zondag, december 3, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijOnbaatzuchtige medische dienstverlening SDNG en NL voor binnenland

Onbaatzuchtige medische dienstverlening SDNG en NL voor binnenland

-

Does Travel & Cadushi Tours

Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie heeft een bezoek gebracht aan het district Brokopondo. De bewindsvrouw is zich op 28 april gaan oriënteren hoe de werkzaamheden van het Nationaal Leger (NL) en de South Dakota National Guard (SDNG) uit de Verenigde Staten verlopen. Het personeel van de Amerikaanse militaire organisatie vertoeft tot 2 mei in Suriname om lokale bewoners in rurale gebieden te voorzien van vrije en kwalitatieve medische behandelingen en tandheelkundige diensten.  Deze diensten zijn onderdeel van de Medical Readiness Training Exercise (Medrete).

Majoor Benjamin Abbey van SDNG, belast met de operationele coördinatie geeft in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) aan dat de samenwerking met het Nationaal Leger uitermate goed verloopt. “Wij hebben al 16 jaar een samenwerkingsverband met Suriname. Deze operatie kan geclassificeerd worden als een humanitaire missie met een medisch grondslag”, aldus de Amerikaanse militair.

Vanuit de Surinaamse zijde is kapitein Guno Welzijn de operatie commandant. Hij geeft aan dat de missie tot nu toe een succes is. “We zijn op 21 april gestart te Atjoni en hebben vijf dagen medische en tandheelkundige hulp geboden aan de gemeenschap. Daarna zijn we drie dagen geweest te Brownsweg en vandaag zijn we in het Brokopondo centrumgebied”, vertelt de legerfunctionaris.

Mulo Brokopondo is omgetoverd in een “ziekenhuis”, de leslokalen dienen als consultatie-en behandelruimtes. Terwijl de zon schijnt rennen de kinderen op het terrein. De symptomen van de mensen met verscheidene klachten worden aangehoord door de legerartsen van SDNG, een Surinaamse militair zit aan om het begrijpen makkelijker te maken voor zij die de Engelse taal niet beheersen. Ook artsen en personeel van het Militair Hospitaal leveren een reële bijdrage aan het doen slagen van de operatie.

Kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties benadrukt dat er enorm werk is verzet om het geheel voor te bereiden. De legerofficier accentueert dat de districtscommissarissen en personeel van de Medische Zending (MZ) een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd. “De Amerikanen zijn laaiend enthousiast met deze partnerschap. Voor de lokale gemeenschappen betekenen de diensten heel veel, het is een aanvulling op de reguliere zorg”, aldus de militair.

Minister Mathoera heeft tijdens een persmoment aangeven dat Suriname en mooie samenwerking heeft met de defensieorganisatie van de Verenigde Staten van Amerika. “Met de South Dakota National Guard hebben we al 16 jaar lang een uitzonderlijk partnerschap. Er zijn eerder ook van deze succesvolle missies geweest. Deze missie leert ons dat er een enorme behoefte is aan medische zorg in het achterland”, aldus de bewindsvrouw. De minister heeft aangegeven dit mee te nemen naar de regeringstafel.

De minister van Defensie en waarnemend bevelhebber Werner Kioe A Sen geven aan dat de overweging wordt gemaakt om deze diensten als defensieorganisatie (Militair Hospitaal) in samenwerking met de Medische Zending en andere instellingen te bieden aan de mensen in het binnenland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

9 REACTIES
 1. Waarom niet een paar ingezetenen meenemen op stage om ze de kneepjes vh vak te leren?

  Hulp? Net zoals men vele jaren geleden ‘onbaatzuchtig’, mannen uit Philadelphia besmette met syfilis, wat decennia later een experiment bleek te zijn?

  Mijn wantrouwen naar dit soort ‘hulp’ en pharma industrie is en zal altijd 0,0 zijn
  gemodereerd

 2. Goed dat de minister onder de aandacht van de regering de medische problemen van de binnenlanders wil brengen. Maar dat is al bekent dat de medische zorg niet voldoende was en is. Denk maar aan de Cubaanse artsen.

  Dat de Surinaamse militaren de extra hulp wilen verschaffen dat is een prima idee. Heeft de regering wel het geld? Deze defensie minister schijnt het wel te kunnen. Kijk wat ze in het leger totstand heeft gebracht. De politie minister heeft dat niet kunnen doen in zijn ministerie. Zou Big Bravo toch gelijk hebben. Niet genoeg geld gekregen?
  gemodereerd

 3. Het is mooi dat ze komen helpen, maar ik denk dat die Amerikanen in hun eigen land genoeg kunnen doen in het arme zuiden.
  gemodereerd

 4. “…
  Kapitein Shyam Manniesingh van de afdeling Civiel Militaire Relaties benadrukt dat er enorm werk is verzet om het geheel voor te bereiden. De legerofficier accentueert dat de districtscommissarissen en personeel van de Medische Zending (MZ) een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd.
  …”

  Dit is ook een applause waard !

  Er wordt aan alle kanten gewerkt door de regering Santokhi maar mensen beperken zich alleen tot hun eigen interesse. En klagen a.d.h.v. hun eigen verwachtingen.

  Krishnakoemarie – Mathoera heeft de potentie om de eerste vrouwelijke president van Suriname te worden !

  Tja go. Set kong !

  Suriname voorwaarts.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. Alle medische hulp is welkom, vooral voor hen waarbij het verkrijgen van medische zorg niet van zelf sprekend is. Waarom lees ik niet dat wij het vanaf nu zelf ter hand zullen nemen. Ik lees alleen, hoe content men is met de Amerikaanse hulp. Vooral in het binnenland zijn ze verstoken van medische zorg. Wat doet onze minister Ramadin, is hij alleen voor groot Paramaribo aan het werk, het binnenland laat hij over aan minister Mathoera. Mathoera is goed bezig, maar zij is ondersteunend bezig vanuit een ander ministerie, haar bijdrage is niet duurzaam, dat is werk voor Ramadin, hij is verantwoordelijk voor de algehele gezondheidszorg in Sranan. Straks zegt hij weer moni no dé, deze man kan niet zonder geld werken, creativiteit is niet aan hem besteedt. Wat een “arme” ziel. Neem toch ontslag man!!!!! Sari tori.
  Hetzelfde speelt zich af in de kwestie van de visvergunningen. Waarom is de minister van LVV niet degene die dit vraagstuk moet oplossen, waarom moet minister Ramdin dit op zich nemen. Deugen deze ministers niet, zijn poepejantjes, alleen voor de leuk.
  Ook bij de overstromingen in district Brokopondo, waar is de minister van OW, het is toch zijn Pakie an, waarom moet minister Ramdin weer komen opdraven.
  Ook in vele andere zaken hoor je de president en VP niet, maar wel onze “Ombudsminister” Ramdin. Ik dacht altijd dat hij coördinerend was in opdracht van de president, maar het lijkt alsof hij het beleid uitstippelt en mede uitvoert.
  In het verleden had je dhr Haakmat als een zgn ‘superminister’, die ook niet “bakken” kon, zelfs lucht niet.

  President Santokhi, hoe staat het nu met de visvergunningen. Met veel bombarie kwam u terug en vertelde over de 150 visvergunningen voor de Guyanesen, en nu blijkt dat er gelogen is, niks was belooft.
  Hoe zit het met de andere afspraken over oliezaken in de toekomst met Guyana, zijn deze afspraken ook bij ons in brede kring bekend, wat heeft u allemaal niet uitgespookt bij uw bezoekjes aan het buitenland. Op de persconferenties was het alleen maar blablablabla maar geen enkel concrete info. Zelf DNA is niet behoorlijk bijgepraat zoals het hoort bij zaken met het buitenland die ons land in zijn geheel aangaat. Sari tori, we slapen allemaal van luiheid.
  gemodereerd

 6. ai na miiii , jij moet je bezig houden met wat er in Nederland gebeurd , en hou jou kwebbel wat hier gaande is , jij bent toch geen Surinamer , maar een Nederlander dus blijf bij de les
  gemodereerd

 7. pony , wat heeft visvergunningen te maken met medische dienstverlening , jou baasje heeft 10 jaar lang niet geinversteerd in medische dienstverlening , dus jij lult uit je nek , en jij praat over ons land , Suriname is niet jou land , maar welk land bedoelt jij cuba of venezuela rusland of china of Nederland of België , pony blijf maar gewoon die koning aanbidden die van Nederland of die van België , maar jij zal wel liever de dictator ddb aanbidden
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES