zondag, december 10, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijLeven van drie verzetshelden uit Suriname belicht in TV programma

Leven van drie verzetshelden uit Suriname belicht in TV programma

-

Does Travel & Cadushi Tours

In verband met dodenherdenking en bevrijdingsdag op 4 en 5 mei is het drieluik ‘Vergeten helden’ van maandag 2 t/m woensdag 4 mei te zien op TV. In de eerste aflevering wordt het leven van drie verzetshelden uit Suriname belicht.

De drie afleveringen vertellen het verhaal van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën, mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Rond 22.20 uur te zien.

Deze helden vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken. In de eerste aflevering wordt het leven van drie verzetshelden uit Suriname belicht. Hun daden zijn in de vergetelheid geraakt en daar brengt deze aflevering verandering in. Het gaat om Elisabeth Bergen, Leo Lashley en Albert Wittenberg.

Verpleegster Elisabeth Bergen nam Joodse onderduikers in huis, oogarts Leo Lashley verleende medische bijstand aan een groep onderduikers in een kerk in Rotterdam en Albert Wittenberg nam een Joodse baby in huis en was actief in het verzet. Jörgen Tjon spreekt nabestaanden, reist naar belangrijke locaties en bezoekt Surinamist Hans Ramsoedh voor de historische context.

Vergeten Helde: maandag 2 t/m woensdag 4 mei – 22.20u op NPO 2.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

15 REACTIES
 1. Geweldig dit, grote helden. Maar als je verder gaat denken kom je tot een trieste conclusie. Desbetreffende helden worden niet of nauwelijks in Suriname geëerd in geen enkele vorm. Suriname eert haar echte
  helden niet. Het ergste is dat steeds Nederlandse tv zenders programma’s over Surinaamse helden maken maar de Surinaamse tv hiertoe kennelijk niet in staat zijn. Dit getuigt van pure armoede.


  Maak melding

 2. Deze helden zijn gewone mensen die door de druk van de oorlog en liefde voor de medemens tot deze hoogte zijn gekomen.

  Je zou niet geloven dat een tante van mijn vrouw een courierster was van het verzet. Zij was lief en hulpvaardig. In de oorlogstijd had ze koelbloedig boodschappen geleverd aan andere verzetsstrijders. Haar man’s broer was door de duitsers onderschept. In delft is een straat naam naar hem genoemd.


  Maak melding

 3. Mooi om te zien. Dit is wat ze in Su op school moeten leren, tijdens de geschiedenis lessen. Jammer dat de meeste Surinamers, in Su niet echt van docu’s kijken houden, is mijn ervaring.

  uitzendinggemist.NL, of je kijkt terug via je 📺


  Maak melding

 4. He He eindelijk erkenning het werd tijd zoals het is vroeg of laat, de waarheid haalt de leugen ooit wel in. Gerechtvaardigdheid is een kwestie van tijd.


  Maak melding

 5. O, wat ben ik blij dat er eindelijk aandacht aan onze helden wordt geschonken. Professor de Jong vond de rol van Suriname tijdens de 2e wereldoorlog van ondergeschikte aard. Kennelijk was hij de Bauxiet uit Suriname vergeten. Het wordt daarom tijd dat Suriname een diepgaand onderzoek gaat verrichten naar deze en ook aan die helden, die bij hun terugkeer naar Suriname na de oorlog alleen maar ellende in Suriname hebben meegemaakt.
  Toelichting: ik wilde weten waarom mijn vader, die bij de marine zat na de oorlog geen cent pensioen heeft gehad en ook waarom mijn oom , die kierewiet terugkwam uit Korea in Suriname zonder 1 cent pensioen en zonder nazorg werd gedumpt samen met zijn andere 113 lotgenoten. Op basis van mijn onderzoek ben ik alleen maar negatieve dingen tegengekomen, zoals: de Emergo N.V., opgericht door ex-sergeant Ruimveld, die de werkloze ex- gunners, Australiegangers, etc aan het werk wilde helpen door een landbouwbedrijf te runnen op plantage Slootwijk en die werd tegengewerkt door politicus Waller, de mislukte staatsgreep uit onvrede gepleegd door Simon Sanches, de eenzijdige wijziging van het contract met de vrijwilligers door Nederland, waardoor onze jongens tussen wal en schip vielen en ga zo maar door.
  Mijn boek hierover is al klaar. Ik ben alleen nog op zoek naar de namen van al deze namen, die ik in mijn boek wil vermelden. Zij moeten worden vereeuwigd. Hopelijk vind ik daarna een uitgever. Zo niet dan zal ik hem in eigen beheer moeten uitgeven.
  Een van die reageerders heeft gelijk. Dit zijn dingen die wij op school moeten onderwijzen.
  Niet vergeten dat in deze periode de witten het in Suriname voor het zeggen hadden en dat wij mochten weten wat zij wilden wat wij moesten weten. Dit geldt ook voor de slavernij. Nu zijn de rollen omgekeerd. De archieven zijn openbaar en het wordt tijd dat de geschiedenis van Suriname wordt herschreven door Surinamers. Laten wij nu op onze beurt de nodige aandacht schenken aan onze vergeten strijders en helden.
  Sorry dat ik geen beter nieuws te vertellen heb.


  Maak melding

 6. Er zijn nog meer verhalen van Surinamers in de oorlog of verzet, Zelf in de eerste wereldoorlog had je al Surinaamse militairen in het Nederlandse leger in Nederland.

  Het verhaal van de oogarts Lashley wist ik.

  Surinamers in de oorlog in Nederlandse dienst:
  – Tweede Wereldoorlog,
  – Koreaanse Oorlog,

  Nederland heeft de Surinaamse militairen/vrijwilligers ook misbruikt voor de politionele oorlog in Indonesie. Zie Suriname was de kolonisator in Indonesie en Suriname was ook de kolonisator in Suriname en Antillen.

  Zie hoe Surinamers ook zijn gestorven voor de Koningin en Vaderland/Nederland. Velen hebben ook niet de waardering gekregen. Terug gekeerd naar Suriname of in Nederland gegaan en gestorven.

  Wat bij gezegd moet worden is dat de Marshallhulp er was en dit heeft Nederland weer geholpen bij de wederopbouw, maar wat Surinamers ook moeten weten, dat een deel van dit geld van de Marshalhulp via Nederland ook Antillen en Suriname is gekomen Suriname ten goede zijn gekomen. Zie het zo, Nederland had geen geld en lag op zijn gat na de Tweede Wereldoorlog en werd opgebouwd met de Marshallhulp, maar er zijn ook voor projecten na de Tweede Wereldoorlog in Suriname ook geld ter beschikking gesteld.

  De Tweede Wereldoorlog was goed voor Suriname, doordat de Amerikanen/ het Amerikaanse leger in Suriname waren/was om de bauxietmijnen te beschermen. Bauxiet ( aluminium) dat nodig was om de militaire vliegtuigen te bouwen en Suriname was een heel grote leverancier van dat grondstof.

  De USA was voor de Tweede Wereldoorlog niet zo een machtig land, pas na de Tweede Wereldoorlog is de USA de leider van de Wereld geworden met aan de andere kant de USSR/ Sovjet-Unie.

  Ook de USA heeft veel kapitaal verdiend, kennis van oa Duitse Joden ea die naar USA kwamen waren gevlucht tijdens/na de Tweede Wereldoorlog en werd door deze oorlog niet alleen zeer rijk, maar ook machtig in de wereld.

  De USA wapens voor het leger werden vanaf na de Tweede Wereldoorlog over de hele wereld verkocht aan bevriende landen of waar ze belangen hadden of hun macht wilden hebben.


  Maak melding

 7. Mijn vader heeft ook gediend in het Nederlandse leger dat in Azie zat. Ik heb hem steeds gevraagd wat hem bezielde om zich aan te melden om in het leger van de kolonisator dienst te nemen. Thuis had mijn vader een boek liggen van een Surinaamse held Harry Vos, die door de Japanners werd gefusileerd, omdat hij als krijgsgevangene niets wilde loslaten over het Nederlandse leger. Zijn laatste wens, voor hij werd doodgeschoten, was dat hij een Nederlandse vlag wilde hebben om zich daarin te wikkelen. Harry Vos werd in Suriname gezien als een grote held. Ik weet nog dat men tijdens het bezoek van Koningin Juliana en Prins Bernard aan Suriname verontwaardigd was omdat de prins, als hoge Nederlandse militair, de moeder van Harry niet wilde ontmoeten om haar zoon daarmee postuum te eren.
  Ik, als Surinamer, in het Nedetlandse leger dienen, om een Nederlandse held te worden? Mij niet gezien.


  Maak melding

 8. correctie: Nederland i.p.v. Suriname, in het voorgaande posting moet staan;

  Zie Nederland was de kolonisator in Indonesië en Nederland was ook de kolonisator in Suriname en Antillen.

  Zie dat Surinamers en Antillianen die ook gediscrimineerd werden, gingen in Indonesië ook vechten tegen Indonesië. Surinamers, Antillianen en Indonesiërs, werden alle dire onderdrukt door Nederland.

  Ook de Molukkers hebben die vuile rol gespeeld in Indonesië net als de Surinamers en de Antillen in deze oorlog.


  Maak melding

 9. Ook een familielid van mij was zo’n Nederlands Surinaamse held die gediend heeft in het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL).Nederland waardeerde deze ‘helden’ door ze geen pensioen te geven op latere leeftijd en het familielid waar ik het over had in het begin, zat, toen hij zich later in Nederland vestigde, ook nog opgescheept met een gigantisch AOV gat dat hij van Nederland in een donker gat mocht stoppen. Nederland heeft altijd Surinaamse verzetstrijders als tweederangs burgers behandeld. Zelfs Anton de Kom werd vroeger weggezet als een oproerkraaier. Het verbaasd me dus niets dat de drie verzetshrlden uit Suriname lange tijd onderbelicht zijn geworden door Nederland. De Kom zijn naam was net als de naam van Piet Hein klein, maar zijn daden zijn niet groot belicht.


  Maak melding

 10. Smatje, dat Surinaamse verzetshelden op de Surinaamse t.v. onderbelicht worden, is niet iets van nu, dat is tijdens het Nederlands bewind in Suriname zo geweest en na de onafhankelijkheid had geen enkele Surinaamse regering daar aandacht voor. Dat jij er nu iets racistisch van de huidige regering in ziet, is onterecht. We mogen blij zijn dat Nederland nu eindelijk aandacht schenkt aan deze verzetstrijders (en Nederland had ongeacht hun ras, voor geen enkele verzetsheld uit haar kolonies, die in Nederland verzet pleegde, aandacht) en we zullen hopen dat Suriname dit voorbeeld volgt.


  Maak melding

 11. Ergens las ik dat de omstreden kapitein Westerling eens zei, dat Soldaat Van Oranje vergeleken met de militair Ormskerk (Ormoe) een padvinder was.

  Dat zegt genoeg, dacht ik.


  Maak melding

 12. Niet alleen Surinamers maar ook de zwarte Amerikaanse militairen, die hebben meegedaan aan de bevrijding van Nederland zijn al die tijd doodgezwegen. Ik heb 5 mei j.l. een documentaire gezien getiteld: Kinderen van zwarte Amerikaanse soldaten. Het ging over de 300.000 zwarte Amerikanen, die meegedaan hebben aan de bevrijding van o.a. Nederland. Sta er even bij stil dat discriminatie hoogtij vierde in Amerika en dat deze mensen, die zo nodig bevrijd moesten worden, werden uitgestuurd om overwegend witte mensen te komen bevrijden.
  Natuurlijk werden ze met open armen ontvangen door met name Nederlandse meisjes. Ook keken de zwarten hun ogen uit toen ze in een land beland waren waar er ogenschijnlijk niet gediscrimineerd werd en dit was eigenlijk het begin van het ontstaan van de zwarte anti-discriminatiebeweging in Amerika. Na twee weken Nederland moesten de zwarte Amerikaanse militairen verder, met achterlating natuurlijk van een heleboel half zwarte kindertjes. Men is nu in Nederland naarstig op zoek naar hun biologische vader en in bepaalde gevallen met succes. Een heel interessante en leerrijke documentaire. Een aanrader voor de mensen die deze documentaire hebben gemist.
  Mijn terechte vraag is natuurlijk: waarom zijn overal in de wereld de oorspronkelijke bewoners en zwarten altijd de klos?


  Maak melding

 13. Nationaal Comité 4 en 5 mei neemt oorlogsmonumenten Suriname op (EINDELIJK)

  Lees dit belangrijk stuk op waterkant. Als het je lukt de foto van het monument te vergroten, zie je een niet volledige lijst van onze gevallenen. Als je goed leest dan kom je tot de conclusie dat niet alleen creolen gevallen zijn. Men heeft onze monumenten al die tijd doodgezwegen, maar ze vergaten dat ook doden vroeg of laat naar boven komen drijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES