donderdag, maart 28, 2024
HomeNieuws uit SurinameUitbetaling diverse sociale uitkeringen hervat in Brokopondo

Uitbetaling diverse sociale uitkeringen hervat in Brokopondo

-

Does Travel

De uitbetalingen van Algemene Kinderbijslag (AKB) en financiële bijstand zwakke huishoudens en mensen met een beperking, zijn hervat in het district Brokopondo. Bij de uitbetaling waren aanwezig de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) Uraiqit Ramsaran, de coördinator Afdeling Administratie Uitbetaling Sociale Voorziening (AUSV) Ruchama Pinas- Aida, districtscommissaris van Brokopondo Ludwig Mendelzoon en DNA-lid Fogatie Aserie.

Het ministerie had reeds in 2021 een aanvang gemaakt met de uitbetalingen van de verschillende achterstanden, zoals eerder gesteld in De Nationale Assemblee. De bewindsman geeft aan verheugd te zijn voor het feit, dat het ministerie de achterstanden die lopen vanaf 2019 verder heeft kunnen inlopen.

De afgelopen periode heeft vicepresident Ronnie Brunswijk een orïentatiebezoek gebracht aan de getroffen gebieden door wateroverlast. Hij heeft extra aandacht gevraagd voor het uitbetalen van de achterstanden en heeft vanaf het aantreden van de regering Santokhi/Brunswijk persoonlijk getrokken om de achterstanden te doen uitbetalen. Dat was vrijdag een feit. Zo werd de achterstand van Brokopondo de sociale bijstand voor zwakke huishoudens en mensen met een beperking vanaf 2019 meteen uitbetaald. Hiernaast werd ook AKB van het jaar 2019, 2020 en 2021, het eerste halfjaar, afgerekend.

Sozavo heeft de achterstanden geïnventariseerd, waarbij is gebleken dat het ministerie voor het jaar 2019 als 2020 een achterstand had welke zij, vanaf het aantreden van de nieuwe regering, moest inhalen. Minister Ramsaran heeft de bewoners aldaar bedankt voor het geduld dat zij de afgelopen periode heeft opgebracht, alsmede de overige districten die hun geduld hebben getoond om te wachten tot het ministerie startte met de uitbetaling.

Het achterstandsbedrag dat uitgekeerd wordt, is het oud AKB bedrag van SRD 50 maandelijks per kind. In november en december 2020 bedraagt de verhoging SRD 75 en vanaf juni 2021 wordt een bedrag van SRD 125 per kind uitgekeerd. Minister Ramsaran vraagt de samenleving om de officiële bekendmakingen te blijven volgen, voor de overige uitbetalingen.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

5 REACTIES
  1. Het gaat nu om evaccueren, de schadevergoeding komt later door de overheid, Staatsolie ea. Een ieder zal haar zijn bijdrage ook hierin kunnen leveren

    Samen Werken, Samen Sterker.

    Christoffel Columbus zag het gebied/ Werekdddeel
    in 1492 en dacht dat hij in India was aangekomen en noemde de inwoners Indianen ( = inheemsen) en nam het in bezit voor de Koning van Spanje

    Amerigo Vespucci zag dat het een nieuwe Werelddeel was en normfe het Amerika ( Noord-, Midden – en Zuid – Amerika). De inwoners van dit werelddeel zijn Amerikanen.

    Het gebied werd gekoloniseerd door de West- Europeanen ( Spanjaarden, Portugezen, Engelsen, Fransen, Nederlanders)

    Willoughbey/ Willougby nam Suriname in bezit voor Engeland, later de Nederlanders, Fransen, Nederlanders/ Abraham Crijnssen. Bij de tweede Engelse oorlog in 1667 werd Suriname met de Engelsen geuild NY/ Nieuw Amsterdam toen met Suriname.

    De inheemsen waren de eerstw slaven van de Europese kolonisten, maar door vezet of ziekten. enz, konden ze het zware werk niet doen en stelde de Spaanse geestelijke voor om mensen in Afrika naar de kolonie te brengen om dit zwarw werk in de nieuwe werld te doen.

    Er kwam een slaven depot in Ghana/ St George Elmina en daar werden de leden van andere stammen die de Ashanties in Afrika onderwierpen naar toe gebracht, opgesloten en verhandeld met de West- Europeanen ( zie talen due men in de nieuwe wereld spreekt). Nederland speelde een belangrijke rol in het verschepen/ transport van mensen van St George Elmina en West- Afrika/ hoorn van Afrika naar Amerika, oa Suriname.

    De gevangen genomen en verhandelde Afrikanen werden slaven in de kolonie die West- Europese landen in bezit hadden. In Nederland moesten ze beesten werken, werden gezweept als de opzichter, plantage eigenaar vond dat hij/ zij niet hard genoeg werkten.

    In Suriname vluchten ze weg vd plantages of kwamen in verzet. Ze werden achtervolgd of opgespoord door het koloniale leger/ redi moesoe.

    Een deel bood geduchte verzet tegen het koloniale leger, verbrande plantages enz.Als je door opsporing werd gepakt kreeg je zware straffen of zelf de doodstraf.

    De marrons vluchten weg achter watervallen vd rivieren en vormden hun eigen dorpen langs de rivieren, kostgronden en roofbouw. Omdat ze achtervolgd werden dood het leger waren ze doorlopend op de vlucht voor een veilig heen komen en bleven nooit lang ergenslamgs de rivieren in het oerwoud.

    Door de tijd, vredes onderhandelingen met de gouverneur kwam er enige verbetering in hun leven, in die zin dat ze niet meer achtervolgd zouden worden. Ze hadden hun dorpen, stam, granman, kapitein, basja,bere, lo, enz en leefden in in dorpen langs de rivieren, spraken hun talen, geloof, zeden en gewoonten, hun korjalen, leefden van jacht en visvangst, planten van cassave en andere gron njan.Ook waren ze in contact gekomem met de inheemsen, waarmee ze ook goed samen leefden om
    uit handen vd kolonisten/ leger te blijven. Ze kwamen naar de stad- Paramaribo. Surinamerivier, Poelepantje, Saramaccastraat. Later kregen ze op de hoek vd Gemenelangsweg en Zwartenhovenbrugstraat een plaats waar ze konden wonen als ze in de stad waren.

    De EBG en RK hielden zich ook bezig met de marrons om hun een beter leven te geven, Cherstenen, boslandonderwijs, geneeskunde.

    Het leven van hun werd er niet veel beter op in hun dorpen. Ook de overheid stond im contact met hen. Ze vonden een middel in bestaan in de houthandel, verkopen van hun souvenirs, pangies, of hun vuurdans, enz. Ook het boslandonderwijs dat in vergelijking met Paramaribo op kustrook ook ver onder de maat was en nog steeds is, maar wel door inspanningen van mensen uit hun gemeenschap nu toch beter werd, sinds na de binnenlandse oorlog tussen het Nationaal leger en het Jungle Commando. Ze hebben nu een veel beter leven en gaan beter mee met de overige Surinamers.

    Wat ook meespeelt is dat ee in de jaren 60 vd vorige eeuw een stuwmeer door Alcoa/ Suralco in de Surinamerivier bij de Afobakadam is gebouwd. Een gebied zo groot als de provincie Utrecht moest hiervoor onder water worden gezet.De sam was nodig om elektriciteit op te wekken voor stroom voor de verwerking van Bauxiet tot Aluimaarde en en een gedeelte te verkopen aan EBS voor stroom in Paramaribo.

    De marrons moesten toen het stuwmeer door prof Ir. Blommesteyn werd aangelgd uit hun dorpen die onder water zou komen te liggen moeten verhuizen.

    Er werden andere plaatsen aangewezen of gebouwd door Suralco en overheid, die hoe het nu naar uit ziet ook niet de juiste plaatsen zijn, omdat die nu of door slecht beleid over het beheer van de waterstanden door Staatsolie e/o veranderingen door klimaatomstandigheden, de mensen/ dorpelingen schade oplopen in de gebieden die de overheid aanwees en voor hen bouwde als in gebieden waar zij zelf in zijn blijven wonen.

    Wat vast staat dat deze gebieden aan de Surinamerivier met het kunstwerk/de Afobakkadam erin en door klimatologische omstandigheden bij hoge waterstanden in het stuwmeer en de rivier niet geschikt zijn voor bewoning.Er zal
    nu met het kunstwerk/ dam te afobakka dat belangrijk is voor electriceitopwekking en juiste formule voor gevonden worden om de het water/ waterstanden in de Surinamerivier goed te kunnen beheren met deskundige/ specialisten, mensenvan watermanagement/actoren 1 x 24 uur per dag, 365 of 366 dagen per jaar. Ook zal men of nieuwe hoger gelegengebieden naar moeten uitkijken of bepaalde gebieden die bij lagere waterstanden, maar naar dd hogere waterstanden als op dit moment moeten gaan inpolderen, dijken, kanalen. sluizen, vergaargebieden om water tijdelijk
    opvangen en bij eb en open houden vd kleppen bij het stuwdam de zee in te laten stromen.

    Heel Suriname,niet alleen de dorpen aan de Surinamerivier, maar zie Tapanahony, Nickerie/ Wagenigen, Saramacca, Commewijne, Wanica, ( Groot) Paramaribo ( -noord) de hele ( lage) kuststrook, waar vele plaatsen zijn in de districten) heeft last van wateroverlast

    Niet alleen dorpen Brokopondo voor of achter het stuwmeer. Paramaribo daar is het een bekend verschijnsel in de grote of kleine regentijd dat straten, huizen, plaatsen, winkels, landbouwgebieden onder water zijn.

    In de koloniale tijd werd in Paramaribo net als in de Stad Amsterdam grachten aangelegd, ( zie Knuffelgracht, Limesgracht, steenbakkersgracht, Drambrandersgracht, Van Sommelsdijksekreek)

    Zie hoe heel veel van deze grachten nu van bekokkering zijn voorzien/ en dicht gemaakt. Zie dr Sophie Redmonstraat waar nu busterminal/ bushalte zijn. Een foute zaak. Al deze grachten in Paramariobo zullen weer in ere moeten worden gebracht. Verder sluizen, pompen, kanalen, plaatsen die als opvang kunnen dienen om
    bij vloed en veel regenval het hemelwater naar toete laten stromen, sluizen sluiten in de woongebieden en bij eb tijden van geen regenval weg te laten stromen uit deze gebieden, via de sluizen te openen, naar de kanalen en in zee.

    Suriname zal nu moeten gaan geloven aan inpolderen in heel Suriname. Eerst een gebied/ plaats inpolderen, dijken, kanalen, sluizen, pompgemalen, dus waterinfrastructuur in n orde maken. Daarna pas de andere infrastructuur.

    De aarde warmt op door CO2, ijskappen smelten, zeespiegel stijgt, ontbossing van oerwouden op grote schaal op een onverantwoordelijke manier. ook in Suriname, zie rondhout dat dagelijks via de Jules Sedneyhaven naar China gaat. zie ook
    erosie.

    Ook de goudwinning en erosie.

    China, IAmGold, Newmont zullen ook moeten worden aangesproken om voor vergoeding van de schade, herstel vd bossen, enz Een huis voor de graman, een beurs, een ambulance, medische apparatuur, zo gemakkelijk kan China, Iamgold, Newmont niet van af komen.

    Het gaat om de vernietiging van de aarde waar de grote multinationals, ook in Suriname voor verantwoordelijk zijn, evenals de overheden.

    Vooruitgang mag een prijs hebben, maar er zijn eel grenzen. Niet ten kosten van alles moet de mens aan zijn eigen ondergang mee helpen.

    Wat nu belangrijk is, is het draaiboek van evaccueren van de mens naar veilige en goede plaatsen opvangen voor regenseizoen, de overheid, leger enz, zijn hiervoor verantwoordelijk.

    Alle actoren vh Brokopondostuwmeer, Staatsolie, weerkundigen, de overheid, lvv, medische dienst. scholen, sociale zkn, onderwijs, families, onderningen, ook de multinationalz moeten ook ieder op hun gebied hun bij drage leveren nu de nood er is. De mutinatiomals zullen ook voor de schade op te draaien.


    gemodereerd
  2. Dus deze mensen hoeven geen bankrekening te openen? Handje contantje zwart geld (bestrijding volgens het tegenwoordige beleid, iov IMF, alleen als het uitkomt, hé)?!?

    Fijn dat er iemand is, die dit voor ze heeft geregeld… Nu de rest nog, maar wie gaat het voor hun regelen😒


    gemodereerd
  3. Nu de mensen verzuipen en heleboel moesten vertrekken ga je geld brengen??


    gemodereerd
  4. Schaamteloze vertoning in Suriname. Grootste deel van de mensen daar zijn bedelaars geworden. Maar de president en de vicepresident gaan vrolijk door het land met volgauto’s en helikopters. Apoera is ook onder water, maar voorlopig geen aandacht daarvoor, omdat er te weinig stemmers daar wonen. Het blijft maar een schaamteloze politiek spelletje in Suriname.


    gemodereerd
  5. Achterstand sinds 2019,
    Alweer rommel van bouta/adhin opgeruimd.
    Toen was het volk doodstil, het kan verkeren.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES