maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname tekent IDB-lening US$ 50 miljoen

Suriname tekent IDB-lening US$ 50 miljoen

-

Does Travel - naar Suriname

Op vrijdag 22 april is op het hoofdkantoor van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) een speciale leningsovereenkomst getekend. Namens Suriname werd de overeenkomst getekend door minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning, terwijl president Mauricio Claver-Carone tekende namens de IDB. De lening ‘Macroeconomic Emergency Program to Protect Economic and Social Development’ betreft de eerste tranche aan begrotingssteun van US$ 50 miljoen van de IDB.

De minister memoreerde dat de IDB een van de eerste internationale financieringsinstellingen was die bij de gang naar het IMF aan Suriname haar volledige steun had toegezegd. Direct na de goedkeuring van het IMF-programma werd de thans getekende lening met Suriname voorbereid. Deze speciale ontwikkelingslening moet daarom ook gezien worden als ondersteuning bij de uitvoering van het IMF-programma.

In februari van dit jaar zijn ook drie reguliere leningen met de IDB getekend voor een totaalbedrag van US$ 85 miljoen voor ondersteuning in de sociale sector, het onderwijs en drinkwater.

De IDB-president complimenteerde Suriname met de uitvoering van het IMF-programma. Hij benadrukte dat Suriname mag blijven rekenen op technische en financiële ondersteuning van de IDB. Verder gaf hij aan dat Suriname een veelbelovende toekomst tegemoet gaat.

Achaibersing sprak zijn dank en waardering uit voor het vertrouwen en de ondersteuning van de IDB in de regering van Suriname en noemde ze een betrouwbare partner waarop Suriname kan rekenen. Er zijn reeds vergevorderde plannen voor een vlotte uitvoering van deze middelen met name ten behoeve van de private sector, de sociale sector, infrastructuur en capaciteitsversterking. De minister nodigde Claver-Carone uit voor een bezoek aan Suriname, hetgeen waarschijnlijk in juni van dit jaar zal plaatsvinden.

De totale delegatie van Suriname onder leiding van de minister van Financiën en Planning, de governor van de Centrale Bank en de ambassadeur in Washington waren aanwezig bij deze ceremonie.

Vermeldenswaard is dat voorafgaand aan de ondertekening van deze lening er goedkeuring is gevraagd en verkregen van het Bureau voor de Staatschuld. Deze lening heeft een trekkingsperiode van 1 jaar, een aflossingsperiode van 7 jaren, een grace periode van 3 jaren en een rente van tussen de 2-3% per jaar.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

24 REACTIES
 1. Gefeliciteerd Suriname en bedankt, Z. E. president Chandrikaperkash Santokhi, Z. E. vp
  Ronny Brunswijk, de huidige regeringscoalitie , in het bijzonder minister Armand Achaibersingh van Financien en Planing en IDB voor de lening met gunstige rente, looptijd aflossing , om de Surinaamse ( sociaal- economie,
  en de Surinamers te ondersteunen in de huidige crisis ( grote schulden aan crediteuren, COVID-19 pandemie, oorlog tussen Rusland – Oekrainie, waardoor de olie – en gasprijzen stijgen en alles in het leven duur geworden is, de productie en export van Suriname in landbouw, zeevisserij, eco-toerisme, werkgelegenheid het moeilijk heeft, armoede en ellende groter wordt, watersnood in dorpen langs de rivieren in het binnenland van Suriname, enz in goed vd grond komt).

  Samen zullen we onze schouders onder de grote uitdagingen waar Suriname voor staat moeten zetten om deze gezamenlijk op te lossen. Ook de vakbonden zullen hiermee rekening moeten houden dat wij door een zeer moeilijke periode van herstel zitten en niet kunnen verwachten dat er van een kale kip die de regeringscoalitie ddb, aloebaba, minister boefdraad van Surinsme, Suriname door eigen belang, zelfverrijking hebben achter gelaten.

  De grote leegroof met hoge renten vd staatskast, CBvS, banken heeft tijd nodig om
  deze met de crediteuren in binnen- en buitenland weer in orde te maken. De huidige regeringscoalitie onder Z.E. CS en vp Bravo zijn er mee bezig.

  We moeten door de zeer zure sinaasappel heen bijten, maar er is licht aan het einde vd tunnel er wordt dag en nacht keihard gewerkt door deze regeringscoalitie (inter)nationaal aan onze uitdagingingen.

  Motto voor alle Surinamers:
  – Vertrouwen In Eigen Kunnen,
  – Samen Werken, Samen Sterker
  – Er is Hoop, zie ook de grote aardolie – en gasvoorraden voor onze Wilde Kust in de Atlantische Oceaan.

  God Zijt Met Ons Surinamers


  gemodereerd
 2. Heerlijk, nog meer commissies.

  0 sociaal eco plannen.

  Scholing, werkgelegenheid, koopkracht beheersing, zijn ook onderdelen vaN een sociaal eco plan.


  gemodereerd
 3. hoe ga je een lening terug betalen als je geen winst maakt?
  suriname kost nog steeds meer dan het op leverd?
  dus een lening kan nooit terug betaald worden.
  aflossingsperiode van 7 jaar?
  dus deze regering zit de volgende regering al met een kostenpost op te zadelen, precies hetgeen bouta ook deed
  en suriname gaat nog verder de schulden in met dekking van de toekomstige olie opbrengsten.
  de zoveelste domme zet van deze nutteloze regering


  gemodereerd
 4. Ik kan mij niet voorstellen dat de minister zo blij kijkt. Elke lening die Suriname aangaat is eentje teveel. Hoe gaan ze in godsnaam deze leningen ooit aflossen. De regering kan kinderbijslag niets eens uitbetalen. Er is op dit moment geen extra productie voor de uitvoer om extra deviezen te genereren. Uiteindelijk wordt het arme volk uitgeknepen door de diverse bezuinigingsmaatregelen.

  Trouwens, Armand is samen met Ramdin de sterkste ministers op dit moment in de regering. De rest zijn zwakke tot middelmatige ministers en een groot aantal, vooral van de ABOP incompetent.


  gemodereerd
 5. Wanneer komt er een fabriek om te produceren. Al zijn het losse bromfiets of fiets onderdelen die hier geassembleerd worden tot eindproduct. Er zijn veel technische mensen die verder getraind kunnen worden om een betaalbare en zuinige auto (kleine jeepmodel) te assembleren. Je hoeft niet van helemaal 0 te beginnen om te produceren.


  gemodereerd
 6. @Passant
  Eindelijk iemand die verstand en inzicht in de situatie van SU heeft🙏🏽 Ben het 100%
  met je eens!


  gemodereerd
 7. De schuldigen zijn van deze uitdagingen waarin we zitten zijn ook:
  – de Surinamers,
  – de Chinese handelaren, Hindoestaanse handelaren, enz, die goederen op grote schaal importeren, ook goederen die wij zelf zouden kunnen maken en exporteren,
  – de productie- en exportondernemingen moeten worden vergroot en waar goede scholing voor nodig is, zal de overheid en de onderneming daar wat aan moeten doen,
  – stop en verminder al de luxe goederen die niet nodig zijn, waardoor er meer valuta over kan blijven voor de noodzakelijke zaken in het land.

  Het aantal Chinese winkeliers en handelaren mag niet zo dominant en bepalend zijn in Suriname. Dit is niet goed voor de Surinaamse economie,

  Sluiten van de casino’s, Cambio’s, en het witwassen moet keihard worden aangepakt,

  Ook moet men stoppen om zoveel gelukzoekers uit: Haitie, China, Brazilië , Santo Domingo, Venezuela, Suriname in te laten komen. Wie geen kapitaal en valuta heeft mag Suriname niet in komen.

  De Cocaine transport uit Columba en doorvoer naar andere buitenlanden moet keihard worden aangepakt, handelaren keihard aanpakken.

  Verder de mensenhandel, wapenhandel, de illegale zeevisserij in Suriname.

  Ook het kaal kappen van domeinen met rondhout door Chinezen en Surinamers die daar vergunningen voor hebben en deze rondhout exporteren moet stoppen. Zie ook de schade ervan in de natuur, flora en fauna, erosie,

  Goudwinning door porknokkers die niet 1 koper cent aan de staat Suriname betalen, terwijl het goud van Suriname is en het goud verkopen voor tussenhandelaren of wegsmokkelen,

  De criminaliteit in Suriname is heel groot en sterk en dit moet keihard worden aangepakt. Ook binnen de douane, politie en militaire apparaat moeten al de rotte appels eruit worden gehaald. Even als binnen het ambtenaren apparaat/ zie domeingronden, vergunningaanvragen, Surinaamse paspoorten aan vreemdelingen worden toegewezen, enz. Tjoekoes die Surinamers betalen. Smeergelden, enz.

  Suriname moet orde op zaken brengen in haar eigen land, zie de uitdagingen waarmee Suriname worstelt. Er is geen plaats om gelukzoekers toe te laten.

  Suriname is één grote boevennest/roversnest en hier moet wat aan worden gedaan.

  Er is veel mis met de Surinamers en een ieder weet ervan, kijkt weg en het blijft in stand.

  Hoe is het zo ver gekomen?

  Wie is/zijn hier schuldig aan en willen we het oplossen?


  gemodereerd
 8. Paars azijnpissers, ga klagen en huilen aan de patrijsstraat 28 of bij ocer en stelt de hamvragen: pe a moni de en pe boefdraad de? Kom er ooit wat goeds uit jullie paarse koker, opa D lovers?


  gemodereerd
 9. Waar is de $85 miljoen vr gebruikt?? Scholen al naar de klote, drinkwater??? Oohh dat spuien ze via ht meer.


  gemodereerd
 10. Daarom is onze directeurzonderbedrijf .zonder bedrijf.
  Want van financiële zaken heeft hij geen kaas gegeten.


  gemodereerd
 11. @ Passant.

  Dat de regering een enorm karwei moest en moet klaren en dat Rome en Aken niet op 1 dag gebouwd zijn is mij duidelijk.

  Echter uw gejubel gaat steeds meer op dat van RobG lijken maar dan als apostel van deze regering.

  Het is plezierig dat er weer geleend kan worden. echter de voorwaarden zijn niet echt fantastisch en de doelen zijn heel erg onduidelijk en lijken op consumptief papen en nat houden.

  Qua gedrag, en dat is begrijpelijk, gaat deze regering niet zo’n groot verschil maken met de vorige. Met het grote verschil hun schatkist was leeg. Deze regering ontbreekt het ook aan kennis, kunde en daadkracht. Een mooi voorbeeld was de waterstof deal met de Denen. Een deal die voor iedereen die kon lezen op dag 1 al door het ijs zakte maar door de regering een jaar lang op de agenda gehouden werd.

  Het wordt langzaam beter maar de onder deze regering liggende valkuilen zijn enorm groot en dat kan aardig verlammen.

  Denk aan het debacle Expo Dubai of het reisje van Bee resp. dat het paviljoen op de Floriade voor de helft van het geld gebouwd moest worden en dat die helft naar later bleek niet door Suriname betaald kon worden.

  Deze regering is te traag in het aanpakken van driedubbele overheidsbanen en de politieke pensioenen waar enorm veel geld in verdwijnt.

  Beste Passant winst neemt men pas als deze er is, verlies neemt men als het voorzien kan worden.


  gemodereerd
 12. Passant, ik lees steeds in jouw postings, ‘samen moeten wij de schouders zetten onder….., waar blijft jouw schouder; wij moeten door de zure appel bijten…..,waar blijft jouw bijt orgaan; ja, man, waar blijf je nou????? En zie, je hebt zelf een motto voor alle Surinamers bedacht, met uitzondering van ………..Ik wil je niet ontmoedigen (zal mij ook niet lukken, denk ik) maar het blijft apart, jouw postings, doordrenkt
  met veel emotionele “nationalisme”, mag ik het zo zeggen, te lezen.

  De zoveelste lening, alweer!!!! Prudent beleid, extra inkomsten (volgens financiën komt er veel binnen), deskundigen (o.a. Schalkwijk, Ori), die hard nodig zijn in Sranan, worden weggepromoveerd als Ambassadeur elders onder het mom van, dat zij elders hun krachten beter kunnen geven voor Sranan, terwijl iedereen weet dat het onzin is, het zijn gewoon posten die vergeven worden als beloning voor hun bijdrage/ loyaliteit aan een politieke partij.
  De projecten die voor meer inkomsten en ontwikkeling moeten gaan zorgen, ze worden steeds door de president aangekondigd, maar ze worden nog steeds niet uitgevoerd, het blijft maar bij blablablabla.
  Tegen de tijd dat de olie dollars gaan rollen hebben wij per saldo niks meer over, alles is dan al opgemaakt/vergeven aan………..mag je zelf invullen.

  Pé a moni é go, de vorige regering had ook moeite met transparantie, deze regering had beterschap belooft, maar is ook niet zo van de ‘transparantie’. Hoeveel geld hebben zij al aan “doelloze” zaakjes uitgegeven?????


  gemodereerd
 13. dikkedeur , jij bent er een van het domste soort , dat van de vorige regering klopt , zijn hebben zoveel geleend en dat geld in eigen zakken gestopt , weet jij wel dommie dat deze regering al twee rentes betaald hebben , want die vorige regering had nog niets terug betaald he , en wij burgers moeten de rest terug betalen , echt die vorige regering moeten ze openlijk op het schavot zetten , zodat wij als Surinaamse burgers hen kunnen bekogelen met rotte vis en rotte eieren.


  gemodereerd
 14. ai na miiiii (robg), welke commissies bedoel jij , of gaat het om die paarse roemer , want die moeten ze in de gaten houden , hij is door dbb bij de centrale bank gezet omdat van trip een slappeling was


  gemodereerd
 15. Het is om te lachen 😹 terwijl die stuwmeer meer dan de helft van het binnenland overstroomd er kan geen maatregel of oplossing gezocht worden maar wel om op geld te jagen handtekening hier en handtekening daar
  Hoe gaan ze het aflossen? Wat is het doel eigenlijk? Terwijl criminaliteit elke dag toe
  En je weet toch wanneer de leiders geld ruiken direct a hersen è draai en de ogen worden sterretjes


  gemodereerd
 16. Zwartgalligheid en pessimisme ligt voor de hand in de huidige economische omstandigheden. Maar wat levert het op? Wat is het rendement van deze negatieve attitude? Een negatieve spiraal dat ons alleen naar de afgrond bengt. Stop hiermee mensen en denk positief! Met een positieve attitude zien en vinden we mogelijkheden ipv onmogelijkheden, zien we uitdagingen ipv problemen, mobiliseren wij onze energie om op te bouwen ipv af te breken, produceren wij ipv alleen consumeren, verkopen wij ipv alleen kopen!! Met positief denken hebben we meer potentieel om ons geliefde land Suriname en de huidige en volgende generaties een mooie toekomst te geven.
  We hebben de middelen om dit te realiseren en nu nog onze negatieve attitude omzetten in een positieve. Dat God ons onze leidsman moge zijn.


  gemodereerd
 17. Deze schurken hebben in 2 jaren meer dan 1 miljard aan leningen opgenomen en je ziet geen enkele ontwikkeling opgang komen,integendeel land en volk glijden steeds meer af in een grenzeloze armoede. De leiningen van de vorige regering zijn tenminste zichtbaar ,zelfs chan pronkt nog steeds hiermee.


  gemodereerd
 18. Suri is geen noord-korea met overwegend staatsbedrijven, dus er komt geen staatsbedrijf die bromfietsen produceert.
  Wat wil je nou, meer of minder ambtenaren.

  Nogmaals de overheid faciliteert en het bedrijfsleven produceert. Faciliteren betekent, alle facetten om te produceren vereenvoudigen. Bijvoorbeeld, minder administratieve rompslomp voor starters en investeerders. Banken die goedkope kredieten verstrekken en eventueel versnellen aanvraag van een stuk grond.

  Er zijn grote tekorten aan werknemers in de bouw, in de landbouw en bij de visvangst. En maar klagen dat er geen werk is!

  Héél goeie zet om langlopende leningen af te sluiten, dan mogen jullie weer stemmen op jullie verlosser. Die gaat jullie voederen net als kudde dieren. Maar… je gaat zelf én de 200 bouta/adhin leningen én de huidige leningen terugbetalen.
  Tenzij…


  gemodereerd
 19. Ook de SuriNeds leveren hun bijdrage, oa als ze naar Suriname komen.

  Ik ben geen voorstander van Bravo, maar hij zit ook in de regeringscoalitie en levert hiermee ook zijn bijdrage om de uitdagingen op te lossen.

  Er was op 25 mei 2020 geen betere regeringscoalitie dan die we nu hebben en ze werken keihard om de uitdagingen op te lossen. Dat er steken vallen, ben ik ook niet blij mee en erger me daar ook heel erg aan. We zullen het samen moeten doen.

  Ik jubel iedere mens, Surinamer aan die iets positief doet met zijn of haar leven en zich daarvoor inspant om het beste uit zich zelf te halen.

  Gelet op de verkiezingen van 25 mei 2020 en de politieke partijen die er aan hebben deelgenomen en de uitslag vd verkiezingen, zie ik geen betere regeringscoalitie. Als iemand vind dat ik ongelijk heb, laat die mij dat dan duidelijk maken.
  Op grond hiervan ondersteun ik deze regering en hoop dat ze van hun fouten leren en dat ze daar zijn voor de uitdagingen van het Surinaamse Volk en niet voor eigen belang. Let op!, er zijn politieke partijen of stromingen in de politieke partijen in deze regeringscoalitie die erg met hun eigen belang bezig zijn, dan de algemene belangen.

  Mijn wens is dat ik heel graag wil dat Suriname het klein Zwitserland aan de Wilde Kust wordt. Alleen zullen de politieke partijen die in de regeringscoalitie zitten nu en in de toekomst voor de algemene belangen moeten gaan. De uitdagingen kennen en doelen stellen en de plan van aanpak met de juiste man en juiste vrouw op de juiste plek. Technocraten en doeners. Specialisten die bereid zijn met hun handen en voeten in het modder te staan.

  Suriname moet weten waar haar kansen liggen en daarvoor gaan. Suriname moet zich niet blind staren op Guyana en denken dat die het goed doen. De contracten die de regering van Guyana met de olie multinationals gesloten heeft zullen Guyana eerder in schulden brengen dan dat ze er goed van af gaan komen.

  De vooruitzichten van Suriname in de aardolie- en aardasovereenkomsten van de Staat/Staatsolie Suriname zijn beter dan die van Guyana.

  Iedere Surinamer kan het beste kijken wat die uit haar/zijn eigen leven haalt. Hoe of wat is de stand van zaken van zijn/haar leven. Wat bakt die ervan en waar denkt die persoon te staan over 3, jaar jaar en op middellange en lange termijn.

  Doelen stellen en keihard werken om die te realiseren en als die doelen zijn gehaald, er zorg voor dragen dat zaken zo blijven of beter worden. Tijdig inspelen als situatie/zaken veranderen en weer keihard werken om je te handhaven en meegaan tot de dood.


  gemodereerd
 20. @jojo, mensen nemen niet de tijd om de staten van de Centrale Bank van Suriname door te nemen.Men moet daarom niet van verbazing achterover vallen als aan het licht komt dat deze regering reeds vele grote leningen heeft afgesloten. De gemeenschap is hiervan niet op de hoogte.

  Deze gasten hebben tijdens de vorige regering een sfeer gecreëerd onder de bevolking waardoor zij thans denken hun gang te kunnen gaan. Maar de realiteit heeft hen ingehaald.President Santokhi heeft zijn ” intelligentste vrouw van de wereld ” en bedpartner als de belangrijkste adviseur aangesteld.Het land is hierdoor in een beerput veranderd.De chaos is compleet.Het is nu wachten op de echtscheiding van de president en Melissa. Iemand moet de schuld krijgen.Voorheen was het de regering Bouterse. Deze zienswijze kan men niet langer volhouden.


  gemodereerd
 21. De regering heeft tot nu toe geïnvesteerd in orde op zaken brengen, ontwikkeling van personeel, ontwikkeling in zelfredzaamheid en crisisbeheersing.
  Allemaal heel belangerijk !
  Maar, met kleinschaligheid wordt het grote probleem niet opgelost. Mij rijst daarom nu de vraag welke projecten er nu van start zullen gaan.
  Blijven hameren op fout ingeschatte ideeën en blunders zou alleen waarschuwend moeten werken ter bevordering van beter.

  Het is nu van heel groot primair belang voor zowel de regering Santokhi als voor land en volk dat er nu geïnvesteerd wordt in het nationaal inkomen ! En dat alle andere secundaire zaken tijdelijk geparkeerd worden.

  De extreme uitdagingen waarmee deze regering mee te maken heeft gehad zoals een economische ravage, een onvoldoende gekwalificeerd beroepsbevolking, de covid pandemie, langdurig regenval en de Poetin oorlog worden door velen niet gezien als redenen voor extra tegenslagen die er voor zorgen dat vooruitgang vertraagd wordt.
  Dat producten van eigen bodem nu weer vollop verkrijgbaar is en betaalbaar is is voor sommigen slechts leuk en aardig meer niet, hetzelfde geldt voor de toeslagen, etc.

  Het volk wil nu meer duidelijkheid over lopende issues als berechting van de vernietigers van ons land, veiligheid, gezondheid, etc. En wil ook meer zekerheid voor het vermogen om de schulden te kunnen betalen terwijl er ook weer z.s.m. een normaal leven mogelijk is.

  Als we de waarnemingen van IMF en IDB meenemen dan is Suriname in ieder geval goed op weg.

  Wij willen weten hoe de ontwikkeling en de prognose is van ons nationaal inkomen.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 22. Verder worden ook de formele bezoeken die worden gedaan, de formele gesprekken die worden gevoerd en de bereikte overeenkomsten / samenwerkingen tijdens een bezoek aan het buitenland ook niet meegerekend.
  Het is gewoon allemaal vanzelfsprekend en voor sommigen minder belangerijk.

  Het volk wil concrete resultaten te zien en te horen krijgen.
  Regering Santokhi informeer het volk over de bereikte doelen tot nu toe.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 23. robg , jij zit weer te gallen en onze naam WAT te misbruiken , maar jou baard gaat eraf


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES