Gesprek met Nederlandse delegatie over teruggave koloniale kunstcollectie

7

Een ambtelijke delegatie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is recentelijk op bezoek geweest bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC).

Tijdens het gesprek is diepgaand ingegaan op de teruggave van koloniale kunstcollectie. De Nederlandse regering heeft in 2021 in een beleidsstuk vastgelegd dat musea met rijkscollecties alles wat geroofd is, terug moeten geven aan de landen van herkomst, zo die dat willen.

Ook het opzetten van een Nationaal Museum, het trainen van lokaal personeel en de inventarisatie van de Surinaamse staatscollectie en talentontwikkeling kwamen aan de orde.

Michiel Valkenbrucht en Henk Heikamp, beiden senior beleidsmedewerker Internationaal Cultuurbeleid, Sara Knijff (deputy director Arts & Heritage), Tessa Leuwsha (beleidsmedewerker Cultuur en Erfgoed) participeerden in de werkgroep Cultuur. 

De Surinaamse delegatie bestond uit de waarnemend directeur Cultuur Gracia Valies-Ormskirk, onderdirecteur Clifton Braam en beleidsmedewerker Lalita Adhin. 

Tijdens dit bezoek is ook gesproken met de leiding van het directoraat Cultuur met wie de samenwerkingsrelatie verder inhoud is gegeven. 

Onderdirecteur Braam ging ook in op projecten zoals Natiecreatie dat op basisscholen wordt uitgevoerd en het PURP-project waarbinnen diverse historische gebouwen worden gereconstrueerd.


7 REACTIES

 1. lees ik het goed lees ik adhin.????????
  als de collectie onder bouterse terug was gegeven had boefdraad die verkocht om een weg te laten aanleggen van leonsberg naar de hel.
  Oh oh die weg is al aangelegd noh
  gemodereerd

 2. “De cost gaet voor den baet”. Hopelijk zullen de directe en indirecte opbrengsten van deze “investering” achteraf hoger zijn dan de kosten, anders is het weggegooid geld.
  gemodereerd

 3. Is het niet beter om onze kunstschatten onder beheer te laten van Nederland. Ik denk aan de Surinaamse archieven. Deze waren aan weer en wind blootgesteld waardoor van de 35.000 kaarten van de Javaanse immigratie 5.000 verloren zijn gegaan, waaronder de kaarten van mijn Javaanse voorouders. Suriname: De Nederlanders zijn gebleken goede bewaarders van archieven te zijn (denk aan de Emancipatiekaarten). Dus terugvragen van onze historische kunstschatten mag pas als jij de garantie kan geven even goed of beter dan de Nederlanders op deze spullen te letten. Zo niet, maak afspraken over eigendom en laat die dingen lekker onder beheer van de Nederlanders.
  gemodereerd

 4. Onzin dan kan je het net zo goed direct in de vuilcontainer gooien. Als het al niet onderhands verkocht wordt, er is geen geld en know how om de collectie goed te beheren.
  gemodereerd

 5. Laat die dingens in Nederland man, we hebben geen goed museum om deze stukken hier goed te bewaren. Is ook een aanwinst voor Surinamers die naar de Rijksmuseum gaan om hun collectie te bezichtigen. De Rijksmuseum is erg mooi.
  gemodereerd

 6. Foe serie? Nee hoor, Su no de tap a niveau ete, foe ab den soort historie dies in beheer, jammer genoeg.

  Na troe
  gemodereerd

 7. braaf van die Nederlanders , maar hier in Suriname weten ze niet hoe of wat en ze zullen het niet onderhouden , Nederlanders bouw dan hier een museum ( jullie hebben toch ook het nationale archief gebouwd en dat gaat goed ) en stuur bekwaamde mensen mee die dan de aangewezen Surinamers kunnen leren om met koloniale kunstcollectie om te gaan , zodat ze voor eeuwig zijn te bewonderen in het museum
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.