woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOok Berg en Dal resort volledig onder water

Ook Berg en Dal resort volledig onder water

-

Does Travel - naar Suriname

De hoge waterstand in het district Brokopondo, als gevolg van het openen van de spuikleppen van de Afobakkadam, heeft heel veel wateroverlast in de directe omgeving veroorzaakt. Maar ook iets verder zijn de gevolgen merkbaar.

Zo is het bekende Berg en Dal resort volledig onder water gelopen.

Het Berg en Dal resort en Adventure Center ligt ongeveer 100 km ten zuiden van Paramaribo in het noorden van het district Brokopondo aan de linkeroever van de Surinamerivier.

Uit beelden van Safe Suriname die op zondag 24 april 2022 zijn gemaakt, blijkt dat het hele ressort is ondergelopen.

Hieronder is te zien dat ook de vakantiehuizen zijn ondergelopen. Een behoorlijke kostenpost voor het resort.

Onderaan deze pagina nog meer foto’s gemaakt door Safe Suriname en op hun Facebookpagina geplaatst.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
  1. Een oplossing van deze uitdagingen van de dorpen vd Marrons en Inheemsen langs de rivieren in het oerwoud van Suriname is om hoog gelegen gebieden, oa in Brokopondo – hoofdstad, Atjoni, bij het Stuwmeer te vinden en daar in te richten tot plaatsen met infrastructuur zoals wegen, zonne- energie, waterleiding, ziekenhuis, scholen, medische voorzieningen, geloofshuizen, culturele activiteiten, sportfaciliteiten, ecotoerisme, weerstations langs de rivieren, enz.

    Hierdoor wordt het waterprobleem door klimaatveranderingen, laaggelegen gebieden vd dorpen, watersnood door watermanagement beheersbaar en hebben alle mensen in het oerwoud droge voeten.

    In de droge tijd kunnen ze ook naar hun lager gelegen dorpen en gebieden langs de rivieren, maar zodra de regenperiode komt kunnen ze hun boten laden en naar hun woningen in
    de hoger gelegen gebieden gaan wonen.

    Het plan om deze hoger gelegen woongebieden voor de marrons te maken is al iets van de jaren 70 vd vorige eeuw. Het plan was er al tijdens de regering van Henk Aron en minister Olton van Genderen ( Gende).

    De locatie die hiervoor geschikt zijn kunnen nu met dit waternood goed worden bekeken en worden aangegeven, de hoogte vd waterstanden door weerkundigen, bestuurders, geologen, bestuurders, dc. granman. kapiteins, ambtenaren, studenten vd Adek- universiteit, landmeters, enz kunnen nu in heel Suriname worden vastgelegd, de neerslag, ontbossing door Chinezen, enz en die maatregelen treffen om orde oo zaken te stellen.

    De marrons kennen hun gebieden, de hoog gelegengebieden, het plan om daarvoor hoger gelegen gebieden plaatsen te maken die geschikt zijn om ingericht te worden voor plaatsen met allerlei voorzieningen, oa wegen, water, elektriciteit, huizen, scholen, ziekenhuizen, winkels, eco-toerisme, culturele activiteiten, gezondheidcentra, sport – en ontspanning, militairen, politie, plaats voor de graman en kapitein, bestuurduenst en dc en ambtenaren, kunnen wonen en werken.

    De plaatsen zullen zorgvuldig moeten worden uitgezocht, infrastructuur, niet onder water lopen in het regenseizoen, hoge waterstanden in het stuwmeer en mens en dier droge voeten hebben,bedrijven kunnen onder nemen, veiligheid er is, enz , het leven gewoon voortgang heeft.

    Alle actoren, moeten hier op hun gebied nu aan de slag gaan. Dit is niet alleen een operation Gwanba, maar heeft te maken dat er goede locaties in heel
    Suriname komen, waar mens, dier, economische , sociale, ondernemingen, enz wat er ook gebeurt activiteiten kunnen voortzetten.

    We zullen het samen moeten doen, het is niet een probleem
    vd marrons of inheemsen of van Ronny Brunswijk, Suriname is van ons allemaal en die gebieden zijn van ons allemaal, als daar iets fout gaat, gaat het ons allemaal aan.

    Ook de Chinezen, die bomen
    kappen en voor kaapkap in de gebieden zorgen, de regen direct naat de rivieren stroom,omdat daar geen bomen meer zijn, erosie, biologisch evenwicht verstoord wordt, flora, fauna, Iamgold, Newmont en concessiehouders, bodem-
    en watervervuiling.

    Al deze barbaarse methoden moeten een halt worden toegeroepen. Surinsmers ons land wordt vernietigd en dat is gebeurd door toestemming slecht beleid en bestuur van voorgaande regeringen, waar ddb, ndp, de dictatuur schuldig aan is.

    Zonder ddb, dictatuur, ndp stond Suriname er nu beter voor.

    Tijd dat we nu met zijn allen orde op zaken stellen, nooit meer dictatuur, ddb, aloebaba, chotelal. boefdraad, jenny simons, bouva, enz.


    gemodereerd
  2. Van mij part maG het hele binnenland, vooral de gebieden waar er gemijnd wordt, 30 m onder water komen te liggen, voor 10-15 jaar. Wie daar wil wonen, bouwt maar lekker woonvlotten bouwen om op te leven, Vietnam stijl.

    De resort eigenaren die het oerwoud ah vernietigen zijn, en weinig tot niets doen vh milieu, afval in het bos gooien, moeten daar op donderen. Vieze hyena’s

    Mek a natuur kies rust en herstel eng srefi.


    gemodereerd
  3. Schade verhalen op Staatsolie?
    Zonder overleg en onderzoek wat het gevolg zou kunnen zijn bij het openstellen van de kleppen.


    gemodereerd
  4. Baka bana, go bakka bana jereh, ze hadden heen leus dan alle kleppen open zetten..Waar moest het water anders naar yoen.zoek beter de schuld bij voorgaande regeringen die alla dol consessies hebben uitgegeven zonder strenge eisen en enige vorm van controle uit te oefenen. Er worden alla dol bomen gekapt zonder dat wr weer nieuwe bomen geplant worden, er worden gigantische kuilen gegraven voor goudwinning……de natuurlijke dijken die water moeten tegenhouden zijn hierdoor vernietigd en dit is het gevolg. Idd….voor mijn part blijft het gebied 20jr onder water zodat alle vernietigende activiteiten stoppen.


    gemodereerd
  5. Waar zijn alle deskundigen, met hun Masters ???
    Alla malla kan go DOK. Geen 1 die te voorschijn komt.
    In de praktijk lukt t niet hé.


    gemodereerd
  6. Klimaat verandering Mijnbouw etc zijn de oorzaak.
    Dit zal niet de eerste en laatste keer zijn dat dit gaat gebeuren Let maar op.
    Zeggen ze nu dat het eenmalig is. Dan eens in de 5 jaar dan eens in de 2 jaar dan elk jaar.
    Nu is het het binnenland. Straks zijn het delen van Paramaribo.
    Regering kan watermanagement hoog op de agenda zetten en meer jaren plan delta plan gaan opzetten hoe beter om te gaan met het stijgende water


    gemodereerd
  7. ai na miiiii (robg) jij bent nog nooit in Brokopondo geweest he , het berg en dal resort hebben ze gebouwd in 2007-2008 en velen zeiden toen al waarom in het dal dicht bij de Suriname rivier , ze hadden dit resort best wel op een hogere gelegen gebied kunnen bouwen , en ben jij ook wel eens in Klaaskreek geweest , ook daar is veel gebouwd dicht aan de Suriname rivier , en nu is alles ondergelopen


    gemodereerd
  8. waarom is de stand van het water niet in de gaten gehouden zoals het gebeurd bij echt waterbeheer?
    dan hadden ze langzaam het water kunnen dumpen
    nu was opeens de waterstand te hoog en moesten alle sluizen open?
    hoe bedoel je mismanagement?
    in coronie is dat ook elk jaar het geval met de pompen en sluizen
    mno is 7-8 jaar bezig geweest met die dijk bouwen, en heeft totaal geen nut gehad aangezien het elk jaar weer onder loopt door mismanagement en ongeschoold personeel.
    zorg eens voor een kader dat waterbeheer goed gaat toepassen in suriname, daar heb je alleen maar profijt van en scheelt heel veel in de kosten die elk jaar gemaakt moeten worden vanwege de overlast.
    haal een paar nederlandse waterbeheer managers naar suriname en laat ze het personeel goed opleiden.
    wat je in suriname ziet? is dat mensen de baan aannemen en alleen het geld ontvangen en voor de rest totaal niets doen.
    waterbeheer en watermanagement is een full time baan wil je het goed doen.
    regel het goed? en de kosten zakken gigantisch, en de bevolking kan volop planten en vee houden.
    dus aan allebei de kanten wordt er dan winst gemaakt.
    maar wie in de regering ziet dat???? NIEMAND


    gemodereerd
  9. Dit heeft niets te maken met masters, deskundigen, specialisten van watermanagement, maar gewoon om het eigen belang van Staatsolie Suriname. Het management van Staatolie heeft geen verstand vd hoed en de rand van watermanagement en beheersbaar en veiligheid en ervan het leven door kan gaan.

    Hoe de brokopondokrachtcenteale en het opgeslagen water het beste/ maximale rendement/ hoogte heeft in het Stuwmeer om het maximale hoeveelheid stroom op te wekken en is uitgerekend en bekend is.

    Het management van Staatsolie hoefde alleen zorg voor te dragen dat het water niveau in het stuwmeer al maanden voor deze huidige hoogte niet bereikt was. Bovendien draaien maar 3 i.p.v. 6 tribunes vd Brokopondokrachtcenteale op dit moment.

    Met minder waterhoogte in het Stuwmeer was het ook mogelijk het maximale stroom op te wekken en alle tribines werden gebruikt.

    Staatsolie Suriname heeft een fout gemaakt en vele in Suriname hebben zitten slapen. Ook de bewoners in de dorpen van Brokopondo.

    Verder spelen klimatologische omstandigheden, veel regen neerslag het hele jaar door, ontbossing door houtkap in Brokopondo door Chinezen ea. Goudwinning in Brokopondo, waardoor vele gebieden niet meer van oerwoud zijn voorzien, erosie, kreken verdwijnen, water door ontbossing niet langer in de grond blijft zitten of niet snel door de bladeren in de grind komt, het water op een amdere weg nu kreken weg zijn hun
    weg naar de dorpen en rivier zoeken. Gevolg dorpen overstromen, stijging vh water in het Stuwmeer.

    Er is door Staatsolie, de DC, Overheid, granman, kaitein, basjas, bewoners hier niet goed opgelet met dit als gevolg.

    Als met al deze factoren rekening was gehouden kon men op tijd en lange termijn hiervoor al hiermee rekening hebben gehouden. Het is niet gebeurd door onwetendheid.

    Iedereen zat in diepe slaap en kon daardoor
    niet op de verandereingen van het klimaat, meer regenval het hele jaar, grote ontbossing door houtkap, delven van goud op grote schaal in gebieden in Brokopondo, vervuiling vh oppervlakte water en het grondwater, erosie, vernietiging van de natuur, flora en fauna, enz weten.

    Nu ze zijn wakker geschrokken zijn wirden ze gecomfronteerd met een ramp, die ze niet kunnen bezweren.

    Vrouwen en kinderen moeten uit de onder gelooen dorpen in deze gebieden worden gehaald en een veilig hoog gelegengebied gevonden worden in Brokopondo, waar een tentenkamp kan worden opgezet voor de opvang voor deze dorpsbewoners.


    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES