Herinrichting Palmentuin, Fort Zeelandia en Kerkplein

7
Herinrichting Palmentuin, Fort Zeelandia en Kerkplein

Op woensdag 11 mei jl heeft er in het Waaggebouw een succesvolle meeting plaatsgehad met de publieke- en private sector betreffende de herinrichting van de Palmentuin, het Fort Zeelandia en het Kerkplein. De Palmentuin zal als eerste aangepakt worden.

Deze aktiviteiten vallen onder de Paramaribo Urban Rehabilitation Programma (PURP), welke onder supervisie is van het Directoraat Cultuur, Ministerie van onderwijs Wetenschap en Cultuur. Het accent van deze “Placemaking en Landscaping” presentatie concentreerde zich op het beter gebruiken van de historische binnenstad opdat het naast de ingezetenen, ook voor toeristen aantrekkelijk is om te vertoeven.

Sinds juli 2021 is er gestart met de totstandkoming van een concept placemaking strategie, die moet uitbeelden hoe deze openbare plekken het beste aangepakt kunnen worden. In januari 2022 is er gestart met het ontwerp voor deze strategie oftewel de landscaping voor de geselecteerde plekken. De eerste concept ontwerpen zijn gepresenteerd, waarbij de mogelijkheid werd geboden commentaren te geven en opmerkingen te plaatsen voor aanvullende concepten.

Tijdens de presentatie werd de nadruk gelegd op onder andere het te gebruiken materiaal en meubilair, en het benutten van onze kunst-en cultuur sector, maar ook het betrekken van private ondernemerschap dat belangrijk is voor duurzaam onderhoud van de plekken. De aanwezigen vanuit de overheid en private sector hebben goed gebruik gemaakt van de gelegenheid en er zijn afspraken voor vervolgmeetings in kleinere groepen met bestaande en nieuwe groepen van belanghebbenden.

Een van de voornaamste adviezen vanuit het publiek was om gebruik te maken van de juiste geschiedenis voor elk gebied door middel van bestaande organisaties die reeds actief zijn in elk gebied. Het uiteindelijke doel van deze bijeenkomsten is om behoorlijk maatschappelijk draagvlak te krijgen van alle betrokken stakeholders, alvorens PURP van start gaat met de noodzakelijk herinrichting van de gebieden.

De Placemaking strategie wordt eind mei opgeleverd aan het Directoraat Cultuur en de voorbereidingen voor aanbestedingen van de renovaties (Landscaping) starten hierna.


7 REACTIES

 1. Het wordt tijd baja.
  Zo’n 25 jaar terug leek het de goede kant op te gaan, maar niets is minder waar.

  De binnenstad lijkt op een prenasi, van ongv. 40 jaar terug.
  gemodereerd

 2. De bomen in de binnenstad, dd afvoerputten, de gaten op trottoir in de binnenstad, daar moet men aan werken
  gemodereerd

 3. ” Het accent van deze “Placemaking en Landscaping” presentatie concentreerde zich op het beter gebruiken van de historische binnenstad opdat het naast de ingezetenen, ook voor toeristen aantrekkelijk is om te vertoeven.”
  Op zich een prachtig initiatief, maar ziet u niet de belangrijkste factor- te weten veiligheid – over het hoofd?
  Kijk, ik ben een in Suriname geboren en getogen Surinamer- dus in feite geen toerist- en toch ben ik samen met vele andere Surinamers bang om naar Suriname te komen. Bang om overvallen te worden.
  Met andere woorden: ondanks de mooie dingen, die u in Suriname wilt bereiken is en blijft factor veiligheid toch de belangrijkste reden om toeristen naar Suriname te lokken.
  Zolang dit niet verandert, kom ik niet naar Suriname.
  gemodereerd

 4. Kunnen jullie svp. Svp. Svp. De henk arron straat weer in GRAVENSTRAAT omdopen?? En de weidestrrat etc etc.
  Wie zijn verleden niet waardeert heeft geen toekomst.
  gemodereerd

 5. Ja, zeer belangrijk. Topprioriteit. Of zoals we hier zeggen lik me reet.
  Zijn er echt echt geen belangrijke zaken, zijn er echt echt geen belangrijkere gebieden die opgeknapt moeten worden? Deze regering gaat gewoon verder waar de vorige crimis zijn gebleven
  gemodereerd

 6. laat wel die kogel gaten in de muren van fort zeelandia zitten , dit zijn de stille getuigen van de executie die ddb pleegde in december 1982 op 15 echte Surinamers
  gemodereerd

 7. Wat: niet vergeten de kogelgaten in het ooit zo mooi treinstation te Apoera. Ik heb het nooit gelezen in de krant en volgens mij is deze affaire ook uit de geschiedenisboeken van Suriname verwijderd, maar de militairen hebben in feite West Suriname weggeschoten.Herschrijf de geschiedenisboeken van de geweldige “militaire en revolutionaire” periode, waarvan Suriname nog steeds de naweeën voelt

  Mango: volkomen mee eens. Er worden genoeg nieuwe straten en wegen aangelegd. In plaats van bestaande namen van wegen te wijzigen kan je beter deze nieuwe wegen deze namen geven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.