zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSVJ eist vrijlating en onderzoek insluiting Mones Nazarali

SVJ eist vrijlating en onderzoek insluiting Mones Nazarali

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) is, nota bene op de Internationale Dag van de Persvrijheid opgeschrikt door de arrestatie van de journalist Mones Nazarali. Door zijn aanhouding zijn de vrije meningsuiting en de persvrijheid ernstig aangetast.

De journalist heeft, zoals het gangbaar is in een rechtsstaat, gebruik gemaakt van zijn grondrecht om een geval, waarvan hij het vermoeden heeft dat daar, ‘mogelijk, onrecht, willekeur en corruptie’ plaatsvindt, publiekelijk besproken. Met het optreden van de politie wordt nu het accent verlegd naar belediging, smaad en laster van politiefunctionarissen. Op basis van ‘muilkorfwetten’ wordt de journalist ingesloten, zonder dat de rechter aan te pas is gekomen.   

Het voorval en de recente gebeurtenissen, zijn daarom een sterke aanwijzing dat in Suriname het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid ernstig in gevaar zijn, door gebruik van machtsmiddelen. Dit is onacceptabel.

De SVJ benadrukt ten overvloede dat koloniale muilkorfwetten, zoals die zijn gebruikt bij de recente aanhoudingen en nu in het geval Mones Nazarali, niet thuishoren in een gezonde democratische samenleving. Deze verouderde koloniale artikelen in het Wetboek van Strafrecht, zijn gemaakt om overheden, machtsinstanties en personen te beschermen. Zij verstommen het publieke debat, snoeren critici de mond en zorgen voor een angstcultuur in de samenleving. De SVJ schaart zich achter de internationale oproep van de Verenigde Naties aan regeringen de persvrijheid te respecteren en gebruik te maken van moderne burgerwetgeving.

In dat licht wijst de SVJ er op dat in de grondwet al een goede basis is gelegd, voor hoe moet worden omgesprongen met smaad, belediging en laster. Daarnaast verwijst de SVJ naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag voor Burgerlijke en Politieke Rechten, maar ook naar jurisprudentie op dit stuk. In alle gevallen geldt dat het recht van vrije meningsuiting zwaarder weegt en dat in geval van laster de burgerrechter aan te past komt.

De SVJ, is niet slechts opgeschrikt en ontstemd maar vindt het beschamend dat juist onder de huidige regering, Suriname een ongekende val van 33 plekken heeft gemaakt op de World Press Freedom Index 2022. Hiermee is het gezicht van Suriname internationaal geschonden.

De muilkorfwetten dienen zo snel mogelijk te worden geschrapt uit de wetgeving, zoals dit zelfs door de ex-kolonisator is gedaan. De journalistenorganisatie is het aan zichzelf én de samenleving verplicht te eisen dat journalist Mones Nazarali per direct in vrijheid wordt gesteld en er een onafhankelijk justitieel onderzoek komt naar het voorval in Nickerie.

Namens de SVJ,
Vishmohanie Thomas
Voorzitter

opening
Fernandes Express
BODO Party

8 REACTIES
 1. Ik hoop dat de president van Suriname Chan Santokhi, na het bezoeken van tientallen gebedshuizen de afgelopen periode, nu eindelijk het licht gezien heeft en wat aan de democratische rechten op vrije meningsuiting gaat doen. Want het gaat heel slecht op dit moment op dat gebied. Het is echt schaamteloos gedrag dat een journalist die kritisch is, wordt opgepakt.


  gemodereerd
 2. Geen enkele reactie van niemand wat er aan de hand,als er om de vorige regering ging waren er nu heel veel reacties.nu gaat hem om de huidige regering dan is iedereen stil.


  gemodereerd
 3. Wat gebeurt in dit landt,zyn wy nog wel Democratie,s bezig? het begin dictatoriaal trekjes tekrygen.


  gemodereerd
 4. tijdens ddb regiem hebben jullie nooit je bek open gedaan , stelletje huichelaars


  gemodereerd
 5. Het zou beter zijn als journalisten aan bepaalde voorwaarden en eisen zouden moeten voldoen,
  een eed moeten afleggen en zich moeten houden aan gedragscodes,
  hun werk duidelijk geclassificeerd moet worden ?

  Als Pique zich ook journalist gaat noem dan weet men nu al wat voor kwaliteit en wat voor strekking zijn werk zal hebben !

  Een activist, een journalist, een commentator, een presentator, een verslaggever, etc. zijn verschillende beroepen met verschillende doelstellingen.

  Echt kwalitatief en objectief nieuws zou een keurmerk moeten hebben !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 6. Volk van Suriname,

  Weet wat je leest en hoort en bepaal de kwaliteit !
  Wat je leest en hoort is voeding voor je hersenen !

  ” …
  Don’t let them fool ya
  Or even try to school ya! Oh, no!
  We’ve got a mind of our own
  So go to hell, if what you’re thinking isn’t right!
  Love would never leave us alone
  A-in the darkness, there must come out to light
  … ”

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 7. Grensoverschrijdend gedrag wordt onmiddellijk afgestraft, gelukkig ook in suri.

  Deze guyanees mag nog een paar nachten blijven zitten. Zijn werkwijze komt niet eens in de buurt van een professionele journalist.

  svj
  Voordat je smijt met bedreigingen mbv allerlei internationale instanties moet je eerst tjekken of het lidmaatschap is betaald.
  Steun v mensenrechtenorganisaties, etc etc die jullie tij en ontij wensen te misbruiken, is niet gratis.
  Nederland(ex-kolonist) is voor het eerst 22 plaatsen gedaald, nergens heb ik een huilbetoog gelezen.

  Moet de president zijn ambtenaren; de politie, de korpschef, het OM, de minister v justitie etc etc ne-ge-ren, en persoonlijk deze ‘low life’ vrij laten?
  Is dat het wat je wilt. Dat zijn junglewetten.

  Waarom wordt het hoger beroep v bouta zolang gerekt. Zoek dat nou eens een keer uit. Doe je werk en laat je minder misbruiken door de politiek.

  Stage lopen in Haiti is aan te bevelen, want Oekraïne is een brug te ver voor svj.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES