maandag, april 15, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSVJ staat stil bij herdenking Internationale dag van de persvrijheid

SVJ staat stil bij herdenking Internationale dag van de persvrijheid

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten SVJ staat vandaag 3 mei samen met beroepsgenoten stil bij de herdenking van de Internationale dag van de Persvrijheid. Deze dag is in 1993 in het leven geroepen om regeringen te herinneren aan hun plicht, artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM), na te leven. Op deze dag staan journalisten wereldwijd stil bij de ethische en beroepscodes van het vak van journalist. Ook gedenken zij collega- journalisten die onder druk staan bij het uitoefenen van hun beroep en te maken hebben met onder andere intimidatie, bedreigingen en martelingen, met soms zelfmoord tot gevolg. Wereldwijd staat de beleving van de persvrijheid onder druk. 

Het belangrijkste van de herdenking is te wijzen op de onafhankelijkheid van media en journalisten. Media en journalisten worden zij door de verenigde Naties aangeduid als een onmisbare pijler van de democratie. In verband hiermee wil de SVJ nog eens  haar ernstige bezorgdheid kenbaar maken over de grote druk waar de persvrijheid in Suriname de afgelopen maanden mee te maken heeft gehad. Het gaat daarbij onder andere over het mishandelen van journalist Jason Pinas door beveiligers van de vicepresident en zijn rol daarbij en zijn uitlatingen waarin hij de rol van de onafhankelijke media en journalisten bagatelliseert. Ook een recente oproep in het parlement om sancties te treffen tegen media en journalisten, keurt de SVJ ernstig af. De uitingen worde ervaren als een regelrechte aanslag op een van de pijlers van de democratie. 

De Internationale dag van de Persvrijheid staat dit jaar in het teken van ‘de impact van digitale media op de persvrijheid, vrije meningsuiting, toegang tot informatie en de veiligheid van journalisten. Door de steeds verder groeiende opkomst van digitale media in Suriname bereikt de informatie de samenleving steeds sneller. Een mogelijk gevaar daarbij is dat het naleven van de ethische waarden en normen van het journalistieke beroep in het gedrang raken omdat steeds vaker ook niet-journalisten de samenleving bereiken. Het niet naleven van de journalistieke codes kan leiden tot de onduidelijkheden en nadelige gevolgen voor de samenleving. De SVJ doet dan ook een dringend beroep op media en journalisten zich te houden aan hun verantwoordelijkheid naar de samenleving en de ethische codes zoals verwoord in de internationaal geaccepteerde code van Bordeaux, strikt na te leven. 

Met de hedendaagse uitdagingen voor zowel overheden als de beroepsgroep, is de SVJ ervan overtuigd dat slechts een dialoog tussen overheid en journalistiek het belang van de samenleving zal dienen. Dit zal leiden tot het naleven en respecteren van de persvrijheid en het recht van de burger op informatie. 

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. als jullie stil gaan staan dan zou brunswijk lachen , jullie wilden toch niet meer praten met hem , en toen zei brunswijk ik ook niet meer met jullie ,persvrijheid is goed , maar jullie svj graven jullie eigen graf , en dit heeft niets met persvrijheid te maken , als jullie dit gedaan hadden in china , rusland , noord korea , wit rusland , turken , cuba , venezuela , mexico , of in een van de andere vele dictatorlanden , wordt je opgesloten en nooit zal men jullie terug kunnen vinden , daag persvrijheid


  gemodereerd
 2. Lekker hè, Mones arresteren, en dan deze dag vieren?

  FAILEDstate!!!


  gemodereerd
 3. Wat een huil-bericht.
  Voor het eerst in hun leven hebben ze de vrijheid om hun gal te spugen en nog steeds zijn ze ontevreden.
  Dagelijks de één na de andere ingezonden rommel of column of ‘van de redactie’ en nog steeds blue. Dat jullie gezakt zijn op de ranking heb jezelf veroorzaakt; garbage in, garbage out.

  Dat de president zich hoogst persoonlijk bemoeit met de pinas-case (dat is jullie doel), valt niet onder democratie. Dat is pure dictatuur.

  Kort: (herhaling), zolang svj geen transparantie en gerechtigheid eist voor de vervolging van de veroordeelde moordenaar die respectabele journalisten heeft vermoord, zal de persvrijheid nooit in ere worden hersteld.
  Dan is het fake-vrijheid, dansen op het gevloeide bloed vd vermoordde suri-journalisten. Nooit, ever, hebben jullie één dag als journalisten gespendeerd aan deze journalisten. Sinds toen is de persvrijheid hartstikke dood.


  gemodereerd
 4. Niet stil stasn maar vechten voor betere plaats.
  Ook met de directeur van actionnieuws vallen we verder omlaag.
  Als jullie niet vr hem strijden verwacht niet dat men het voor jullie zal doen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES