vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenNatuur'Openen spuikleppen veroorzaakt overlast, maar er is geen andere keus'

‘Openen spuikleppen veroorzaakt overlast, maar er is geen andere keus’

-

Does Travel - naar Suriname

Laag gelegen dorpen stroomafwaarts van de rivieren, achter de stuwdam van het Afobakkameer in Suriname, hebben de afgelopen dagen weer te maken met enorme wateroverlast. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid water in het stuwmeer en het openen van alle vijf spuikleppen van de stuwdam, door de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS).

SPCS directeur Eddy Frankel heeft in het STVS journaal (onder) van maandag toegelicht hoe de situatie is ontstaan en wat het bedrijf eraan heeft gedaan. Volgens medewerkers van de stuwdam is er nog nooit zoveel water in het stuwmeer geweest. Dit als gevolg van de zware regens. Ook is er dit jaar geen sprake geweest van droge tijd, waardoor het waterpeil iets omlaag kon.

Ondertussen blijft de natuur water aanvoeren. Om te voorkomen dat er sprake is van een dambreuk en heel het land onder water komt te liggen, moesten de spuikleppen geopend worden. Dit is natuurlijk slecht voor de omliggende dorpen, maar er is geen andere keus volgens Frankel.

Ook Surinaamse bedrijven hebben last van het water. Bonanza, Asigron/Victoria Farm 2 liet dinsdag zien hoe het ervoor staat bij het bedrijf. Alles is daar onder water zoals op onderstaande foto’s te zien is. “Investeringen vanaf het jaar 2015 gaan vanwege de weersverandering compleet verloren. In 2021 hebben wij voor het eerst te kampen gehad met hoge waterstanden maar niet van deze aard”, aldus het bedrijf op Facebook:

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
 1. Ik snap niet dat er niet gezocht wordt naar alternatief.
  Dan kunstmatige rivieren of kreken aanleggen. Moet binnenland ook sluizen. Elke keer hoor je de mensen moeten hoger gaan wonen. Wat ga je ze zeggen bij extreem droogte??
  Deze regering houd van nederland, laten ze afwatering binnenland vr jullie aanpakken. Eeuwig banden sterker. Laten ze plannen uitwerken om water de baas te zijn.


  gemodereerd
 2. Er is wel een andere keus. Niet wachten met openen van de spuikleppen totdat het te laat is. Welke Dombo is belast met de spuikleppen.Voortaan deze kleppen direct openen zodra het water in het stuwmeer die hoogte heeft bereikt en niet wachten tot het stuwmeer overvol is.


  gemodereerd
 3. Moeilijke keuze of the dam breekt en we zitten zonder stroom en de stad verzuipt of het water zakt via de spuikleppen. Maar de regering mag de gebieden wel een helpende hand toereiken. Voor degene die vinden dat het staatsolie laat is, de kleppen zijn al maanden open en vorige jaar waren ze ook al open, de kleppen kunnen maar een bepaalde hoeveelheid doorlaten en nu komt er meer water in het meer dan er geloosd kan worden.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES