zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisKeti Koti maand voor bewustwording pijnlijke slavernijgeschiedenis

Keti Koti maand voor bewustwording pijnlijke slavernijgeschiedenis

-

Does Travel - naar Suriname

De Stichting Afri Diaspora Suriname Nederland zal gedurende de maand juni een serie activiteiten ontplooien in aanloop naar de herdenking van 159 jaar Keti Koti, afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. De ceremoniële lancering daarvan zal plaatsvinden op woensdag 1 juni 2022 in Commewijne.

Tijdens deze Keti Koti Mun zal er dagelijks, vanaf 1 juni 2022 tot en met 1 juli 2022 verschillende activiteiten worden georganiseerd, die te maken hebben met de pijnlijke geschiedenis van de nazaten van de tot slaaf gemaakte Afrikanen in Suriname. Tot deze activiteiten behoren ook lezingen, debatten en discussies over dit brandend onderwerp.

De introductie van deze periode van bezinning en bewustwording was vorig jaar. De publieke activiteiten konden echter geen voortgang vinden vanwege de beperkingen op bewegingsvrijheid en samenscholing vanuit de overheid in een poging de Covid-19 pandemie af te remmen. 

De Keti Koti Mun zal op 1 juni 2022 in Commewijne worden ingeluid middels kranslegging en een pai (offerande) aan onze voorouders. De eer valt Commewijne te beurt omdat het volgens de geschiedenis over de meeste plantages beschikte waarop onder andere suikerriet, katoen, cacao en koffie werden verbouwd. Onze voorouders hebben onder mensonterende situaties in deze werkkampen gezwoegd om de uitbaters van de slavernij te verrijken. De talrijke met de hand gegraven kanalen en koloniale huizen op de oude plantages herinneren ons aan de onderdrukking gebaseerd op extreme hebzucht. Het is wellicht overbodig te vermelden dat dit alles gepaard ging met verschrikkelijke lijfstraffen en zonder enige waardering of betaling.

Op enkele muloscholen zullen ook activiteiten plaatsvinden voor bewustwording op reeds jonge leeftijd. Onze eigen historicus mevrouw Mildred Caprino, en mevrouw Waterberg van het PCCC Institute (Practitioner for Communication Coaching & Counseling) zullen de studenten informeren over deze onbehaaglijke periode in onze geschiedenis.
We zetten daarmee het proces van verwerking voort.

De Stichting Afri Diaspora Suriname Nederland voert dit initiatief uit in samenwerking met enkele grassroots organisations die zich samen inzetten voor het afdwingen van excuses en reparaties voor de schade die door de slavernij is aangericht. De organisaties zijn onder meer: Stichting Groei en Welvaart Suriname, Stichting Shamila, Stichting Instituut Win voor Multiculturele Ontwikkeling (IWMO), Stichting Bronsplein, Stichting Sabi Diri, Stichting Abrabroki, Stichting Eer en Herstel Nederland en Stichting Grani Comité Boni Suriname. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. De psychologische gevolgen zijn voor sommigen nu nog steeds voel en zichtbaar. Ook begrijpelijk dat niet elke penibele 🧠 de zwaarte hiervan snapt.

  Zucht..


  gemodereerd
 2. Tsja, helaas geen graafmachines in die tijd.

  Ik ben Surinen en mijn naam is Suriname. 😎😋.
  De surinen, (authentieke bewoners) zijn gelinkt aan de maya’s en inca’s. Ze hebben Fantastische met de ‘hand’ bewerkte iconische piramide’s en andere gebouwen achtergelaten.

  Re-la-ti-ve-ren is een kunst!
  Vier je feestje en blijf maar jammeren ipv trots te zijn.


  gemodereerd
 3. blijkbaar heeft deze groep niets beters te doen, dan terugkijken. Ik zie de indiers, chinezen en\of europeanen niet klagen toen zij in de slavernij zijn gejaagd, maar het is altijd de “Zwarten” die doen alsof ze niet meer een normaal leven kunnen lijden zonder elke keer het slavernij verleden naar boven te halen.. grow the fuck up.


  gemodereerd
 4. okee mensen , gelukkig is de slavernij hier in 1863 afgeschaft maar hebben wij als nazaten daar nou iets van begrepen , zo te zien niet , slavernij was onderdrukking en vernedering , na 1863 heeft men iets opgebouwd samen met vele volkeren die hier waren , en hebben jaren best een goed bestaan gehad , tot 1980 en toe werd weer onze vrijheden betrapt geen slavernij maar een andere vorm van onderdrukking en door een man die nu nog leeft , en ons volk van 2010 tot 2020 ook nog heeft uitgezogen , en wij Surinaamse burgers voelen de pijn nog dagelijks


  gemodereerd
 5. Erg wat er vroeger is gebeurd, maar ik snap niet dat ieder jaar weer de slavernij wordt herdacht en zoveel tam tam. Kijk naar de toekomst en niet naar het verleden. Er zijn ook andere bevolkingsgroepen in Sur. die misbruikt zijn, maar hen hoor je niet.
  Er zijn genoeg landen in Afrika waar de zwarten hun eigen mensen, volwassenen en kinderen, gebruiken als slaven en daartegen zouden de feestvierders moeten optreden.
  Nooit meer slavernij wordt er gezegd. Begin in Afrika en vergeet en het eiland Madagaskar niet.


  gemodereerd
 6. Jonny bombel gezien jouw comment snap je er niks van.
  De geschiedenis mag niet vergeten worden.
  De vraag is wat doe je met het gegeven.


  gemodereerd
 7. bom ,jij begrijpt bombel niet en lees de reactie van Yor , bom zou jij jou eigen mensen verkopen dat ze als slaaf verder moeten leven , pijnlijk he


  gemodereerd
 8. ‘Wie de geschiedenis niet kent, zal geen greep krijgen op de toekomst’, zei de Duitse historicus Golo Mann.


  gemodereerd
 9. Voor diegenen, die voorgaande slogan niet hebben begrepen het volgende:
  Het grootste geheim van mijn familie was dat zij ooit slaven zijn geweest. Men sprak er niet over. Toen ik dat ontdekte heb ik een diepgaand onderzoek naar hun verleden verricht. Na de stamboom van mijn familie te hebben opgezet heb ik een heel andere kijk op mijn leven gekregen. Ook mijn karaktertrekken (o.a. nooit opgeven en vooruitstrevendheid) karaktertrekken van mijn voorouders kwamen naar boven drijven. Het waren echte vechters om te overleven en zo zijn er veel meer vechters te vinden in mijn familie. Een geslacht van echte vechters en doorzetters en weinig bedelaars. Deze informatie ga ik niet alleen doorgeven aan mijn kleinkinderen, maar aan alle nazaten van mijn familie om ze zodoende beter voor te bereiden op hun hopelijk betere toekomst.
  In mijn familie geldt: elke volgende generatie moet het beter hebben en ook beter doen dan de vorige. Ik hoop dat u deze boodschap hebt begrepen en het belang inziet te weten waar je vandaan komt. Dat is de reden waarom ik mijn verleden huldig.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES