woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHandelsmissie uit Noorwegen op bezoek in Suriname

Handelsmissie uit Noorwegen op bezoek in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

“We moeten geen afwachtende houding aannemen. Dan gaat alles langs ons heen en missen we als ondernemers in Suriname de boot. We moeten ook niet wachten op de overheid, want die heeft haar handen vol. Ondernemers kunnen ondernemers helpen en daarmee de economie een swing geven”. Dit was een van de boodschappen van de ondernemersgroep uit Suriname en Guyana die de Noorse ondernemersgroep NorWep heeft uitgenodigd voor een orientatie missie in Suriname en Guyana.

Dhr. Manniram Prashad (CEO van Guyana Energy Chamber en ex-minister in Guyana) heeft samen met de Surinaamse ondernemers Jan Rama (CEO Suriname Oil & Gas) en Ignaz Ahmadali (CEO FAIRALI design engineering consultancy) eerder dit jaar gesprekken gevoerd met de overheden van Suriname en Guyana met als vraag en boodschap: hoe kunnen we gezonde ondernemers en bewezen investeerders delen met elkaar zodat beide landen ervan profiteren.

Zelf voeren deze ondernemers al jaren reeds meerdere projecten uit niet alleen in Suriname en Guyana, maar ook in meerdere landen in de regio met partners in sectoren als olie en gas, infra, large scale housing, urban development, telecom, green energy, etc. Dit ook met diverse grote wereldspelers die nu makkelijk kunnen worden aangetrokken ter ondersteuning en opstarten van projecten in Suriname en Guyana. Deze boodschap en geboden optie is heel goed begrepen en ontvangen door beide regeringen en zijn ze aan de slag gegaan om hun netwerken te mobiliseren om zich te komen oriënteren in Suriname en Guyana, beiden sterke opkomende economieën.

 Delegatie leiding op bezoek bij Min. Ramdin vlnr: Hakon Skretting (Norwep), Minister Albert Ramdin, Manniram Prashad (Guyana Energy Chamber), Jan Rama (Suriname Oil & Gas), Ignaz Ahmadali (Fairali design engineering consultancy)

Ondernemers in beide landen kunnen dan connecten en meegroeien in business to business deals met deze buitenlandse bedrijven die al ruime ervaring hebben in bijvoorbeelde de aankomende olie en gasindustrie en daarmee samenhangende primaire, secundaire en tertiaire economische stromen.

Deze eerste groep uit Noorwegen is NORWEP geweest, een non profit organisatie waar meer dan 500 bedrijven bij zijn aangesloten waarvan ca 30 bedrijven de afgelopen dagen in Suriname waren op zowel technisch, financieel, administratief, juridisch, training / educatie, ICT, logistiek en infra gebied.

De delegatie heeft presentaties gegeven en ontmoetingen gehad met de overheid, staatsbedrijven, in Suriname reeds aanwezige multi-nationals, private sector, NGO’s en KKF. Bij de Minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, Dhr. Albert Ramdin, is er een hele interessante uiteenzetting gegeven van de huidige fase waarin Suriname verkeerd en groeiend is naar enorme potentie over een paar jaar. Ook belangrijk waren een bezoek aan NIMOS, de Minister van Natuurlijke bronnen dhr. David Abiamofo en de Vice President. Er zijn meerdere project voorstellen gedaan die de directe aandacht van Suriname kreeg, waaronder ondersteuning in o.a. milieuwetgeving mbt de olie en gasindustrie en luchtkarteringsdiensten waar Suriname gratis toegang tot zal verkrijgen om van daaruit heel wat monitoring tools ter beschikking krijgt.

De initiatiefnemers zijn erg tevreden over het bezoek van de Noorse delegatie

“De overheid doet haar uiterste best om de economie ready te maken voor de aankomende groei, WIj als ondernemer smoeten dan geen afwachtend ehouding aannemen. We moeten pro-actiever meedenken en meewerken en meer initiatieven nemen en netwerken delen om zo samen te helpen om de economie te ondersteunen en te versterken. En als we dit al jaren in andere landen succesvol doen, waarom dan niet in ons eigen land? Samen staan we sterker”, aldus de ondernemers achter dit initiatief.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

6 REACTIES
 1. Den Paloeloe booi/ Krofaja man, den so mofo communisten de dok nu Noorwegen in Suriname is.
  A her Krofaja projekt foe den Paloeloe booi was poppenkast. De ben wan make wan moni.


  gemodereerd
 2. Met in het achterhoofd de wijze lessen die geleerd zijn bij foute contracten zijn deze initiatieven meer dan welkom.

  Guyana is ookal aan het experimenteren met de productie van graan.
  Als Suriname niet weer haar vingers had gebrand aan de NDP-regeringen dan zou Suriname wellicht nu een voorsprong hebben gehad. Nu moet Suriname overal gaan bedelen voor hulp en medewerking.

  Suriname mag daarom dankbaar zijn met team Santokhi aan het roer. Het gaat ogenschijnlijk traag en we willen graag z.s.m. de donker paarse periode afsluiten maar we moeten ook realiseren dat er heel veel hersteld moet worden.

  Enfin, dit jaar moet een jaar worden dat een omslagpunt bereikt zal moeten worden. Als ik team LVV Sewdien en team BIBIS Ramdin goed begrijp dan staat landbouw als eerstvolgende op de agenda.
  Team LVV Sewdien heeft ervoor gezorgd dat “product of Surinam” zal voldoen aan internationale kwaliteits- en veiligheidseisen.
  Team BIBIS Ramdin heeft voor afzetmarkten gezorgd en heeft de wegen daar naar toe vrij gemaakt.

  Het is nu:
  Suriname, geeft acht, voorwaarts, mars !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 3. heel goed , Suriname kan beter met de Noren in zee gaan dan met cuba , venezuela , rusland , china en noem alle foute staten maar op , maar deze minister van bibis gaat toch met die schurkenstaten in zee , maar of die minister over 25 dagen er nog is


  gemodereerd
 4. Noorwegen is geen EU lidstaat, maar een EER lidstaat. Wat DOEN ZIJ IN SU? Komen ze hier ook basins vol met vis opzetten? Vissen die zo dicht op elkaar leven en teveel jodium binnen krijgen om niet ziek te worden, dat ze uiteindelijk te giftig zijn om te eten? Let wel, zelf eten ze
  ::⛔️bevroren pangafilet🚫:: dat niet hè!?

  Of komen ze voor iets wat ze nog goedkoper kunnen verkrijgen, dan in de EU? Ben benieuwd.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES