zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSVJ dringt aan op dialoog over persvrijheid

SVJ dringt aan op dialoog over persvrijheid

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) brengt met deze open brief aan de regering en de samenleving het volgende onder de aandacht:

In de afgelopen periode hebben zich enkele gebeurtenissen voorgedaan, waarbij zowel de garantie van het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid zijn geschonden en niet nageleefd. Integendeel is dit grondrecht beperkt door de opstelling van de autoriteiten. De SVJ vindt het belangrijk dat hierover gesprekken worden gevoerd tussen de regering, de SVJ en mediahuizen. De journalistenvereniging vindt het jammer dat de aangekondigde dialoog met de regering om te werken aan een goede relatie met journalisten en de media uitblijft. Op brieven van de SVJ hierover is er geen reactie gekomen.

De dialoog is nodig omdat ondanks beloftes en toezeggingen van de vicepresident er geen verbetering gekomen in zijn relatie tot journalisten. De bewindsman heeft laten merken dat hij vindt dat onafhankelijke journalisten en media niet belangrijk zijn om de gemeenschap van informatie te voorzien. Ook blijkt dat de vicepresident niet heeft begrepen dat de eerder gevoerde boycot door journalisten tegen hem bedoeld is geweest vanwege zijn handelingen en uitlatingen naar hen toe. De samenleving is door die boycot nimmer in haar recht op informatie tekort gedaan.

In de samenleving, in de media en in De Nationale Assemblee is terecht afkeuring uitgesproken over het onethische gedrag van sommige journalisten. Echter is het jammer dat tegelijkertijd ook de oproep is gedaan voor het treffen van sanctiemaatregelen in verband hiermee. De SVJ wil erop wijzen dat het recht op vrije meningsuiting en de persvrijheid bij wet worden gegarandeerd. Dit betekent zonder inmenging en gevaar voor politieke vervolging en sancties. Dit is belangrijk voor de democratische belevenis. De wetgeving biedt genoeg sancties bij overtreding van wetten.

De SVJ brengt onder de aandacht van de samenleving dat zij een maatschappelijke organisatie is met statuten, een huishoudelijk reglement en een gedragscode voor haar leden. In gevallen waar leden zich niet houden aan de regels van de vereniging wordt dan ook volgens de voorgeschreven regels corrigerend en preventief opgetreden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
  1. jullie afkondiging om VP Brunswijk te boycotten , krijgen jullie nu terug en de VP heeft gelijk , jullie praten over persvrijheid , hoe was het tijdens ddb zijn dictatuur en de laatste 10 jaar bouterse , toen hadden jullie ook geen persvrijheid , vele collega’s zijn toch ook opgepakt en in 1982 zijn vele collega’s in koele bloede vermoord , dus ga naar leonsberg en ga die man en zijn vrouw en hoefdraad het vuur aan de schenen te leggen , je wilt toch persvrijheid


    gemodereerd
  2. Die VP denkt dat hij een Godheid is. Als ik journalist was zou ik hem nooit meer interviewen. Er komt nooit iets zinnigs uit zijn mond dan een hoop GEHAKKEL.

    En dan wil deze man in 2025 president van Suriname worden? God behoede Suriname


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES