donderdag, mei 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameAmsterdamse burgemeester Halsema op bezoek bij president Santokhi

Amsterdamse burgemeester Halsema op bezoek bij president Santokhi

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse president Santokhi heeft dinsdag 24 mei de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema en de voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jan van Zanen ontvangen op het kabinet van de president. Dit bezoek was bedoeld om de samenwerking tussen Suriname en Nederland op een aantal gebieden meer gestalte te geven, onder andere op het gebied van waterbeheer, toerisme en stadsontwikkeling.

De samenwerking is gevloeid uit het bezoek dat president Santokhi bracht aan de burgemeester van Amsterdam in september 2021. Bij deze ontmoeting is getracht de samenwerking tussen Nederland en Suriname opnieuw te markeren. Ook de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen heette het staatshoofd van harte welkom in het Johan de Witthuis in Den Haag. De groep heeft zich gebogen over de mogelijkheden om de relatie tussen de twee landen op een moderne manier aanvulling te geven. Het gaat in deze niet meer om een klassieke ontwikkelingssamenwerking, maar een relatie gebaseerd op wederzijdse belangen en bovenal op basis van wederzijdse respect. Uiteindelijk is deze samenwerking bedoeld om van elkaar te leren, vooral voor het verdiepen van de relatie in het belang van de inwoners.

Burgemeester Helsema gaf in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname aan dat zij ongelooflijk blij was om na ongeveer 13 jaar weer in Suriname terug te zijn. Verder gaf zij aan vertrouwen te hebben in de regering Santokhi en hoopt dat de samenwerking tussen Nederland en Suriname aanzienlijk versterkt kan worden op het gebied van politiek, economie en vooral in samenlevingsopbouw.

President Santokhi heeft aangegeven dat er bereidwilligheid is voor de samenwerking. “Dit is wat wij nodig hebben, vooral in deze tijd waar wij geconfronteerd worden met veel wateroverlast”, aldus de president. Het staatshoofd legde de nadruk op hoeveelheid kennis die Nederland bezit, op het gebied van watermanagement. “Daarom hebben wij bijstand gevraagd om Suriname hierbij te ondersteunen”. President Santokhi heeft aangehaald dat de minister van Buitenlandse zaken, International Business en internationale Samenwerking (BIBIS) instructies heeft gekregen om een manier te identificeren voor een oplossing voor de crisisbeheersing.

Ter afsluiting werd er een warm afscheid uitgewisseld en wenste het staatshoofd de delegatie veel succes toe. President Chandrikapersad Santokhi gaf aan dat hij uitkijkt naar toekomstige ontwikkelingen tussen Suriname en Nederland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Kijk, kijk zo moet het!!!
  Ik ga in ieder verder met mjjn plannen om te investeren in su. Wil niet afhankelijk zijn maar wij surinamers moeten nu de kans grijpen om dat mooie land op te bouwen. POWER SANTHOKI!!!!


  gemodereerd
 2. Dit is het gevolg van eerder bezoek en een kans voor de “weledele gestelde”, surined. Degenen die een rode loper eisen voordat ze überhaupt actie ondernemen.

  Ondertussen stikt het van de buitenlanders in suri, die wel durven, en totaal geen eisen stellen. De “niet lullen maar poetsen” genre en de “dromen durven doen” groep.

  Diaspora wereldwijd zit totaal anders in elkaar. Er is iets met die suri diaspora.

  Femke en Jan kijk je ogen maar uit. Dit is de echte suri, mooie mixjes en gastvrije mensjes.

  Enne, ze brengen geen zak met geld mee. Das nou een achterhaalde, way back koloniale gedachte.


  gemodereerd
 3. een super president die verbind en ook aan samenwerking doet, en weet wat netwerken is!!!!!!!!!!!

  GEEN EN NOOIT MEER NDP!!!!!!!!!!!!!!!!!


  gemodereerd
 4. Waist of time, money and energy.

  Nederland moet geen seconde en geen euro besteden aan een corrupte, criminele FAILED STATE.


  gemodereerd
 5. Allen,

  Kolibri: ik doe mee.
  Nederland is de beste ter wereld in watermanagement, zij kunnen en zullen Suriname hiermee helpen.

  SUCCES.


  gemodereerd
 6. Zo zou het altijd moeten gaan dat landen elkaar respecteren
  en op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid met elkaar omgaan.
  In het verleden is het niet gelukt omdat andere aan de macht waren
  en dachten dingen te doen die ontoelaatbaar waren.


  gemodereerd
 7. Kolibri , goed dat je plannen hebt om te helpen Suriname weer op te bouwen , want die paarsen hadden Suriname vernietigd , maar kijk eerst de kat uit de boom want de power van santokhi is aan het afnemen , hij neemt verkeerde beslissingen nu en wij volk vinden dat het anders moet , waarom de slm steunen , waarom banden aanhalen met schurkenstaten , zoals china , marokko , turken , cuba , venezuela , india en nog meerder schurkenstaten , en ook nog in vele van die landen ambassade te plaatsen , dit geld moet ons het volk toekomen we hebben de laatste 22 maanden al genoeg om onze oren gehad , en er komt nog meer ellende voor ons de stroomtarieven gaan omhoog en hij wil de btw al in juli invoeren , echt Kolibri je kunt het investeren beter uitstellen.


  gemodereerd
 8. “Nederland is de beste ter wereld in watermanagement”.

  Waar baseer je dat op?
  Vaak is het een kwestie voor vele landen dat ze niet genoeg geld hebben om de problemen aan te pakken. Nederland heeft wel het geld.
  Zelfs Suriname zou met voldoende geld en middelen het overstromingsprobleem zelf kunnen aanpakken.
  De kwaliteit van het kraanwater in Nederland verschilt overigens per regio. Er is nog steeds een teveel aan hormonen in het Nederlandse drinkwater. Het allemaal eruit filteren is zo duur, dat men het gewoon laat zitten. Dus ook hier speelt geld een belangrijke rol.


  gemodereerd
 9. Het spijt me voor je @wat, maar je redenatie is old school. Wat jij wil, dat was vroeger. Vroeger werd je ‘vriendjes’ met rijke landen in de hoop dat ze je af en toe wat geld toestoppen. Duidelijke machtsverhouding. Wat heb je te bieden aan die rijke landen? Olie, goud en hout zijn al uitbesteed.

  Wat ze nu doen is uniek!
  Optrekken met gelijkwaardige economieën, zonder nadrukkelijke machtsverhoudingen en één vuist maken bv Caricom. Exact wat @Apoe schrijft.
  Samenwerken met buurtjes ipv landen in verwegistan. Dit zegt de pres in zijn allereerste speech.
  Latijns Amerika of latina americana klinkt veel leuker dan ‘een ex-kolonie van’.

  Enne de wereld stond haast 2 jr stil! Ook in suri, nu pas beginnen ze. Jullie moesten eerder in 2015 al, aan de bel hebben getrokken.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES