn dat Suriname de banden met hun land van geboorte wil aanhalen. Hoe meer wij over China, als grote broer, te weten komen, hoe gunstiger dat is voor hen. Ook Suriname kan met die kennis over de Oeigieren in China, zijn voordeel doen in de trant van ’te yu mati barba e bron, yu musu nati di fu yu’.


  gemodereerd
 5. Wat een reislustig man is deze bibis minister, was de afgelopen week ook al in marokko. Is dit echt nodig? Al deze ceremonies en rituelen kunnen het Volk van Suriname gestolen worden. De regering eist van de burger om de broekriem verder aan te trekken, maar leeft zelf als een luxe paard. De begroting van het kabinet van de President is met meer dan 200 miljoen toegenomen. Is dit prudent en goed beleid??


  gemodereerd
 6. Gaan jullie Telesur nu voor China verkopen???
  Waar zijn jullie nederlandse mensen??


  gemodereerd
 7. Ze zullen zeker weer DUIZENDEN hectaren bosconcessies krijgen om o.a. rondhout te smokkelen naar China.

  Kijk maar naar China Zhong Heng Tai Investment Company Ltd. (CZHT), dat beloofde een bloeiende palmolieindustrie op te zetten SINDS 2004!!!
  Niet eens 1 druppel palmolie is geproduceert!!!

  Wie laten telkens toe dat buitenlandse bedrijven op Surinaams grondgebied grootschalige grondroof plegen??? De Surinamers en politici zelf.

  Venetiaan en Bouta zijn al in de maling genomen door dit bedrijf. Santokhi zullen ze ook “inpalmen” met zoete praatjes…


  gemodereerd
 8. China een gevaarlijke land lezen en horen ze geen nieuws.
  Waar is deze regering mee bezig


  gemodereerd
 9. Bibis meneer kijk wat er in sri lanka gebeurt. De chinezen geven niks gratis. Ze zijn niet gek.


  gemodereerd
 10. Het beleid van onze regeerders is, zoals de wind waait, waait mijn jasje.
  Men is bezig het land verder in de nesten te werken. Afrika is een schoolvoorbeeld, van hetgen ons te wachten staat.
  Rijk aan natuurlijke hulpbronnen, maar de bevolking betaald het gelach.
  Men kijkt niet naar het effect van hetgeen Men nu besluit en op de lange termijn hebben we met z,n allen, een strop om onze nek.
  Geen enkel land helpt ons omdat ze het als een plicht zien. Voor niets komt slechts de zon en regen.


  gemodereerd
 11. China wil alleen arme landen met veel grondstoffen leegroven, alle hulp is daarop gericht. Als er dan niets meer over is laten ze een woestijn achter waar geen leven meer mogelijk is.


  gemodereerd
 12. minister ramdin , ga naar china en blijf daar , dan hebt jij een een hechte band met die chinezen , maar wij willen de chinezen niet , en die chinezen hier neemt u toch mee naar hun vaderland , maar allemaal via Schiphol , zal niet lukken daar is het heel druk , maar minister ramdin u kunt toch een chinese vliegmaatschappij hier laten komen voor enkele reisjes naar china


  gemodereerd
 13. Mijn complimenten aan minister Ramdin. China is een grote en goede vriend van Suriname en daarmee moet je altijd goede diplomatieke banden onderhouden. Minister Ramdin is mijn inziens de beste minister in de huidige regering. Hij is in feite de vice-president namens de VHP. De ABOP/PL minsters zijn allemaal incompetent, inclusief hun VP en de DNA voorzitter, die nog steeds geen verantwoording heeft afgelegd van $23.000 ten onrechte opgenomen uit de staatskas voor zijn snoepreisje naar Gabon.


  gemodereerd
 14. Dat dachten de bewoners van Sri Lanka, Afrika ook. De chine debt trap nieuwe havens, vliegvelden, bla bla, nu dat ze terug moeten betalen is het land naar de afgrond gebracht. Chineze brengen alleen corruptie, milieu degradatie en hun dwang om de criminelen uit china te exporteren. China had bouta geholpen aan de macht te houden hoeveel ontwikkeling heeft dat gebracht.
  Omoe snesie geeft nooit iets voor niets.


  gemodereerd
 15. @Henkes,

  Wanneer de Organisatie van Islamitische Landen zelf geen bal geeft om de Oeigoeren (moslims), waarom zou China of Suriname dat dan moeten doen?
  Voor de Arabieren zijn ALLE niet-Arabische moslims tweederangsmoslims. Ze kijken daar neer op Pakistaanse-, Indiase- en Bangladeshimoslims.


  gemodereerd
 16. China heeft weer eens met de geldbuidel gezwaaid. Haar orakels beginnen dan dingen te roepen.


  gemodereerd
 17. Geen enkel land geeft gratis, geen ene moer. China geeft en wil/neemt meer, Nederland geeft en wil/neemt meer, de rijke landen (G20) hebben allemaal hun eigen geef-(hulp)programma, gebaseerd op meer nemen uit het land van de ontvanger, zie Japan, ook zo’n gever (ambulances), ben benieuwd wat de tegen prestatie van Sranan zal zijn.
  Ik weet niet als een land als de onze een echte keuze heeft, als je hulpbehoevend bent zit je altijd waar de klappen vallen, waar misbruik vaak voorkomt.
  Het alternatief is niet ontvangen, ook geen lening, wat dan, kunnen wij onze eigen broek hooghouden. Wij verdienen als staat net genoeg om ons te onderhouden. Zelf onze bodemschatten moeten wij voor een appel en een eitje weggeven lijkt het, wij kunnen geen vuist maken bij onderhandelingen, wij zijn niet in die positie, tenminste als wij stappen willen maken in onze ontwikkeling. China kent onze zwakke positie.


  gemodereerd
 18. ‘😢Hij heeft ze naar Suriname gebracht’, son sma ben pot den 🍑. Maar wie blijft het contact onderhouden ipv proberen onafhankelijk van ze te worden?

  Wat heeft Su dit x weer verkocht? En wat zal er tussen die landing naar China zitten? Joost alleen en z’n satelliet verbinding weten dat..


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES