maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenNatuurTekenfilm bedreigde lederschildpadden voor schoolkinderen gelanceerd

Tekenfilm bedreigde lederschildpadden voor schoolkinderen gelanceerd

-

Does Travel - naar Suriname

WWF-Guianas heeft dinsdag in samenwerking met districtscommissaris van Commewijne Mohamedsafiek Radjab en Dienst ’s Landbosbeheer (LBB) afdeling Natuurbeheer (NB) een korte tekenfilm gelanceerd over de ernstig bedreigde lederschildpad, ofwel aitkanti.

Kinderen van O.S. Nieuw Amsterdam (klas 5) keken naar de video waarin een lederschildpad wordt gevolgd tijdens haar gevaarlijke reis door de oceaan. De tekenfilm roept iedereen op om lederschildpadden te helpen beschermen, bijvoorbeeld door stroperij en vervuiling tegen te gaan.

Op dit moment is het legseizoen van lederschildpadden weer aan de gang, waarbij ze hun eieren leggen op de legstranden Galibi en met name Braamspunt. Toch gaat het zeer slecht met de lederschildpad.

In Suriname werden in 2019 nog maar 302 nesten geteld, Dat is een dramatische achteruitgang van 97,7 procent in slechts 18 jaar. Belangrijkste oorzaken zijn verkeerde visnetten waarin de dieren verdrinken, vervuiling door bijvoorbeeld plastic waarin ze stikken en stroperij van eieren.

Gevaarlijke reis
In de tekenfilm genaamd “De gevaarlijke reis van de lederschildpad” wordt verteld dat de dieren voorgoed kunnen verdwijnen als ze niet beter worden beschermd. Om kinderen in Commewijne, dat dicht bij Braamspunt ligt, daarover te onderwijzen ontvangen diverse scholen binnenkort de tekenfilm op usb-sticks, samen met een educatief pakket. Dit wordt in samenwerking met het districtscommissariaat en de onderwijsinspecteur uitgevoerd.

Bij de lancering van de tekenfilm in het districtscommissariaat van Commewijne verbaasden kinderen zich erover hoe groot zeeschildpadden worden en dat de temperatuur in een nest bepaalt of ze een jongen of een meisje worden. Ook werd verteld dat het stropen, eten of zelfs in bezit hebben van eieren een gevangenisstraf kan opleveren die kan oplopen tot enkele jaren.

Samen beschermen
“De zeeschildpadden zijn heel belangrijk voor Suriname en de Caribische regio”, zegt Soraya Wijntuin, zeeschildpaddenexpert bij WWF-Guianas. “Samen kunnen we ze beschermen en iedereen kan daarbij helpen. Om te beginnen door geen zeeschildpadeieren te eten. En als je familie en vrienden kent die wel eieren eten kun je ze laten weten wat de gevolgen zijn, namelijk een gevangenisstraf en nog veel erger: dat we onze zeeschildpadden kunnen kwijtraken.”

Momenteel zijn 15 personen opgesloten voor het in bezit hebben van zeeschildpadden eieren.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Het begint bij de kids, dat is waar. Maar…
  Begin die lummels in dat gebied op te leiden, zodat die hun kids kunnen leren hoe het hoort. Leer ze vooral dat als ze al die schildpadden, incl eieren opeten, hetgeen het gebied zo bekend om is, straks zal verdwijnen en dat dit een eeuwige zonde zal zijn.

  Op is op


  gemodereerd
 2. ai na mi , jij bent een duivel , jij bent een zoon van ddb zeker , zijn kleinzoon deed zelfmoord ???? , dus jij ……………………. zelfde……………..


  gemodereerd
 3. ai na miiiii , die lummels die jij noemt zijn inheemsen en leven al jaren in dat gebied , en deze mensen weten wat ze doen , maar jou soort ai na miiii plunderen de eieren en jou soort vernietigen de mangrovebossen , en jou soort houdt zich bezig met illegaal houtkap en gouddelving en vergiftigen ons binnenland , ook zijn er weer meer skalians ( ook jou soort) op de rivieren , dus ga klagen bij jou soort genoten


  gemodereerd
 4. GEWELDIG !!!!

  Dit is er alvast 1 ! En vraagt naar vervolg.
  Bij dit lijstje kan ook toegevoegd worden de flamingo en het smokkelen van zangvogels, het gebruik van kwik e.a. schadelijke stoffen !!
  Zo zijn er tal van onderwerpen die ook op een stimulerende en informele manier onder de aandacht gebracht kan worden.

  Maatschappelijk verantwoord begint bij maatschappelijk bewustwording.

  Omdat ik van mijn land houd, jij toch ook !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES