zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisDocumentaire over samenstellen slavernijtentoonstelling in Rijksmuseum op TV

Documentaire over samenstellen slavernijtentoonstelling in Rijksmuseum op TV

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag, zondag 29 mei, is de documentaire ‘Nieuw Licht: Het Rijksmuseum en de slavernij’ om 19.15 uur te zien op NPO 2.

Het Rijksmuseum erkend het Nederlandse slavernijverleden en organiseert voor het eerst een tentoonstelling over slavernij, die tot en met 1 juli 2022 nog te bezoeken is. Daarin staat de Nederlandse koloniale periode centraal, van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw. Belicht worden landen en gebieden waar Nederland actief was in de slavenhandel en slavernij.

Voor het eerst richt het museum zich op slavernij in de koloniale periode in Brazilië, Suriname en het Caribisch gebied, Zuid-Afrika en Azië.

De documentaire laat zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië).

Regisseur Ida Does volgt senior conservator Eveline Sint Nicolaas en haar collega’s tijdens hun drie jaar durende zoektocht naar verzwegen verhalen: wat is de relatie tussen de kunstwerken en het Nederlandse slavernijverleden?

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
  1. Als de Nederlandse periode centraal staat vanaf de 17 de eeuw tot de 19 de eeuw moet niet alleen de gekochte afstammelingen vd Afikanen bij de Ashanti stam van Ghana en tot slaafgemaakten in de Nieuw Wereld/ Suriname aan de orde komen, maar ook de inheemsen die ook slaven waren, contractarbeiders, ( Chinezen, Hindustanen, Javanen) vd planters, eigenaren vd West- Indische Compagnie, Stad Amsterdam, familie van Cornelis van Aersen van Sommelsdijk, voorloper ABN-AMRO, het koningshuis van Oranje.

    Ook deze groepen zijn door door Hollanders/ planters gekocht en naar Suriname gebracht om
    onder zeer slechte omstandigheden te wonen, werken, enz

    Ook voor deze groepen zal Nederland haar excuses moeten aanbieden, enz.


    gemodereerd
  2. Goed geluid.
    Eindelijk geen geschiedt vervalsing.
    Het zou goed zijn scholen gratis deze tentoonstelling aan te bieden zodat de jeugd ervan leert.
    Racisten worden niet geboren het zijn de gene doe ze zo opvoeden daarom zou het goed zijn ze op school ervan te leren aangezien de samenleving aan het veranderen is veel gemengde relaties


    gemodereerd
  3. Wordt ook de rol van de zwarte slavenhoudster Elizabeth Samson onder de aandacht gebracht. Deze vrouw is over de rug van tienduizenden zwarte slaven ontzettend rijk geworden. Welke positie nam zij in die elitaire tijd in? Waarom deed zij mee aan de slavernij waar mensen (zie zwarte slaven) als huisdieren werden behandeld?


    gemodereerd
  4. en wij Surinaamse burgers zijn ook tussen 2010-2020 als huisdier behandeld , dus ddb met zijn kliek zijn geen haar beter dan welke slavenhouder dan ook , en de meeste slavenhouders waren zwart


    gemodereerd
  5. Wat voor een huisdier was jij dan ? Kramdagoe ?
    Mi mars Papa !


    gemodereerd
  6. Nadere degelijke Informatie over de bovengenoemde foto/afbeelding, schilderij in dit bericht gevraagd.

    Moet het niet naar het Surinaams Museum terug gegeven worden?


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES