zondag, december 10, 2023
HomeNieuws uit NederlandAmsterdamse burgemeester Femke Halsema naar Suriname

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema naar Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, gaat vandaag naar Suriname. Halsema bezoekt het land om een vorig jaar in Amsterdam getekende nieuwe samenwerkingsovereenkomst te bekrachtigen.

De vorige samenwerking, die in 2002 begon, stopte meteen toen Desi Bouterse in 2010 aan de macht kwam. In de periode 2002-2010 rolde Amsterdam 74 projecten uit in Suriname en stak circa 2 miljoen euro in de samenwerking.

Het stadsbestuur van Amsterdam wilde in 2010 echter geen zaken doen met Bouterse, vanwege zijn directe betrokkenheid bij de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982.

Toen in juli 2020 een einde kwam aan het tijdperk Bouterse gingen de deuren naar Suriname weer open. De Surinaamse president Santokhi bracht in september 2021 een bezoek aan Halsema (foto onder). Volgens Het Parool riep de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam toen ook op om de banden aan te halen.

Nu gaat het er voor het eerst na twaalf jaar een Amsterdamse bestuurder weer naar Suriname. Met Halsema reizen ook de GGD, het Stadsarchief, Waternet, een vertegenwoordiger van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Amsterdamse bedrijf Patta mee.

Halsema noemt haar bezoek deze week een nieuw begin en hoopt met Suriname een band op te bouwen op basis van wederzijdse interesse en respect. “De nieuwe samenwerking moet gaan om gelijkwaardige kennisuitwisseling, waarbij de stad Amsterdam en het land Suriname van elkaar leren”, aldus de burgemeester.

De bijeenkomst vorig jaar:

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

28 REACTIES
 1. Volgens Het Parool riep de Surinaamse gemeenschap in Amsterdam toen ook op om de banden aan te halen
  Waren dit niet de zwarte racisten die racistische en discriminerende opmerkingen over ZE Santokhi maakten. Laten deze racisten naar de moet lopen!


  Maak melding

 2. Aan bovenstaande opmerking van Papa Jantje valt geen touw aan vast te knopen. Als iemand begrepen heeft wat hij wilde zeggen, hoor ik dat graag.


  Maak melding

 3. De Stad Amsterdam, zeer rijke families van Amsterdam in de koloniale periode was voor 1/3 deel eigenaar van de kolonie Suriname en dus bezig met de slavernij en uitbuiting van Suriname bezig.

  Ze kunnen ook iets doen aan de herstelbetalingen van Suriname

  Ook de voorloper van de ABN-AMRO heeft geparticipeerd in de slavernij. Ze hebben hun excuses geboden en ook zij kunnen aan herstelbetaling doen.

  Ook de Duitsers hebben aan herstelbetalingen moeten doen na de 1ste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog en wederopbouw van landen in Europa.


  Maak melding

 4. Beste mevrouw,
  Ga je samenwerken met deze regering, zit ook een moordenaar, bankrover in en verder
  ook heleboel schurken, bedriegers, oplichters enz.
  Ze zitten allemaal te wachten op de euro’s die u zal meenemen.

  Wacht dan nog even totdat er eerlijke integere mensen het land besturen.
  Jammer hoor!!


  Maak melding

 5. Oom Desie ontving Pablo Escobar…wat zou jij doen? Een gatlikker van de hollanders blijven? Ja meneer Jan, nee meneer Jan. Die tijd is geweest. Wil je eeuwig in een pamper met stront blijven lopen?


  Maak melding

 6. Herstelbetaling volgt pas als NL spijt betuigd en dat hebben ze niet gedaan. Ze hebben wel excuses gemaakt, m.a.w. ze vinden erg er slavernij is geweest maar hun valt biets te verwijten. Terwijl, als ze spijt betuigen, geven ze toe dat ze fout zijn geweest…..en dan pas kan ie als tegenpartij herstelbetaling eisen. Aan Indonesie heeft NL spijt betuigd vandaar dat ze moesten betalen


  Maak melding

 7. Arwin wat heeft het al dan niet werken van huidige Surinamers ermee te maken dat huidige Nederlanders, die nu nog de vruchten plukken van wat hun vooriuders verdiend hebben over de ruggen van de voorouders van Surinamers, te maken met herstelbetalingen, die Nederland zou moeten betalen aan Suriname?
  Als jouw grootvader bestolen was door zijn buurman en buurman en zijn kinderen daardoor stinkend rijk geworden waren en jouw familie straatarm. Zou je het dan ook correct vinden dat de kinderen van de buurman jouw familie zouden zeggen dat ze het gestolene zouden houden en dat jouw familie maar haar smoel moest houden. En dat zij je arme familie misschien pas zouden compenseren of een beetje zouden helpen er bovenop te komen, als je familie ging werken, terwijl zij intussen nog steeds genoten van wat ze van je opa gestolen hebben?


  Maak melding

 8. Hé wat gezellig. De burgemeester vd meest SOCIAALSTE stad in NEDERLAND, waar vrije meningsuiting, nog steeds boven alles staat, leuk of niet.

  De burgemeester, die na het bezoek van Chan3ka geen woord commentaar heeft gegeven op de scheldkanonnades tegen hem.
  Integendeel, de uitkeringen die de demonstranten volgens vele zouden hebben, werden zoals elke jaar, zonder (🤭de zo graag gewilde🤣😂😅) SANCTIES, verhoogd en uitgekeerd. Ai hat son sma, ala dei. Heerlijk!!!

  De burgemeester die toegaf af en toe wel eens een jointje te roken als ze niet kan slapen . De burgemeester die achter haar man/ kind stond toen haar kind met een wapen zwaaide, een voorwerp van haar man die id film business is.

  De GroenLinks burgemeester die niet groen genoeg denkt. De Amsterdamse burgemeester die naar Su gaat om dat daar wat te halen valt? Wat wordt er verkocht, tegen welke kruimelprijs, vraag ik me af?

  Of brengt ze die witgewassen €19 miljoen (uit een Surinaamse bank) persoonlijk langs? Bye bye zwaai 😂🤣😂🤣😅


  Maak melding

 9. Nederlanders houden van gratis.
  En aangezien Chan iedereen uitnodigt om te komen halen, kan Nederland niet achter blijven.
  Ze zien en horen wat er allemaal wordt weggedragen.
  En als ze Willem Alexander en Maxima moeten sturen, om een olie veld te bemachtigen dan doen ze dat ook.
  Surinamers klagen en alle buitenlanders zien mogelijkheden, behalve de inwoners zelf.
  Chell heeft Nigeria al verwoest, ze zijn op zoek naar een volgend slachtoffer.
  Te triest voor woorden.


  Maak melding

 10. ddb zal wel weer diarree hebben , nu jij ddb van het toneel bent gehaald kan Suriname weer rekenen op steun uit Nederland , de burgermeester van Amsterdam en een delegatie die nu hier zijn zullen de steun bekrachtigen , en die steun komt onze totale gemeenschap ten goede , maar jij ddb zal wel op een oor liggen


  Maak melding

 11. @Henkes. Ja. Dan kunnen we nog 10000 jaar terug met claimen van geld, grond en grondstoffen. Als mijn grootvader bestolen is door de buurman, is mijn grootvader een sukkel!


  Maak melding

 12. De arme landen hebben de toekomst. Omdat ze nog niet (volledig) zijn aangetast door de cultuur van de rijke landen. Daarom is het beter als de rijke landen ver weg blijven van de arme landen. De rijke landen gaan toch over de kop. Ze hebben teveel asfalt en te weinig bos.
  Misschien denkt Halsemans om Surinaamse bos te importeren? Dat komt neer op herkolonisatie.


  Maak melding

 13. @ Arlet
  24 mei 2022 Bij 00:03
  Wat praat jij veel onzin beste Arlet.Enige kennis van zaken kan jou niet worden ontzegd. Allereerst als het waar is dat Chan alles gratis weggeeft aan het buitenland vraag ik mij af waarom door de Fransen en Amerikanen al 250 miljoen aan voorschotten betaald is. Dit is alleen maar een begin.
  Ten tweede is de Nigeriaanse dictator er zelf voor verantwoordelijk dat het land door Shell leeggeroofd wordt. Kenmerk van een zwarte is nu eenmaal dat ze niet van delen houden maar liever alles voor zichzelf houden.
  Ten derde heeft Chan in twee jaar meer voor het volk gedaan dan 10 jaar fascisme. Weet je nog onder de fascist Bouterse dat wij het zo goed hadden dat we poep als pindakaas verkochten? Dat was onder de fascisten. Gelukkig laat Chan het niet zo ver komen want hij voert beleid!


  Maak melding

 14. @Henkes. Mijn voorouders zijn sukkels in dat geval. Maar dat zorgt er niet voor dat ik constant loop te klagen over het verleden en naar geld loop te bedelen. Ik kijk naar de toekomst en wat ik ervan kan maken! En trouwens de gemiddelde Nederlander heeft hier niks mee te maken.


  Maak melding

 15. Suriname verdient het om verwoest te worden. Ze zien niet dat je begroting op orde moet hebben voordat je verder kan bouwen. Surinamers denken dat alles op krediet kan, daar heeft voornamelijk de vorige regering voor gezorgd. Je krijgt wat je verdient/boontje komt om zijn loontje/karma…….


  Maak melding

 16. @Henkes. Mijn opa is een sukkel. Maar het belet mij niet om mijn eigen toekomst te bepalen en elke excuus aan te grijpen om voor geld te bedelen. Ik blijjf namelijk niet in het verleden hangen, maar denk aan mijn eigen toekomst! Als de moderator mijn reactie weer verwijderd is de site bias!


  Maak melding

 17. Passant 23 mei 2022 Bij 15:37

  Waarom moet een Nederlander die zelf zeer waarschijnlijk afstamt van arme turfstekers nu gaan opdraaien voor herstelbetalingen? Dat soort betalingen moeten komen uit belastinggeld. De groep mensen die zichzelf hebben verrijkt met slavenhandel is maar een hele kleine groep. Grootste groep Nederlanders in die tijd waren straatarm en hadden het minstens zo slecht als slaven. Het is dus een zinloze discussie. Wat wel een zinvolle discussie kan zijn is de manier waarop Nederland het land Suriname heeft achtergelaten na de onafhankelijkheid. Daarvoor kun je wel de buidel trekken maar dat zou ik pas doen bij een solide regering zonder misdadige of corruptieve elementen. Een staatsschuld van 4 miljard klinkt veel maar is een relatief klein bedrag voor een rijk westers land. Echter ik zou geen cent uitgeven zolang er een drugsdealer VP is en de President voornamelijk family and friends faciliteert.


  Maak melding

 18. Arwin, goed dat je weet dat je grootvader een sukkel was. Wanneer je zo ver bent dat je ook weet dat jij te stom bent om voor de duvel te dansen, moet je me weer vragen om je uit te leggen dat herstelbetalingen van Nederland aan Suriname terecht zouden zijn. En het maakt niets uit of Nederland de herstelbetalingen nu wel betaalt of niet, het gaat om het principe. Nederlandsrs vinden van zichzelf dat ze een beschaaft land zijn, maar je kan niet tegelijkertijd beschaafd zijn en niet op z’n minst spijt betuigen en geen poging doen om je misdaden, begaan in het verleden, te herstellen. Als je in het verleden iets van iemand gestolen hebt en toen dacht dat dat normaal was en er nu achter bent gekomen dat het niet normaal is om.te stelen, kan je het niet zomaar afschrijven als iets dat in het verleden heeft plaats gevonden, je zou het gestolene terug moeten geven of de benadeelden moeten compenseren.


  Maak melding

 19. Omdat dat nu een regel is dat als je schade aan een andere brengt in wat voor zin dan ook, je een straf voor krijgt en voor de schade betaald wordt.

  Ik geef duidelijke voorbeelden aan in mijn eerste posting.

  Ik ben niet van plan tot in de puntjes aan laag geletterden alles uit te leggen.

  Ook Rusland zal als alles van zijn oorlog aan Oekraine achter de rug is aan herstelbetallingen gaan doen.

  De nemsen die gestoven zijn en leed vd nabestaanden kan hiermee niet worden weggenomen, maar ze zullen aan de weder opbouw van Oekraine moeten en gaan betalen en als voorbeeld gesteld worden dat hun aanpak van macht over anderen niet de juiste is.

  Ook de USA en de EU/ NAVO is schuldig aan deze oorlog, omdat toen de muur gevallen was in Duitsland ze van uit gingen en nu gaan wij de wil opleggen aan Rusland en Oost- Europa en wilden hun macht/ hun zogenaamde democrstie, hun wil opleggen aan Rusland ( lees Poetin) die hun al gewaarschuwd had met Georgie en Krim.

  USA, EU ( NAVO) moeten ophouden dat ze van uitgaan dat zij de wereld hun democratie en wil gaan opleggen. Ruskand pikt het niet, China, Noord- Korea, India houdt zich stil, maar pikt het ook niet. Idem Pakistan.

  Het westen zal rekening moeten houden dat er meerdere landen met zo machtig zijn als zij zijn als het om bewapening/ kerwapens, economie en grondstoffen / zie aardas van Rusland naar de EU gaat en de gevolgen als ze de gaskraan dichtdraaien).

  Er is niets mis mee met excuses en herstelbetalingen. Het is hoe zwaar if veel het mag zijn vergeleken met het leed een doekje van het bloeden.

  Er zal een andere verdeling van welvaart en welzijn in de wereld moeten komen, dan die het kaptialisme, imperilalisme vh westen/ NAVO, USA wil.China en Rusland laten dat al hun al duidelijk weten.

  Het kapitalistitische, individualistiche, materialistische systeem/ NAVO heeft zijn voordelen, maar voor uitbuiting, armoede en onderdrukking moet ook gekeken worden. Er zijn grenzen en er is meer dan genoeg dat grondstoflanden en “arme landen” ook een beter leven kunnen hebben.

  Hoe komt het dat ze hier een ander leven hebben in het westen dan andere landen? Waar komen hun grondstoffen vandaan en wat betekent het daar voor die mensen?

  Mensen moeten dat inzien, vooral in het westen.


  Maak melding

 20. Zie de twee systemen in de wereld die met elkaar botsen, Kapitalisme – Communisme/ Socialisme

  Het Westen ( imperialisme, kapitaal, individualisme, uitbuiting, NAVO) – Rusland/ Poetin, China, Derde Wereld, armoede, onderdrukking, hongersnood, mensenrechten, kernwapens, enz,

  Zie China, daar zie je dat in een communistisch land ook het kapitalisme, hun leger/ kernwapens kans ziet van slagen.

  M.a.w. er moet een andere wereldorde komen, dan die van USA, het westen of van Rusland/Poetin.

  Ik zwg niet die van China, maar zie dat daar een ontwikkeling plaats vindt van welvaart en welzijn, van kapitalisme, socialisme, welvaart en welzijn, waar ze met hun systeem/ kapitaal investeren in andere landen in de wereld, waardoor er daar ook welvaart en welzijn in die landen ontstaat. Het is niet wat het moet zijn, want verschilt niet veel
  met het westen, maar is ook een manier waar mee wat gedaan kan worden voor de hele wereld.Er moet nog veel aan gesleuteld worden, ook wT mensenrechten betreft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES