Opinie: ‘Reshuffelen of de laan uitsturen?’

14
Regering evalueert haar eigen beleid van de afgelopen maanden

[INGEZONDEN] – President Chan Santokhi zal op dinsdag 19 april overgaan tot reshuffeling van zijn ministers, hetgeen in landsbelang zal moeten zijn en niet om partijpolitieke belangen gaat; de president van Suriname is kennelijk erin geslaagd om betere kandidaten te vinden.

Tegenstrijdigheden
Destijds hebben alle coalitiepartners verklaard, voor eenheid van beleid en bestuur te gaan; het tegendeel is waar gebleken, wat ook de commotie rond de voorgenomen reshuffeling verklaart. Meerdere coalitiegenoten zijn met tegenstrijdige verklaringen daarover gekomen. Volgens Paul Somohardjo was hem en de ABOP niets bekend over een eventuele reshuffeling; een eerdere evaluatie had de president immers geen aanleiding gegeven tot reshuffeling, terwijl toen al bekend was dat enkele ministers en meerdere topambtenaren slecht functioneren.

Op zijn beurt verklaarde vicepresident Ronnie Brunswijk, dat ABOP pas ná 25 mei 2022 kan overgaan tot eventuele reshuffeling. Volgens hem kunnen (ABOP) ministers niet goed kunnen functioneren, vanwege gebrek aan financiële middelen; de minister van financiën & planning, Armand Achaibersing, zou zelfs goedgekeurde middelen niet beschikbaar stellen aan ABOP ministers. En, volgens VHP-parlementarier, Mahinder Jogi, moeten vier ministers van de VHP worden bedankt; mogelijk heeft Jogi voor zijn beurt gesproken.
Reshuffelen is inmiddels een vies woord geworden en op 13 april jongstleden kwam de vicepresident met een schoolvoorbeeld van gebrek aan eenheid in beleid en bestuur, toen hij op Facebook de minister van financiën ervan beschuldigde dat hij ook uitgeschreven reçu’s niet uitbetaalt; de achterstand zou in de miljoenen lopen.

Reagerend op de beschuldiging van de vp, heeft de minister van financiën tijdens een persconferentie aangetoond dat de bewering van de vp niet klopt; er zou al 90% aan benodigde middelen en achterstanden zijn overgemaakt naar de ABOP ministeries. De minister heeft benadrukt dat hij geen zaken gaat doen als projecten en processen niet correct zijn, omdat hij zichzelf niet in problemen wil brengen.
Op 14 april jongstleden hebben de vp en de minister van financiën wijselijk met elkaar overlegd en heeft de minister aan de vp uitgelegd en toegelicht hoe cijfermatige processen werken; gelden zijn wel degelijk vrijgemaakt en overgemaakt naar ABOP ministeries. Beide functionarissen hebben daarop de knelpunten en misverstanden besproken en uitgesproken; er is afgesproken om zaken voortaan niet in het openbaar, maar binnenkamers te bespreken.

Inmiddels staat vast dat de reshuffeling van ministers doorgaat. Echter, deze reshuffeling heeft pas kans van slagen, indien de president nadrukkelijk afziet van overplaatsing van disfunctionerende ministers van het ene naar een ander ministerie; in een dergelijke situatie zal hij het probleem immers enkel verplaatsen. Gezien de schrijnende situatie waarin Suriname is beland en de voortvarendheid waarmee dit ten goede moet worden gekeerd, is er absoluut geen ruimte meer om falende ministers en hoogwaardigheidsbekleders in het overheidsapparaat te handhaven; zij dienen via de kortste route de laan uitgestuurd te worden en vervangen te worden door waarachtige Surinamers, met de juiste competenties; “the right man in the right place”.

Dezerzijds wordt ons Staatshoofd dan ook heel veel wijsheid, daadkracht, lef en doorzettingsvermogen toegewenst, bij zijn missie; hopelijk zal de president niet ervoor schromen om, zo nodig, diep in het vlees te snijden!

Enkele op- en aanmerkingen, ter overdenking!
Samenhangend met hetgeen de president met zijn reshuffeling beoogt, ware zeer aan te bevelen om daarbij rekening te houden dat, anders dan er tot dusver is verkondigt, er nog steeds groot gebrek aan eenheid van beleid en bestuur heerst in zijn regeerteam; hoog tijd om het roer om te gooien en het getij te doen keren!

In voornoemd kader, valt met goed fatsoen te memoreren dat Covid-19 maatregelen van het ministerie van volksgezondheid stagneerden, vanwege gebrek aan adequate ondersteuning door het ministerie van justitie en politie. Aan de problemen betreffende de niertransplantatie missie en de Cubaanse artsen, liggen duidelijk verkeerde keuzes en andere belangen ten grondslag en is een oplossing voor de exodus van medische specialisten en verplegend personeel nog ver te zoeken.
Het is toch schandalig dat voor de afkoop van de overeenkomst met het Deense bedrijf, HPSG, dat 1.2 miljard dollar zou investeren voor een waterstofcentrale, ruim 3 miljoen dollar is verbrast; de broedeierenkwestie en verhoogde voerprijzen behoeven geen nader betoog, daargelaten dat het cassave – en schapenproject met Barbados een grote flop zijn geworden.

De criminaliteit blijft verruwen en schrikbarend stijgen en op het ministerie van ROGB blijkt de afhandeling van eerdere verzoeken stil te liggen, terwijl nieuwe aanvragen voortvarendheid worden afgewikkeld; burgers worden radeloos.

De beste manier om iets op te starten, is daarom ophouden met praten en terstond actie te ondernemen; beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald!

Roy Harpal


14 REACTIES

 1. Zou de reden van reshuffelen liggen in het garant stelen van inkomen en emolumenten van ex ministers tot hun dood?
  recentelijk had de minister van sociale zaken dit onder de aandacht gebracht:
  De staat Suriname betaald per jaar aan kosten voor ex-ministers ruim SRD 16,8 miljoen. Het grootste gedeelte, namelijk SRD 15 miljoen, gaat naar ministers die zijn voorgedragen door de NDP of exponenten van die partij.
  Het gaat in die laatste periode onder president Bouterse om maar liefst 65 ministers. Sommigen hebben maar 1 jaartje gediend, maar maken aanspraak op alle voorzieningen.

  Dus geeft Santokhi aan “bevriende” ministers een inkomensgarantie tot de dood.
  Bouterse deed dat dus ook dus waarop Santokhi ook niet?
  gemodereerd

 2. Geniep geniep geniep.
  Mensen voor je karretje spannen, en als je hebt wat je zocht, droppen en f&f inschakelen.
  Iedereen op de juiste post zetten, zodat ze wat invloed kunnen uitoefenen en hun pensioen kunnen veiligstellen. Niet werken, maar wel betaald krijgen..NET ALS DE VORIGE, toch?!??!??!!

  Fa a kondre dies o go ooit vooruit?
  gemodereerd

 3. Het zou alle partijen sieren indien zij gezamenlijk het belijd keren en het mandaat terug geven aan het volk.
  Er wordt steeds gesproken over deze politiekeministerie- en die pokitiekeministerie.
  Ik had gehoopt dat wij uit deze politieke ontevredenheid zouden komen na wat ons al die tijd is voorgeschoteld.
  Men gaat steeds voorbij aan het Surinaams belang. Geen enkele politieke partij heeft een ministerie. Het volk heeft zijn keus gemaakt en de wensen en noden van het volk moeten gediend worden.
  Reshuffelen is niet nodig. Houd de eer aan jouzelf, vooral als jij daar bent voor het algemeen belang, en geef als coalitie het volk het mandaat terug.
  Je bent 2x burger en 1 maal beleidsmedewerker. Je komt dus terug in die maatschappij die jij nu helpt kapot maken. Denk goed na, maak een juist besluit.
  Ik merk dat er meer belijd wordt geleverd dan dat er beleid wordt gevoerd onder eenheid.
  gemodereerd

 4. Nieuwe verkiezingen uitschrijven, reshufelen moet een gewoonte worden anders zyn straks alle Surinamers een keer minister geweest ,hou toch op man.
  gemodereerd

 5. Dit bericht is duidelijk van een stuurman die aan wal staat.

  In principe ben ik geen voorstander van reshuffelen, sowieso omdat bullshit Bouta van deze noodzaak consequent geprofiteerd heeft.

  Het probleem is nog steeds dat Suriname een ernstig te kort heeft aan no nonsens bestuurders met een waardevolle bagage.
  Kijk eens naar de paarse profeten, zoals Aloe Bobo en Hoefdraad, goed gestudeerd maar toch met het verstand onder gezonde maatstaven.

  Het is daarom zeker voor Suriname en onder huidige omstandigheden geen overbodige luxe om tijdig te evalueren. Tijdig evalueren is eerder een kenmerk van verantwoord leiderschap mits er verbetering volgt !

  Reshuffelen hoeft geen volledige ontslag te betekenen. Als bijvoorbeeld Kuldipsingh naar EZOTi gaat en Walden naar AW en J is er geen sprake van foute reshuffeling of profiteren van de situatie.

  Reshuffelen om the right man on the right place te krijgen is dus niet fout maar juist slim !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 6. Immers indien het management van de ziekenhuizen, de banken, de parastatale bedrijven en de ministeries tijdig wangedrag had aangegeven en had aangepakt dan zou de ellende vandaag de dag minder ernstig zijn !

  Maar nee, ze wilden perse bukken. En schuiven nu hun verantwoording af op de nieuwkomers !

  To be the bull or to get boeld.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 7. Reshuffelen kost geld tiefstraal die klootzak weg !!!! Chan je bent toch een man, en geen Mietje ???? ”Weg ermee”

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 8. Ik vind het reshuffelen niet nodig

  Z.E. president CS kan beter een sterke team van technocraten, gespecialiseerd in de zwakke ministeries erbij maken, die het beleid/ doelen van land en volk gaan uitvoeren.

  De zwakke ministers zullen dus de instructies van president Chan krijgen en technicraten zijn bezig met de uitvoering ervan, stand van zaken.
  gemodereerd

 9. de laan uit sturen is beter , kost ook minder een eenmalige bijdrage en dan is het af , maar bouterse reshuffelde 70 ministers in tien jaar tijd en deze 70 nietsnutters krijgen maandelijks een hoog bedrag zo lang dat ze leven , nu moeten wij als volk dit megabedrag ophoesten , dank je wel bouterse , jij hebt ons land naar de afgrond gebracht
  gemodereerd

 10. reshuffelen is niet meer dan ongekwalificeerd personeel aan een baan houden.
  iemand die niet gekwalificeerd is dient gelijk verwijderd en ontslagen te worden.
  ongeacht of daar een vervanger voor is
  want een vervanger die niet weet wat die doet kost meer dan tijdelijk geen vervanger hebben.
  en als er zoveel ongekwalificeerde zijn? hoe kan het dat de regering dit soort nuttleloze figuren aan die baan heeft geholpen?
  indirect zegt de hele regering incl pleesident dat ze zelf ook ongekwalificeerd zijn met deze kostbare f en f zaakjes
  iemand die zijn zaakjes goed op orde heeft kan ook fouten maken met het aannemen van mensen, maar nooit in zulke grote aantallen als wat je in suriname ziet.
  dee hele regering is een nutteloos kostbaar gedrocht wat nooit wat zal bereiken aangezien het geld eerder op is voordat er werk verricht wordt
  gemodereerd

 11. Ik kan niet beoordelen of reshuffelen nodig is. Ik begrijp alleen niet de commotie die men erover spuit. Onder 10 jaar NDP is er veelvuldig gereshuffeld. Er werd nauwelijks op gereageerd, laat staan commentaar gegeven.
  gemodereerd

 12. Politieke of coalitie belangen gaan in Suriname boven algemene belangen, dat is het probleem dat Suriname ophoudt en Suriname niet in een snelle vaart vooruit helpt met de juiste mensen op de juiste plek.

  Zie de partij van abop het is het kiessysteem dat ze zo ver heeft gebracht in de regeringscoalitie, de kwaliteit van hun politici is zwaar onder het nulpunt, maar ze zijn wel met de VHP veroordeeld in de coalitieregering.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.