dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenNatuurNCCR start distributie hulpgoederen getroffen dorpen Brokopondo

NCCR start distributie hulpgoederen getroffen dorpen Brokopondo

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) in Suriname, heeft een aanvang gemaakt met het verstrekken van hulpgoederen aan dorpen ten noorden van de Afobakadam. Vanuit het NCCR is reeds enkele dagen ook de distributie van water opgepakt, omdat de waterbronnen vanwege wateroverlast buitenwerking zijn.

“Als de noodzaak er is dat mensen verhuisd moeten worden naar hoger gelegen gebieden, zal dat gebeuren in samenspraak met Staatsolie en het districtscommissariaat”, zegt NCCR-coördinator kolonel Jerry Slijngard. Dorpen in Brokopondo zijn onder water komen te liggen vanwege het overtollige water dat vanuit het Surinaamse stuwmeer wordt afgevoerd.

Per 20 april heeft het NCCR een aanvang gemaakt met het verstrekken van hulpgoederen, waaronder voedsel, laarzen en dekzeilen. Ook zal de veiligheid worden verhoogd om have en goed van burgers te beschermen. Staatsolie heeft twee vaartuigen beschikbaar gesteld om getroffen personen te verplaatsen. Kolonel Slijngard zegt dat burgers aan weerszijden van de Surinamerivier zijn getroffen. Het NCCR is bezig de situatie in het gebied verder te bekijken.

De NCCR-coördinator geeft aan dat het onderlopen van de dorpen aan de noordzijde van de dam in verband staat met de overstromingen in het zuiden. Kolonel Slijngard legt de situatie als volgt uit: “In de afgelopen tijd waarbij het de droge tijd zou moeten zijn, heeft het flink geregend, waardoor de bodem verzadigd is geraakt. Nu komen we in een periode waarbij de grote regentijd aanbreekt, dus hoe meer regens, hoe meer overtollig water we gaan krijgen, want de grond is al verzadigd en kan daardoor het water niet meer opzuigen. Het water gaat dan plekken opzoeken om naar de rivieren of kreken te stromen.

Wat er vervolgens gebeurt, is dat de rivieren buiten hun oevers treden, met als gevolg dat gebieden onder water lopen. Het water van de rivieren gaat zich dan verzamelen in het stuwmeer. Normaliter wordt het water afgevoerd uit het stuwmeer door middel van turbines.” Volgens de coördinator is de hoeveelheid water in het stuwmeer zodanig toegenomen dat men genoodzaakt is de spuikleppen open te gooien.

Om de kwaliteit van de stuwdam niet aan te tasten mag het water in het stuwmeer niet hoger dan 264 ft. Het spuien zorgt ervoor dat veel water, richting de dorpen ten noorden van het stuwmeer stroomt. De situatie is thans zodanig dat er water terechtkomt op plekken waar dat nooit eerder het geval was. “Nu zijn wij bezig om na te gaan hoe wij deze mensen moeten ondersteunen.

Gesprekken hierover zijn gaande tussen het NCCR, Staatsolie, de districtscommissaris en het traditioneel gezag.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. Als de kalf verdronken is probeer jullie de preventieve maatregelen te treffen.
  Jullie lopen altijd achter de feiten aan, voorbeeld nemen van Nederland & de Europese landen.
  Hun pakken dingen aan vroegtijdig, in Suriname zijn men gewent om mensen op bepaalde posten te zetten die geen verstand hebben van de werkzaamheden die zij moeten uitvoeren.
  Politieke plaatsing zonder gecertificeerde opleidingen ” DAT NOEM MEN ONPROFESSIONEEL & MISMANAGEMENT ” TERWIJL ER GOED OPGELEIDE KANDIDATEN ZIJN DIE CABPABEL & VAKKUNDIGE ZIJN DIE NIET GESELECTEERD WORDEN OM GOED WERK KAN VERRICHTEN.
  WACHT MAAR ALS CATASTROFAAL WORDT GAAT HET DAM DOOR TE VEEL DRUK HELEMAAL KAPOT
  DAN GAAN DE POPPEN DANS PLAATS VINDEN.
  DE BESTUURDERS/ BELEIDSMAKERS ZIJN GEWOON KOPPIG / EIGENWIJS & ONGEHOORZAAM.


  gemodereerd
 2. Voor het binnenland moeten jullie een speciale heli hebben die zaken kan droppen inclusief machines.
  Als er kreken moeten komen dan moet dat.
  Het water moet een weg hebben of nog een meer waar men in kan spillen. Deskundigen zijn nodig. Dat moet je inhuren, niet al die boeven die vhp zoekt


  gemodereerd
 3. In de koloniale tijd of voor Christoffel Columbus Amerika ontdekt had, wisten de Inheemsen/organismen zich staande te houden in hun habitat. Ook de marrons die achter de watervallen, stroomversnellingen van de rivieren in oerwouden waren ingevlucht van Suriname.

  Ze wisten bij zware regenvallen, droge tijden, natuurrampen, als het Legers met aangevuld met redi moesoes ze op de hielen zat, in contact komen met inheemsen, roofbouw, honger en dorst, rooftochten naar de plantages voor voedsel, vrouwen voor sex en poepen in de magazijnen van de meesters, enz te overleven.

  In eens sinds RB er is en ze gezien hebben hoe de westerlingen wonen kunnen ze het niet meer redden in hun habitat en willen ze alle voorzieningen die er in Paramaribo zijn en dat het binnen enkele jaren geregeld moet zijn, terwijl ze zo lui zijn als ik weet niet wat. Stelen, roven, enz kunnen ze als de besten van Suriname.

  Ze willen allemaal, ik heb goud, ik heb hout, dragen van gouden kronen op hun hoofden, hun lichamen behangen gouden voorwerpen , waarvan het goed gestolen is van de staat Suriname even als het hout. Willen auto’s rijden, terwijl ze niet eens een theorie-examen met succes kunnen halen. In mooie ingerichte huizen wonen. Maar ze hebben een jungle mentaliteit en snappen niet hoe zaken in elkaar zitten en ook de kennis ontbreekt.

  Zie Inheemsen die onder dezelfde omstandigheden leven als de marrons, maar je hoort ze niet.

  De Marrons moeten goed nagaan hoe hun voorouders met de kennis en wijsheid die ze hadden overleefden in de oerwouden/natuur en zich aan die regels houden, dan is er niets aan de hand.

  Dat ze hun dorpen en leefgemeenschappen ook tot een klein Paramaribo met infrastructuur, wegen, elektriciteit, water, inpolderen willen hebben zal niet van de ene op andere dag gebeuren. Het gaat tijd en kennis en kapitaal kosten. De marrons moeten niet te veel drukte maken en schreeuwen dat ze kwaliteit drinkwater, Fernandes soft, Parbobier willen drinken, Mac Donald, Bami, enz.

  Ze moeten geduldig zijn en zich afvragen hoe het leven in hun leefgemeenschappen was voor 1980. De Marrons van toen en ook tijdens de koloniale periode wisten te overleven, net als de Inheemsen.

  Niet wanneer je gezien hebt hoe Westerlingen leven, alles van ze na willen doen, met goud op je hoofd en om je hals, dure auto’s te willen rijden, in grote huizen willen wonen. Alles heeft zijn tijd nodig.

  Suriname is nog niet zo ver om de dorpen in Suriname in te polderen en allerlei infrastructuur te hebben, dus marrons houden jullie je heel rustig, net als vele andere etniciteiten die ook niet al de zaken hebben, die jullie per direct willen hebben. Je zou zeggen wie eerst komt, die eerst maal. Jullie sluiten helemaal achter aan de rij aan net als de inheemsen en die houden zich ook rustig bij natuurrampen enz in hun habitat en weten te over leven. Dus weg met dat goud om jullie nek, op jullie hoofd, in jullie mond, enz, kunnen jullie ook mee wachten.

  Alles heeft zijn tijd nodig.

  Dus Oe Pur a witte pak en witte pet van jullie en doe normaal als alle etniciteiten in Suriname die het ook moeilijk hebben.


  gemodereerd
 4. Tsja, ook in suri zijn de gevolgen van de klimaatsveranderingen merkbaar. Het rücksichtslos delven van goud en de vernietiging van het oerwoud zijn hier ook debet aan, plus de olieboringen.

  De personen op wie jullie hebben gestemd die “kijken” wat de regering gaat doen, terwijl ze een onderdeel zijn van diezelfde regering. Echt!
  De president moet alweer met zijn toverstaf zwaaien. Ze hebben totaal geen benul van het debacle die de banken en ondernemers staat te wachten. Ik vermoed dat suri op alle zwarte lijsten staat die je maar kunt bedenken. De pres probeert nog te redden wat te redden valt, terwijl de 40.000 ambtenaren braaf wachten op een teken van …


  gemodereerd
 5. ai na miiii , jou ndp is die gaan kijken daar dan , zij hadden daar 2 zetels toch , dus een ndp bolwerk , maar weet jij wat gek is we horen niets van jou partij de ndp , er wordt niets gerept over wateroverlast in Prokopondo , want die van staatsolie die foute beslissingen namen om te laat te spuien zijn lui van de ndp die nog steeds bij staatsolie zitten , maar niet lang meer


  gemodereerd
 6. debby , vhp doet je bibberen he , maar van jou ndp hebt jij zeker de waterpokken gehad , en kan jij wel zwemmen , ja natuurlijk in het gestolen geld van het Surinaamse volk , maar straks zwem jij op het droge daar boven op de flat Kikkenstein in de bijlmer , nou dan kan je gaan vliegen


  gemodereerd
 7. In dit leven is er niets zo heerlijk als iemand die aandacht zoekt, negeren. Vooral te a sma ab wan toe woord nomo in eng vocabulaire, en verder maar napraat net een 💩 kes kesi, zonder die kleine pinda brein aan het werk te zetten.

  A celebrity taki, ‘I have fans’. Best feeling in the world 👍


  gemodereerd
 8. Sorry hoor maar: PASSANT
  Geen tijd om voor verdeeldheid te creëren of neer kijken op je eigen Surinaamse burgers die in probleem verkeren.
  Wij zijn allemaal Surinamers ( negatieve beoordelingen brengen geen oplossing/ vrede & welvaart) kom met positieve ideen zodat wij gezamenlijk tot een oplossing om normaal het leven kan voorzetten ” ik ben 100% zeker dat u en FM van de natuur wil genieten ( een ding moet jij niet vergeten dat alles wat wij in de urban City gebruiken komt uit de oerwoud, kijk alles in jouw huis en omgeving dan zal anders gaan denken , RESPECT JE MEDE MENS & HUN KOMAF WIJ ZIJN OP VACANTIE HIER OP AARDE . Misschien is het luxe leven voor jouw het beste ,pas op GRON TAPOE BA NA ASIE TERE BROTHERMAN ( WHAT GOES ARROUND COMES ARROUND . DIE MENSN & HUN LEEFOMGEVING MOETEN LEEFBAAR ZIJN NET ALS DE JOUWE & FM !!!! GEZEGENDE WKND TOEGEWENST.
  BLESSING


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES