dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenNatuurOPINIE: 'Brunswijk bedrijft politiek met wateroverlast'

OPINIE: ‘Brunswijk bedrijft politiek met wateroverlast’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – De mens is niet opgewassen tegen natuurrampen. De natuur is overduidelijk en nadrukkelijker veel machtiger dan de mens. Zelfs de meest ontwikkelde landen als Amerika, Nederland, Duitsland, Frankrijk, China etc. moeten machteloos toezien hoe de natuur zonder medelijden alles op haar weg vernietigt.

Het is niet de eerste keer dat Suriname te maken krijgt met wateroverlast, niet alleen in het binnenland, maar ook elders in het land. Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen, veroorzaakt door aanhoudende regens. De rivieren treden dan vaak buiten hun oevers en veel gebieden lopen dan onderwater.

Nu zijn er gebieden rond het Brokopondo stuwmeer onder water gelopen, er worden heleboel verklaringen afgelegd waarom een aantal gebieden onder water is gelopen. Allerlei deskundigen geven hun mening over het spuien van het water. Suriname is een “deskundige” rijker geworden op het gebied van waterbeheersingssysteem in de persoon van Ronnie Brunswijk.

Vice president Brunswijk vindt dat Staatsolie de dam beter moet beheren, volgens hem mocht het water niet worden opgespaard om meer stroom te kunnen opwekken. Dat heeft als gevolg gehad dat diverse dorpen onder water zijn komen te liggen. Het is absurd en ondoordacht van Brunswijk, dat hij de schuld schuift in de schoenen van Staatsolie. Dat de bewoners rond het stuwmeer enorme schade lijden is heel erg, maar ik vind het onacceptabel dat Brunswijk, met het leed van de bewoners politiek bedrijft.

Het traditioneel gezag van Brokopondo heeft in een petitie president Santokhi, gevraagd om een diepgaand, onafhankelijk en deskundig onderzoek in te laten stellen naar de oorzaak van de overstromingen. Zonder af te wachten op het onderzoek heeft vice president Brunswijk, zijn oordeel al geveld: Geen natuurramp maar menselijk falen, dus Staatolie is de schuldige.

Inmiddels heeft de directeur van Staatsolie de beweringen van Brunswijk ontkracht, zoals te zien en horen is in onderstaande reportage:

De bewoners die schade hebben geleden vragen SRD 400 miljoen voor het lenigen van de watersnood. Dat de bewoners gecompenseerd moeten worden is geen punt, maar de vraag is: vanwaar moet de regering die SRD 400 miljoen ophoesten? De regering heeft zelf een gigantische schuld van bijkans 4 miljard US$. We moeten samen oplossingen zoeken voor duurzame ontwikkeling.

ABOP zat in de periode 2010-2015 in de regering onder leiding van ex- president Bouterse. De ex-president maakte in januari 2012 bekend dat Suriname een eigen stabilisatie- en spaarfonds zou krijgen. De eerste inleg in het fonds zou twintig miljoen dollar zijn. Volgens hem zou het ook een goede basis zijn voor economische ontwikkeling ten behoeve van vele generaties na ons.

In september 2019 maakte ex- minister Hoefdraad bekend over de Raad van het Suriname Stabilisatie en Spaarfonds. Hij verwachtte na de aankondiging, dat na vijf jaar, er ongeveer USD 200 miljoen in het fonds zou zijn. Parlementariër Amzad Abdoel, deed een schepje bovenop, hij benadrukte dat hij heel trots was dat voor het nageslacht dit fonds achtergelaten zou worden?

De NDP en ABOP zijn medeschuldig dat het stabilisatie- en spaarfonds leeg is gebleven. Waar is dat Fonds of heeft de NDP dat fonds in de periode 2015- 2020, leeggeroofd net als de kasreserve van de Centrale Bank van Suriname. Als er gespaard was kon de regering uit dat fonds de getroffenen van de overstromingen compenseren.

Idris Naipal

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Waterkant, brunsi drijft geen politiek. Brunsi moet wat hij hier zegt ook ih parlement zeggen. Ala ka is politiek, regering kijk om naar deze burgers. Toen ze stemmen nodig hadden gingen ze tot diep het binnenland in.


  gemodereerd
 2. Brunswijk is een populist ten voeten uit. Na so a mang tang eng tang.

  Die man bedrijft politiek met geld uit de helicopter gooien, geld verdelen in de kleedkamers, Bravo rijst uitdelen aan sociaal zwakkeren.

  Hij en Somo denken alleen aan ZETELS. DIE MAN DENKT ALLEEN MAAR AAN SCOREN!!


  gemodereerd
 3. Mooi met feiten onderbouwd stuk, er valt geen speld tussen te krijgen!

  Van laaggeschoolde ndp en abop krab-dagoe’s verwacht ik:
  – dat ze stil zullen zijn of…
  – dat ze zoals altijd ongefundeerde kritiek zullen leveren, feiten worden altijd weggelaten, want die zijn er niet!


  gemodereerd
 4. alweer dat gezeur over vroeger.
  sommige personen kunnen niet anders dan eeuwig terugkijken
  dit is er dus 1 van.

  zeggen dat de beweringen van brunswijk ontkracht zijn? is ook onzin
  het openzetten in 1x van alle sluizen roept gewoon narigheid op zoals gebleken is, daar kan geen enkele verklaring wat aan veranderen.
  het water had gestaag geloost moeten worden zodat er geen opbouw van het waterlevel was geweest, waardoor het niet nodig zou zijn om alle sluizen open te zetten.
  dat is waterbeheer. Niet het vol laten lopen en opeens alle sluizen open zetten.
  dat is gewoon mismanagement.
  tevens beschuldigd deze opinie plaatser zelf een politiek gemotiveerd stuk zonder enige onderbouwing, behalve het eeuwige schuldvraag verplaatsen naar vroeger.
  deze altijd terugkijkende personen zijn juist het probleem in suriname.
  ipv kijken naar een oplossing, komen ze altijd met opmerkingen over vroeger
  het is triest, maar deze persoon is nog steeds een slaaf van zijn eigen waanbeelden


  gemodereerd
 5. Tuurlijk is dit vieze politiek.

  Hij schenkt niet of nauwelijks aandacht aan de oostkust. Daar verzuipen ze ook. Is er daar ook een krachtcentrale, nee dus.

  Niet alleen hij, maar ook al die granmangs is één pot nat. Ze kunnen hun stam niet eens in het gareel houden maar eisen een hogere toelage omdat ze bestaan.
  Een andere gek eist de opbrengsten v staatsolie op. De afgelopen 10 jr durfde ze geen eisen te stellen. Do you remember: tv actie in Holland. Nu niks, want ze hebben jullie door. Elk jaar hetzelfde gedonder.

  Duurzaam oplossen is key, en voorkomt jaarlijks gedoe.
  Duurzaam oplossen is eisen stellen.
  Je wil onderzoek, nou prima. Dit betekent onmiddellijk stopzetten v houtkap, vervoer hout en goud delving tot nader order.

  Slachtoffers in kampen onderbrengen totdat het wetenschappelijk is bewezen dat ook suri moet dealen met klimaatverandering. Vervolgens verplicht verhuizen. Begin met registreren, dan kunnen we gelijk zien of de verkiezingsuitslag klopt.
  En niet zeiken over verhuizen. Het gebied is onbewoonbaar en zit vol ziektes etc.

  Het geld in beheer vd overheid is om het land draaiende te houden en niet om te eten en drinken, damned!
  Dat is het hele eiereten, razend om zoveel monie. Ondertussen is suri een junkstate met 4 miljard us dollar schuld.


  gemodereerd
 6. bravo kan beter zonder pangie in zijn adamskostuum lopen i.p.v. politiek te bedrijven met het Wateroverlast probleem en hieruit voordeel willen halen.

  Zijn broer zit in raad van commissarissen van Staatsolie Suriname en als er iets fout is, dan is hij en de hele abop daaraan ook schuldig.

  Het waterprobleem is een samenloop van omstandigheden, tijd en het moment, oa de puinhopen die paars gemaakt heeft ( zie Alcoa/ Suralco weg uit Suriname) financieel- economie,stijging van de zeespiegelstijding/smelten ijskappen, regen tijdens de kleine regentijd, ontbossing door de Chinezen door bomen om te hakken, goud delven op grote schaal op een onverantwoordelijke manier, erosie, de natuurlijke loop waterloop van kreken en stromen hierdoor worden opgeheven en anders gaan stromen en water op andere plaatsen zich ophopen, dit hierdoor oa in dorpen vd marrons stromen of dorpen zijn niet op de juiste plaatsen in het verleden aangelegd of te dichtbij de rivier aangelegd door behoefte aan rivierwater dat de mens nodig te heeft om te baden, koken, wassen, enz. ), infrastructuur is nooit rekening mee gehouden bij het aanleggen van het regenseizoen. Waar marrons in de koloniale tijd op de vlucht waren voor het koloniale leger en nooit op een vaste plaats blijven of door roofbouw, na de vrede met de marrons is geen tijd besteed aan de aanleg plaatsen vd marrons.

  De marrons gingen bij de bouw hun eigen gang. Doordat geen rekening is gehouden met die zaken, neerslag, stijging van zeespiegel, grote regenval, ontbossing, infrastructuur, waar de geschikte locatie was bij het maken dorpen voor als achter de dam vh Stuwmeer is hiervan het gevolg.

  Dat is de hele oorzaak en het gevolg.

  Hetzelfde zie je ook bij verkaveling van projecten in Suriname of aanleg van wegen. Suriname doen niet een grondige en degelijke onderzoek, maar gaan eerst bouwen en zien pas later de gevolgen.

  bravo houdt op met politiek te spelen. Surinamers hebben geen kennis of zeer beperkt van infrastructuur, onderzoek, cq watermanagement, polderen, dijken, dammen, pompgemalen, kanalen, sluizen, weer en klimaat, seizoenen, onderzoek op diverse terreinen hiervan en hebben deze mensen ook niet.

  Men zal eerst zaken moeten onderzoeken en dan een plan van aanpak maken voor dat men met de bouw van projecten/dorp gaat beginnen. Dat de marrons in hun historische plaatsen/dorpen zijn blijven wonen, uitgaande van roofbouw is niet meer van deze tijd. Dat is de oorzaak en gevolg.


  gemodereerd
 7. Als je geen overstromingen wil, dan moet je op het Wilhelminagebergte gaan wonen. Daar blijf je lekker droog.


  gemodereerd
 8. zeer goed artikel…goed onderbouwd..ook verhaal/commentaar van directeur van Staasolie….dit zijn GEEN uitspraken gedaan uit EMOTIE in tegenstelling tot domme brunsie….

  sinds wanneer is brunsie ook waterbouwkundig ing/ir geworden …….

  Brunsie wilt press worden…..wel ik hoop het ook van harte….wel …wel….begin maar flink zout en awarra’s opzij te zetten….


  gemodereerd
 9. In 1 adem noemen….NDP…Bouterse…Brunswijk…Hoefdraad en Abdoel117.

  Vervolgens de vraag stellen, waarom het spaarfonds leeg is.

  Bovengenoemde corrupte, veroordeelde mega- criminelen zijn het antwoord hierop.


  gemodereerd
 10. ’tevens beschuldigd deze opinie plaatser zelf een politiek gemotiveerd stuk zonder enige onderbouwing’
  @DZB: misschien een cursus begrijpend lezen gaan volgen bij de loi???


  gemodereerd
 11. gewoon niet meer spuien.
  de boel vol laten lopen
  daarna breekt de stuwdam
  alle water spoelt het gebied schoon en daarna allemaal en alles richting Atlantic Ocean
  we hebben geen stroom meer (behalve van EBS)
  de inheemsen hebben zowel hun huidige en oude gronden terug.
  grote vraag is dan wel wie hier het meeste onder gaat lijden.


  gemodereerd
 12. Allen,

  Brunswijk doet uitspraken zonder enige bewijs.
  Dit is de manier om jezelf populair te maken bij de bevolking, maar wel heel erg dom.
  Brunswijk had ook een paar weken geleden aangegeven dat er geen gelden waren uitbetaald, achteraf blijkt dat bijna alles was uitbetaald.
  Van een ezel kan je nooit een paard maken.

  SUCCES


  gemodereerd
 13. Dacht altijd dat Staatsolie geleid wordt door de broer van Brunswijk, Leo Brunswijk. Wat mij opvalt is de populistisch gedram van een zogenaamde afgestudeerde die amper verstaanbaar praat. Daarom waarschuw ik het volk keer op keer. Nooit maar dan ook nooit meer mag Suriname geleid worden door een Afro Surinamer of door een NDPer want anders bereikt dit land het niveau Zimbabwe.


  gemodereerd
 14. Dit lijkt eerder op dezelfde toestand als Brunswijk vs Achaibarsingh !

  VeePee Brunswijk deed toen zijn MBA titel ook tekort. Nu komt hij weer met uitspraken die hij hoogst waarschijnlijk niet kan onderbouwen, gewoonweg omdat hij straatnieuws volgt.
  VeePee Brunswijk moet nu wel de kans krijgen om zijn uitspraken te motiveren en om met bewijzen / verklaringen te komen !

  Het is nu echt van nationaal belang om de wetenschap van VeePee Brunswijk, de wetenschap van Staatsolie en de wetenschap van onafhankelijke deskundigen naast elkaar te zetten,
  en daar 1 logische conclusie uit te trekken !

  De pipel need education.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 15. Niemand verwacht anders van een politicus dat hij, bij alles wat hij/zij doet, bezig is met politiek bedrijven. Niemand is toch verbaasd wanneer een kat de melk die hij moet bewaken opdrinkt, zo ook is niemand verbaasd dat er aasgieren op het toneel verschijnen als er ergens een dood dier ligt te ontbinden? Zoals Henry zegt; “Na so den tang”..


  gemodereerd
 16. 2 jaar verkiezingen. Welje ministers hoepelen op. Bibis, achaibersingh, ramadin.


  gemodereerd
 17. paarse afgietsels waar is het geld in het stabilisatie en noodfonds gebleven dan he , dus jullie vinden het goed dat jullie kopstukken het geld in eigen zakken heeft gestopt he , en daarom willen jullie nooit terug kijken , en zeker kijken jullie ook niet terug naar de december moorden van 1980 , jullie vinden het goed dat jullie baas nog steeds vrij rond loopt he terwijl hij de bak in moet
  en de vp weet niet wat politiek is net als ddb toen ongeschoolde ventjes en maar stoer doen


  gemodereerd
 18. Idris tikt de spijker op z’n kop, lobi noh lobi, wat is er mis mee?


  gemodereerd
 19. Het stabilisatie- en spaarfonds is eerlijk verdeeld onder de nep-indiaan en die plofkop die nog steeds op de vlucht is voor zijn eigen schaduw.


  gemodereerd
 20. Brunswijk heeft niet eens een veterstrikdiploma gehaald op de kleuterschool, maar wel zijn MBA, wat klopt er niet?

  Die idioot denkt dat hij alles kan (om)kopen, nepdiploma hier/daar.
  Lekker leven heeft die eikel zo, beetje met geld strooien dat anderen toebehoort en af en toe je grote bek opentrekken.
  Één probleem er komt niks verstandigs uit.

  Hij vergeet even voor het gemak, dat hij een mede vernietiger is van Suriname.
  Beetje hout/goud, jatten wat de gehele bevolking toekomt.

  Tja dat krijg je ervan als je de verkeerde ongeschoolde mensen op hele belangrijke posten zet. Pure onkunde.

  Suriname is langzaam aan het verzuipen, door zijn eigen onkunde en eigenwijzigheid.
  Ze weten het altijd beter en nemen niks aan.
  Dus van dit alles kunnen ze niemand anders de schuld van geven.

  Er moet een mentaliteitsomslag komen van heb ik jouw daar.

  Pompgemalen, die niet/nooit meer werken, nooit geen onderhoud plegen, hele kanalen volstorten met afvalgrond en lekker verkavelen.

  Rivieren nooit uitbaggeren!

  Lekker houtkappen en mangrove bossen vernietigen.
  Beetje gouddelven op achterhaalde manieren!
  Zou dat nou lekker smaken, zo’n eigen gekweekt kwikvisje met drie ogen en twee staarten?

  Over 20 jaar, is alles leeggeroofd, nu eens niet door de zogenaamde kolonisator, maar door de eigen import bevolking.

  Geef het nog een paar jaar en elke Surinamer straalt een groengele gloed af in het donker.
  Van al dat gif dat ze ongemerkt naar binnen werken, kwik en landbouwgif in alle soorten en maten.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES