EU bereid regio te ondersteunen in strijd tegen misdaad

8
EU bereid regio te ondersteunen in strijd tegen misdaad

De Europese Unie (EU) is bereid de Caribische regio te ondersteunen in de strijd tegen de transnationale georganiseerde misdaad. Fernando Ponz Canto, ambassadeur van de Europese Unie (EU) voor Suriname en Guyana, zegt dat georganiseerde criminaliteit geen grenzen kent en daarom “grenzeloos” aangepakt dient te worden. “Suriname en de andere landen in de regio hebben in de EU een partner in deze strijd”, aldus Ponz Canto. Hij is namens de EU aanwezig op de High Level Security Conference, die op donderdag 21 en vrijdag 22 april 2022 door Suriname is georganiseerd. De functionaris zegt dat vanuit het perspectief van de EU de transnationale georganiseerde misdaad een collectief probleem is, en een collectieve verantwoordelijkheid en aanpak vereist. 

“De EU is er om te helpen en te ondersteunen, maar natuurlijk delen Suriname, Guyana en andere landen samen hun verantwoordelijkheid in de strijd tegen de transnationale georganiseerde misdaad.” Volgens Ponz Canto is de EU bereid na te denken over elke ondersteuning die gevraagd wordt op dit gebied. Hij meent dat samenwerking tussen de landen slechts een deel van de oplossing is. Het voornaamste dat gedaan moet worden is een gecoördineerde aanpak en uitwisselen van informatie. Verder zal het justitieel systeem ook effectief, onafhankelijk en vrij van corruptie moet functioneren. Het systeem zal functioneel moeten zijn. Criminele activiteiten zullen niet alleen ontmoedigd moeten worden, maar zij die zich hieraan schuldig maken, zullen ook achter slot en grendel geplaatst moeten worden. 

De EU-functionaris benadrukt verder dat de geldende wettelijke regels ook volledig geïmplementeerd en gehanteerd zullen moeten worden. Hij zegt dat de EU reeds projecten in Suriname en andere landen financiert op het gebied van veiligheid, ook met als doel een effectieve hervorming van het justitieel apparaat. Verder lopen er verschillende programma’s van de EU voor het tegengaan van de handel in drugs. De functionaris ziet ernaar uit dat Suriname zich ook bij zulke programma’s aansluit. Een fundamenteel principe van de EU is dat het landen ondersteunt in wat cruciaal is voor hun, maar niet dirigeert wat zij moeten doen.

Ponz Canto spreekt van een succesvolle conferentie met voor hem sterke statements van president Chandrikapersad Santokhi en Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) alsook interessante presentaties van verschillende andere deelnemers. De EU-vertegenwoordiger complimenteert Suriname voor de organisatie van deze conferentie die volgens hem van cruciaal belang is voor de hele regio.


8 REACTIES

 1. prima ontwikkeling , maar stuur speciale troepen hier heen en doorzoek heel Suriname , de criminelen zullen schijten als de eerst teams aan land komen en vanuit de lucht landen , en het is tevens een mooie oefening voor die speciale troepen
  gemodereerd

 2. Tante Es zegt altijd, laten we bij het begin beginne: Waar zijn al die Surinaamse export inkomsten VAN DE AFGELOPEN 2 JAAR? UITGAVEN INKOMSTEN, BEGROTING?? WAAR is dat geleende geld nou eigenlijk voor, NOGMAALS KOSTEN BEGROTING??

  Suriname betaald nauwelijks schulden, VORIGE OF NIET, DAT A NO A ONDERWERP. DUS WAAA BLIJFT AL DAT GELEENDE GELD? Commissies?????

  Niemand kan het vertellen
  gemodereerd

 3. Hulp bij misdaad aan het Caraïbische gebied. Niet perse aan suriname… Waarom heeft de Caribische poort naar de eu, geen voorrang?

  Beste leger hulp voor Su zou zijn, hulp leger komt naar Paramaribo, pakt iedereen op die opgepakt moet worden. Heropvoed kampen!

  Geen avondklok, geen Marshall law dingen. Ik doel niet op de ::hulp:: die Libië, Irak en Afghanistan kregen.

  Fysieke hulp bij het opzetten van scholen, ziekenhuizen, ouderen tehuizen, en andere bouw projecten
  gemodereerd

 4. ai na miiii , jij bent zeker ook een crimineel , en dit artikel gaat over misdaad , en jou vrienden van de vorige regering die hebben veel , ja heel veel misdaden gepleegd tegen de bevolking , goed dat de EU nu Suriname gaat ondersteunen tegen de strijd van misdaden , straks zitten al jou vrienden hier als in de EU in de bak
  gemodereerd

 5. Pak alle leiders van het Westen op ivm georganiseerde misdaad. Het inspuiten van hun bevolkingen met vaccins die blijkbaar geen zoden aan de dijk hebben gezet, maar wel (tien)duizenden doden hebben opgeleverd is een onvoorstelbaar grote misdaad. Het mag niet onbestraft blijven, vind ik.
  gemodereerd

 6. Voor de rest gaat het wel met je @anm
  Duidelijk slapeloze nachten als je in het holst vd nacht een reactie plaatst.

  Wacht rustig af, de president en de directeur van CBVS, zullen jou persoonlijk berichten. Hou je cellulair in de gaten…

  Goede ontwikkeling.
  Information war on crime.
  gemodereerd

 7. Gaat dan nu ook de klopjacht op Hoefdraad en Co beginnen ?
  Zij staan trouwens nog steeds niet op interpol !

  Bouterse ontloopt al 40 jaar zijn straf. Deze crimineel is al 3 keer veroordeeld maar geniet nog steeds van het bloed van zijn slachtoffers.
  Wanneer wordt zijn hoger beroep weer behandeld ?

  Wij willen gerechtigheid.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 8. @Esmerald, het zal je verbazen, maar sommige mensen hebben een, schrik niet (die je mondkap op vd zekerheid: baan waarbij ze vroeg kunnen beginnen met sporten, koken werken, zodat ze vroeg klaar zijn en hierna heerlijk kunnen gaan shoppen.

  Gaat het wel goed met jouw, aangezien je cellulair brein niet echt verder denkt dan je stompe neus???

  Cellulair?? Zelfs mijn oma van 88 zegt geen cellulair, en ze woont in cellulair land. Ik weet genoeg 😂🤣😅🤣
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.