Javaans Nieuwjaar nationale vrije dag in Suriname

16
Archiefbeeld: optreden Javaanse artiesten.

De Javaanse gemeenschap in Suriname krijgt een nationale vrije dag. Dat heeft vicepresident Ronnie Brunswijk vrijdagavond bekend gemaakt in De Nationale Assemblée (DNA).

De vp heeft laten weten dat het Javaans Nieuwjaar zal worden verheven tot een nationale vrije dag.

In maart dit jaar hadden ruim 74 Javaanse organisaties een petitie hiervoor ingediend bij minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza). In de petitie werd onder andere het verzoek gedaan aan de Surinaamse regering om het Javaans nieuwjaar als nationale vrije dag in te stellen.

Het Javaans nieuwjaar valt dit jaar op 30 juli en is de eerste dag van de heilige maand Sura, volgens de Javaanse kalender.


16 REACTIES

 1. Voorop gesteld dat ikhet niet tegen een bepaalde bevolkings groep heb, wil ik wel opmerken dat men straks overgaat tot verdelen van het landt. de enige landt ter wereld met zoveel vrye dagen,iedere idioot weet dat dit economisch niet goedt,het zyn gewoon vyf maanden by elkaar geteld . Dit is niet normaal ,vooral voor mensen die al niet veel hebben
  gemodereerd

 2. dik verdiend , die paarsen hebben het toen tegen gehouden , maar deze regering maakt het waar voor de Javanen dat Javaans nieuwjaar een nationale vrije dag wordt
  gemodereerd

 3. Javaans nieuwjaar, marron dag en dag vd hindu immigratie is 3 dagen feest noh?

  Dit is nl. de 3e dag dat er geen reacties zijn gepost.

  Waarom geen optie bieden om vrij te zijn, op zo’n dag? Niet iedereen wil vrij zijn. Niet iedereen verdient geld met vrij zijn. Zolang dit een officiële betaalde vrije dag is, broeia no de.
  gemodereerd

 4. Hoe kan een derde wereldland zoveel nationale vrije dagen hebben? Kunnen ze het zich veroorloven?
  Suriname zegt altijd we zijn een natie en leven broederlijk met elkaar.Waarom dan niet een nationale vrije dag voor alle etnische groepen.Stel dat er een heleboel Nederlanders zich in Suriname gaan vestigen krijgen ze ook een nationale vrije dag.? En komen de boeroes ook in aanmerking voor een nationale vrije dag?
  gemodereerd

 5. Wanneer krijgen de jehova’s getuigen een nationale vrije dag.
  Dan kan ik feest vieren.
  Want dan weet ik zeker dat ze niet bij mij aan de deur komen.
  Bigi fessa yere .
  gemodereerd

 6. Het verhaal klopt niet helemaal.
  Het is geen Javaanse Nieuwjaar maar Islamitishe Nieuwjaar 1444.
  Grote delen vn Javaanse gemeenschap in Sur zijn moslims.
  Gefeliciteerd
  gemodereerd

 7. Kijk, ik ben half Javaans en ik ben hardstikke blij dat de Javanen een aparte vrije dag krijgen, maar schieten we ons doel niet voorbij.
  Te veel nationale vrije dagen schaadt de economie van het land.
  Ik heb het al gezegd en ik blijf het zeggen: mocht ik ooit de kans krijgen om in Suriname te investeren dan wil ik zoveel mogelijk machines inzetten en zo min mogelijk de factor arbeid. Laatst genoemde factor begint echt een probleem voor Suriname te worden. De arbeiders worden door al de vrije dagen en vakbondswensen veel te duur.
  Begrijp me niet verkeerd: ook ik wil dat Suriname een welvarend land wordt, maar op gegeven moment moet iemand de vraag gaan stellen: “zijn we economisch gezien niet verkeerd bezig”? Of wijken de economische regels van Suriname totaal af van de algemeen gangbare?.
  Gedenk: iemand heeft ooit gezegd dat de arbeiders van Suriname veel te duur zijn en dan moet je niet naar het loon kijken, maar naar de arbeidsproductiviteit. Anders gezegd: in verhouding tot de geleverde arbeidsprestaties is het loon veel te hoog.
  gemodereerd

 8. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Javaans Nieuwjaar nationale vrije dag in Suriname.

  Dus alweer een niet EXTRA PRODUCTIEVE DAG toegevoegd in Suriname.
  Arbeidsethos om een land tot verder ontwikkeling te brengen is niet meer te vinden in Suriname.

  Reeds jaren schreeuwen ze op het politieke (toneel), dat Suriname de GRAANSCHUUR van het Caribisch gebied wordt.
  Maar met hun Arbeidsethos mentaliteit komt het nog steeds niet van de grond.

  Ze hebben liever weer een VRIJEDAG.
  gemodereerd

 9. Surinamers vieren het nieuwjaar op 1 januari,wie op een ander datum het nieuwjaar wilt vieren moet naar het land van herkomst gaan,in dit specifieke geval,,,terug naar JAVA .PS : Wanneer houdt het populistisch gedrag van de domme Surinaamse politici nou eens op ?
  gemodereerd

 10. hou toch op met al de vrije dagen van elk bevolkinggroep!!!
  opbouwen het land!!
  gemodereerd

 11. Nog meer vrije dagen in Suriname. Wanneer gaat men in dat land ook een keertje plannen maken om harder te gaan werken en het land helpen opbouwen. Allemaal met politiek te maken.
  gemodereerd

 12. Dan hebben de indianen ook recht op een nationaal vrije dag voor hun Casieri feest. Trouwens zij zijn de eerste bewoners van Suriname en hebben de meeste rechten op het heilige land.
  Zo Waarlijk Helpe Mij God De Almachtige!!
  gemodereerd

 13. Nog een vrije dag. Suriname is met al haar vrije dagen per jaar drie maanden dicht. Hoe wil je als land vooruitgang boeken als zoveel dagen per jaar niets produceert omdat er gefeest word. Het is niet erg dat het javaansnieuwjaar nu een nationale vrije dagbword maar dan moet je een andere afschaffen. Als men in de bv NL voor iedere bevolkingsgroep hun immigratie dag en hun nieuwjaar en van iedere religie de hoogtij dagen tot vrijedagen zou maken werd er nooit meer gewerkt!!! Brunswijk moet niet proberen op deze manier stemmen te winnen want voor het land is durven drama!!!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.