donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politiePolitieambtenaren van 54 jaar en ouder verbaasd vanwege niet toelaten tot hulpofficiersopleiding

Politieambtenaren van 54 jaar en ouder verbaasd vanwege niet toelaten tot hulpofficiersopleiding

-

Does Travel & Cadushi Tours

Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft maandag een lijst geproduceerd van politieambtenaren, die mogen deelnemen aan een hulpofficiersopleiding. Echter blijkt dat een groep politiefunctionarissen, die inmiddels de leeftijd van 54 jaar en ouder heeft bereikt, niet voorkomt op de geproduceerde lijst.

Deze groep, die jaren tevergeefs heeft gewacht om toegelaten te worden tot de inspecteursopleiding, vindt dat zij thans buiten hun schuld om niet zijn toegelaten tot de Hulpofficier van Justitie (HOvJ) opleiding.

De korpsleiding maakte bij de onlangs gehouden bevordering bekend, dat de politiefunctionarissen die ouder zijn dan 55 jaar normaal worden bevorderd, met dien verstande, dat zij de inspecteursopleiding niet hoeven te volgen. Zij worden hierdoor niet geschaad in hun rechtspositie.

Inspecteur van politie Anantoewe en anderen zijn buiten de boot gevallen, omdat zij de leeftijd zoals gesteld in het korpsbesluit reeds zijn gepasseerd. Zij worden vanwege hun leeftijd niet toegelaten tot de HOvJ-opleiding.

Anantoewe zegt dat iedereen recht heeft op onderwijs. “Er is een besluit genomen zonder belanghebbenden in de gelegenheid te stellen gehoord te worden. In principe zouden wij eerst gekend moeten worden, voordat er een lijst geproduceerd wordt. Vandaag is er een lijst geproduceerd, waarin de namen zijn vermeld van degenen die deel mogen nemen aan de verkorte opleiding.

Tijdens de bevordering had korpsleiding voorgesteld, dat 55 plussers, ik benadruk 55 plus, de mogelijkheid heeft om aan te geven of zij al dan niet deel zouden willen nemen aan de HOvJ-cursus. Is het zo, dat iemand 59 jaar is en toch deel wilt nemen, dan moet je hem toelaten, want je kan die politieambtenaar niet onthouden van onderwijs. Vanwege de principe bij de politie van anciënniteit is de positie van die persoon afhankelijk van de ranglijst. Als er mensen uit die groep zijn die aangeven dat zij geen behoefte hebben aan de opleiding kun je de vrijgekomen plaatsen toewijzen aan anderen. Je kan dat niet zondermeer doen. Zonder de groep van mij te kennen kan de korpsleiding dit niet maken. Nu is het hard, want de lijst is vandaag reeds geproduceerd. Het besluit is genomen in samenspraak met de korpschef. We zijn verbaasd, dat wij niet gekend zijn”, aldus Anantoewe.

Vernomen wordt dat politiefunctionarissen die recentelijk bevorderd zijn tot inspecteur van politie derde klasse wel toegelaten zijn tot de opleiding. Dit zorgde voor ontevredenheid binnen de groep van de 54 plus. Zij gaan er gevoeglijk van uit dat de korpsleiding opzettelijk deze groep heeft geaccommodeerd, door de groep van Anantoewe niet toe te laten.

Ook is naar voren gekomen dat de politieambtenaren, die dit jaar 55 jaar worden of die ouder zijn en niet op de lijst zijn geplaatst, niet uitgesloten zijn om deel te nemen aan de opleiding. Bij een online gehouden teach in is hen voorgehouden, dat zij schriftelijk kenbaar moesten maken deel te willen te nemen aan de HOvJ-opleiding. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

7 REACTIES
 1. Ik snap niet dat ze niet worden toegelaten. Vaak genoeg zijn de oudere agenten de meest betrouwbare. En aangezien veel nieuwelingen achteraf crimineel blijken te zijn, zou het goed zijn de 54 plussers toe te laten. Maar waarschijnlijk met het ook op hun naderende pensioen, worden ze geweigerd. Vraag me trouwens ook af waarom de pensiongerechtigde leeftijd niet verhoogd wordt naar 65jr. Er zijn zat mensen die nu met pensioen zijn maar die graag nog willen blijven werken, omdat ze nog fit genoeg zijn en ten tweede niet uitkomen met hun pensioen. Suriname telt straks meer gepensioneerden dan werkenden en precies daar ligt het probleem. De pensioen afdracht van de steeds kleiner wordende groep werkenden is niet genoeg om gepensioneerden uit te betalen. Pensioenfondsen zullen failliet gaan…..worst case scenario 🙁


  Maak melding

 2. Nee, het is geen leeftijddiscriminatie, de groep Antroewa maakt gewoon show. Ik wil zien of ze de cursus nog willen volgen als hen verteld wordt dat ze echt examen gaan moeten doen en dat hun bevordering niet doorgaat als ze niet slagen voor het examen. Gewoon gezeik van een stelletje dat niets gaat doen tijdens en na de opleiding met de (niet echt) verworven kennis. Het is inderdaad zo dat ze plaatsen, die beter gebruikt kunnen worden door jongere personen, bezet zullen houden. Het is jammer dat ze, buiten hun schuld om, de cursus niet hebben kunnen volgen toen ze jonger waren, maar nu heeft de samenleving er niets aan als ze de cursus wel volgen en als ze toch zo graag willen weten wat een politieambtenaar moet weten om hulpofficier te zijn, zoeken ze het maar op op het internet.


  Maak melding

 3. Ik ga van uit dat ze met 60 jaar met pensioen gaan, wat moeten ze dan doen in die
  resterende 5 jaar als agent, in welke functie dan ook! De leiding heeft gelijk,
  want als ze een hogere functie krijgen,(bekleden) moeten hun pensioen uitkering
  ook worden aangepast. Moni no dé, G.Boefie gwé nanga a moni, ma no spang aw
  K@ watra K@ dalijk!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. dat is precies waar het om draait, een hoger salaris, ze willen echt het extra werk e.d. er niet bij hebben.
  het hele bevorderingsstelsel in suriname is totaal belachelijk
  bevorderingen in suriname draaien om dingen die totaal niets met de baan te maken hebben.
  leeftijd? jaren in dienst? wat tha hell heeft dat er mee te maken?
  zegt totaal niet dat je uberhaupt ergens voor geschikt bent
  het hele kps is een over het paard getilt zooitje, dat voornamelijk niet geschikt is voor hun functie. eerder een schande voor het land als je ziet hoeveel corruptie e.d. er in het kps zit


  Maak melding

 5. Jacko , met 60 jaar ga je met pensioen (als je die opgebouwd hebt) en je krijgt je AOV , wat ons verbaasd is dat men toch eerder dan 54 jaar je aankunt melden tot de hulpofficiersopleiding waarom wacht men zo lang om zich op te geven , dus ze moeten gaan klagen bij de politiebond van atompei , die weet hoe je aan geld komt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES