Ministerie: ‘Noodkreten actoren in de zorg worden serieus opgepakt’

5

Het ministerie van Volksgezondheid in Suriname, heeft kennisgenomen van een verklaring van het medisch stafbestuur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waarin hard gesteld wordt dat medische diensten afgebouwd zullen worden op grond van “structurele tekorten aan middelen alsook personeel”. Er wordt ook gesteld dat de huidige regering “niet gevrijwaard” wordt van de problemen, alhoewel vorige regeringen de grootste blaam op zich moeten nemen. Het zal eenieder wel bekend zijn dat in zijn algemeenheid verwoesting nu eenmaal sneller gaat dan de wederopbouw, zeker als er geen financiële middelen voor zijn.

Het is misschien goed hier te vermelden dat elk medisch stafbestuur van ieder ziekenhuis een eigen taak heeft in de zorg, met name in het ziekenhuis waar de artsen tewerk zijn gesteld. Die taak staat niet op zichzelf, maar in relatie tot het ziekenhuis, met name de ziekenhuisdirectie. Overleg, regelmatig overleg zelfs, met hun directie zou een gangbaar patroon moeten zijn. Zo komt men dan ook te weten welke zaken vanuit de directie van het ziekenhuis of vanuit het ministerie besproken worden en in gang zijn gezet dan wel aangepakt worden. Het te eniger tijd zelfstandig naar buiten treden van een stafbestuur is dan ook niet in lijn met wat van hen verwacht mag worden, want de bestaande structuren bieden alleen al genoeg ruimte om in overleg met hun directie te treden en voor het ministerie is het geen doen en niet passend om daarbuitenom te gaan en rechtstreeks met de staven van de ziekenhuizen deze zaken apart te bespreken of overleg daaromtrent te voeren. Desalniettemin zijn suggesties aan ons ministerie ten behoeve van de zorg en de ontwikkeling daarvan, altijd welkom bij ons, uiteraard met medeweten/instemming van de ziekenhuisdirectie.

Het ministerie betreurt de wijze waarop het medisch stafbestuur de problemen in de zorg zonder zich te vergewissen van de actuele stand van zaken wenst te bespreken. Ziekenhuisdirecties zijn primair verantwoordelijk voor zowel de personele invulling alsook alle randvoorwaarden die aanwezig moeten zijn om optimale zorg te bieden. Het ministerie van Volksgezondheid c.q. de regering is uiteraard eindverantwoordelijk voor het waarborgen van de kwaliteit en het garanderen voor de toegang tot medische zorg. Het grootste probleem is natuurlijk vanaf het aantreden van onze regering het ontbreken van financiële middelen en dat heeft uiteraard ook zijn weerslag gehad op de zorg. We zijn nog niet helemaal uit die problemen, maar er wordt gestaag aan gewerkt. We zouden desgevraagd ook de medische staven willen informeren over alle ontwikkelingen en de huidige stand van zaken in de zorg, maar daarvoor zijn er reeds bestaande structuren in ieder ziekenhuis.

De echte realiteit is dat bovendien elke regering in welk land dan ook te kampen heeft met de enorme schade aan de gezondheidszorg door COVID-19; in Suriname heeft de regering Santokhi/Brunswijk echter ook een financiële chaos overgenomen. De gevolgen van deze financiële chaos, maar ook de structurele verwaarlozing van de gezondheidszorg in Suriname, blijkt nu in de zorg hard toe te slaan. Sedert het aantreden van de huidige regering is het ministerie van Volksgezondheid bezig geweest om de torenhoge schulden welke achtergelaten waren op het ministerie, in te lopen.

5 REACTIES

 1. Blablabla.. dit is zoeken naar excuses! Veel woorden, weinig wol! Het is wederom en tot vervelens toe, een poging ( A no mi ) om terug te wijzen naar de vorige bewindvoerders. Covid heeft inderdaad flink huisgehouden en die kosten zijn grotendeels betaald uit giften. Hoeveel vaccins heeft Suriname ingekocht? Precies… Nul!! Net zoals er nu een tekort is aan medicamenten, die blijkbaar geen prioriteit behoeven om in te kopen! Het Volk is de dupe hiervan! De minister van volksgezondheid is een huisarts en geen ervaren bestuurder. Vraag me af op basis van welke prestaties hij is geselecteerd om de functie van minister te mogen en kunnen bekleden. De Vp heeft ons al een kijkje in de keuken van het ministerie van financiën gegund, openheid van zaken is ver te zoeken. Na een gesprek achter gesloten deuren is alles plotseling opgelost! Het Volk moet nu maar raden wat er is opgelost en het slikken…
  gemodereerd

 2. Ik heb gelukkig de beste jaren van Suriname meegemaakt en dat waren ondanks de grote stakingen, de jaren 60 en 70. Toen liep alles gesmeerd of moet ik zeggen dat alles beter ging onder toezicht van de Nederlanders. Eigenlijk mag ik het laatste ook niet zeggen ander betekent dt impliciet dat de Surinamers hiermede bewezen hebben dat ze nog niet rijp genoeg waren voor de onafhankelijkheid,
  gemodereerd

 3. Weet je wat ze bedoelen met rijkelijk te laat??
  Weet je hoe moeilijk medicijnen voor kanker patiënten zijn om te vinden??
  Weet je hoeveel artsen en verpleegkundigen al weg zijn?? Ze komen niet terug
  gemodereerd

 4. Zolang het management van welk organisatie dan ook efficiëntie niet als uitgangspunt heeft en er zonder controle gedeclareerd kan worden zal geen enkel organisatie succesvol zijn.

  De eerste oorzaak van een niet goed funktionerende organisatie ligt vaak bij het management zelf.

  Wij willen een volwassen management met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

 5. de actoren zitten te zeiken , zij zijn het kaf van de koren , tijdens bouterse 1-2 , durfden ze hun mond niet open te doen , alleen maar baas ja of baas nee , dus actoren jullie moeten ook naar cuba gaan, hier hebben jullie nog nooit gewerkt
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.