zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijBeroepsbevolking afstemmen op behoefte arbeidsmarkt

Beroepsbevolking afstemmen op behoefte arbeidsmarkt

-

Does Travel - naar Suriname

De verwachte toename van werkgelegenheid was onderwerp van gesprek bij een ontmoeting tussen de nieuwe minister van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, Steven Mac Andrew, en het bestuur van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). De minister heeft bij deze gelegenheid zijn arbeidsmarktbeleid ontvouwd in reactie op de geuite bezorgdheid van de associatie over een mogelijk tekort aan zowel kwalitatieve als kwantitatieve menskracht nu er een opleving van de economie wordt verwacht. De minister ontving de ASFA op donderdag 5 mei in het kader van zijn ontmoetingen met de sociale partners.

De kwestie van menskracht kwam aan de orde naar aanleiding van de macro economische indicatoren in het land, die aan het verbeteren zijn en het feit dat de regering dit jaar zelfs een marginale economische groei voorspelt. Dit zal volgens partijen niet alleen een positieve impact hebben op de fabrikanten en hun productie, maar zeker ook op de vraag naar gekwalificeerde arbeidskrachten op de arbeidsmarkt.

Zo werd verwezen naar de significante vondsten van olie en gas voor de kust van ons land en de daarbij verwachte toename van werkgelegenheid, indien de bedrijven overgaan tot de productie van olie- en gaswinning en de spin-off naar lokale bedrijven toe. Partijen zijn het over eens dat werkgevers verlegen kunnen komen te zitten om geschikte en gekwalificeerde arbeidskrachten, als niet tijdig ingespeeld wordt op de verwachte vraag op de arbeidsmarkt.

Mac Andrew onderstreept dat bij de verwachte opleving van de economie de kwaliteit van de menselijke hulpbron een cruciale rol zal spelen. Hij is ervan overtuigd dat gekwalificeerde arbeidskrachten de economie van ons land een extra stimulans kunnen geven. Daarom is volgens hem voor korte termijn de focus van het ministerie alvast gericht op het vergroten van de employability en skills-ontwikkeling bij zowel werkenden als werkzoekenden.

Een groep die zijn bijzondere aandacht heeft, zijn de jongeren op de arbeidsmarkt en de jongeren die binnenkort de arbeidsmarkt zullen betreden. Voor langer termijn zal hij zich sterk maken voor een kwalitatieve beroepsbevolking die volledig afgestemd zal zijn op de behoeften van de arbeidsmarkt opdat die kan zorgen voor de versnelde ontwikkeling van het land.

Zowel de minister als de ASFA wijst op het belang van het operationaliseren van de Suriname National Training Authority (SNTA) die ervoor moet zorgen dat het technisch -en beroepsonderwijs alsook vaktrainingen in ons land kwalitatief worden verbeterd middels competentiegericht onderwijs. Ook de werkarmen van het ministerie die skills (vaardigheden) ontwikkelen bij werkzoekenden, zullen volgens Mac Andrew hun curricula steeds moeten aansturen op de vraagzijde op de arbeidsmarkt.

ASFA richt zich als associatie van fabrikanten primair op het verhogen van de productie en het scheppen van een productievriendelijke omgeving, maar omdat de aangesloten fabrikanten ook werknemers in dienst hebben, wordt deze organisatie door het ministerie beschouwd als een werkgeversorganisatie, en dus ook mede als een sociale partner van de minister.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

5 REACTIES
 1. De mentaliteit van de Surinamers moet veranderen en ook de overheid, ministerie van onderwijs, wetenschappen, cultuur en sport, ministerie van economische zaken, ministerie van arbeid, ministerie van HI, ministerie van LVV, enz, bedrijfsleven/ondernemers, ADEKUS zullen een goede plan van aanpak moeten maken die is afgestemd op de natuurlijke rijkdommen van het land (bossen/ bossen rondhout, ecotoerisme/gidsen, visserij, landbouw, pluimvee, veeteelt, klein veeteelt, bauxiet, goud, diamant, zeevisserij, rijst, groenten, olie en gas enz., dienstverlening, Industrialisatie, ICT, goed opgeleide mensen die productieondernemingen kunnen opzetten en exporteren, voor de regio en het westen.

  Een goede moderne zeehaven voor de kust van Paramaribo tussen de 3de en 5 de rijweg, 1×24 uur 365 dagen per jaar, opslag, loodsen, loodsboten, douane, veiligheid, transport, enz. Allerlei deskundige personeel, veiligheid, enz.

  Lchthaven, JAPI-Airport met slurven voor de vliegtuigen, verder uitbouwen naar een moderne internationale luchthaven, ITC-voorzieningen, auto huren, opslag en transportvoorzieningen voor goederen, ook voor a t/m z, met de modernste voorzieningen en opgeleide mensen. JAPI-Airport 1×24 uur vliegtuigen landen en opstijgen met goederen en reizigers, transito. Op Colakreek een moderne Hotelvoorziening bouwt, enz.

  Surinamers moeten gaan ondernemen en de Industrialisatie zal ook zijn intrede moeten doen. Dat poppenkast moet 1 keer ophouden van lekker eten en dansen, taxiritjes, hosselen zonder 1 koper cent belasting te betalen, de overheid zal meer kapitaal in het technisch onderwijs moeten stoppen. Maak van de 4 jarige mulo een 3 jarige opleiding en vooral de mensen die de technische richting opgaan goed in de watten leggen. Mensen die bereid zijn hun eigen ondernemingen gaan opzetten, hun eigen producten te maken, ITC.

  Surinamers moeten klaar gemaakt worden om met hun handen en voeten in de modder te staan voor hun eigen ondernemingen die export gericht zijn.

  40 jaar is veel mis gegaan in Suriname en nu is het moment aangebroken om nu de juiste koers naar een succes volle samenleving op te gaan.

  ddb heeft het gezegd, ik wens jullie slappeloze nachten. Dit bedoelde hij ermee, maar het tij is met deze regeringscoalitie te keren. Ze zijn bezig heel hard hiervoor te werken, maar er zijn duivelse krachten die dit niet willen laten gebeuren.

  Daarom zal het Surinaamse Volk samen moeten werken, vertrouwen hebben in eigen kunnen en de offers moeten brengen. Er zijn goede perspectieven, alleen het plan van aanpak maken en uitvoeren en de mentaliteit van Surinamers moet worden veranderd.

  De luiaards die er niets van bakken, zullen hierdoor opvallen.


  gemodereerd
 2. Dat is een leuk streven wat ze in Nederland al jaren proberen. Het probleem is dat opleidingen minimaal 4 jaar duren en je niet weet hoe de behoefte over 4 jaar is. Toen ik studeerde werden we aangeraden om over een andere studie na te denken(wat ik om een heel andere reden heb gedaan), maar als ik was doorgegaan had ik al voor het afstuderen een baan kunnen hebben vanwege het tekort in de branche. Zo veranderlijk is de markt.


  gemodereerd
 3. beroepsbevolking afstemmen op de behoefte van de arbeidsmarkt is goed , maar een derde van het volk wil niet werken , en deze groep zitten in het criminaliteit circuit , dus het twee derde van het volk wordt het slachtoffer van die een derde groep , nou jullie weten toch wel wie die een derde groep zijn …………..


  gemodereerd
 4. Er is veel werk !

  Het probleem is dat veel Surinamers niet willen werken, ten tweede willen veel Surinamers zich niet ontwikkelen en ten derde kunnen veel Surinamers niet met een salaris omgaan.
  Veel Surinamers klagen meer dan Hollanders en maken tjoeries als slurpende rioolputten. Zodra ze hun salaris hebben zijn ze pleite en zie je ze pas weer wanneer ze geen geld meer hebben.

  Er is duidelijk een verschil te zien met die Surinamers die wel hun mouwen opstropen en aan de slag gaan.
  Vaker is ook aangegeven dat er trainingen zijn gegeven en dat er certificaten behaald zijn.

  De beroepsbevolking wordt dus klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.
  De regering investeert dus wel degelijk in het volk !

  Een beter Suriname begint steeds meer vorm te krijgen.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. De minister gaat het heel druk krijgen, hij zal flink aan de bak moeten, vrijwel in elke sector van de arbeidsmarkt is het behelpen. Hoop dat de vorige minister toch ‘iets’ heeft achtergelaten, ondanks dat zij niet zo productief is geweest, waarop deze minister kan voortborduren. Perspectief bieden aan het grote leger van werklozen zal de arbeidsparticipatie vergroten, is mijn volle overtuiging. Surinamers zijn niet lui, zoals vele negatief ingestelden denken ( natuurlijk heb je ook in Sranan te maken met ‘natuurlijke werkloosheid’). Op de arbeidsmarkt heb je veel hosselaars en seizoenarbeiders, hoe gaat de minister deze groep interesseren voor zijn plannen.

  Gaat de minister de toko van de overheid ook onder de loep nemen. Heeft hij hierover contact gemaakt met zijn ambtgenoot op Binnenlandse zaken. Wordt de herstructurering en terugdringen van de grote van het ambtenarencorps (was ook een doelstelling van deze regering) ook een speerpunt. Wat gaat er gebeuren met de ambtenaren die ‘overtollig’ blijken te zijn na herstructurering van het ambtenarencorps per ministerie.
  De vorige minister heeft ook vaak overlegd met de sociale partners, zonder resultaat, meestal blijft het bij goede intenties, sneuvelt een goede initiatief omdat deze gesprekken zonder planning plaats vinden. Het is meer aftasten zonder vervolg.
  Hoop dat deze minister het beter gaat doen.

  Iemand in mijn omgeving maakte weer een opmerking over de bijdrage van ‘onze’ spreekwoordelijk waterval, Passant, ik zei, ach laat de man met rust, hij bedoelt het niet slecht.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES