donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSVJ: 'Culturu TV gaat voorbij aan alle ethische journalistieke principes'

SVJ: ‘Culturu TV gaat voorbij aan alle ethische journalistieke principes’

-

Does Travel - naar Suriname

Nadat het ministerie van AW&J in Suriname haar verontwaardiging had uitgesproken over de handelswijze van Culturu TV, heeft ook de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zaterdag hard uitgehaald naar het medium.

In een brief reageert de SVJ op een video van Culturu.TV die gepresenteerd is als nieuwsbericht, waarbij een minderjarig kind vrijwel helemaal herkenbaar en zonder aanwezigheid van een kinderpsycholoog in beeld is gebracht en is gevraagd expliciet haar misbruik trauma te vertellen.

De SVJ keurt het af dat Culturu.TV de ethische principes van de journalistiek door deze video te publiceren, overboord heeft gegooid. De SVJ adviseert Culturu.TV om haar verontschuldigen aan te bieden aan de familie en de totale Surinaamse gemeenschap voor dat wat zich heeft voorgedaan.

In de brief zegt de SVJ verder:

Vanuit het mediaveld en de autoriteiten is terecht verontwaardig gereageerd op deze uitzending van Culturu.TV. Het in de ether brengen van een minderjarige die slechts deels onherkenbaar is gemaakt, waardoor haar directe omgeving wel meteen zal weten om wie het gaat, gaat in tegen alle principes van de ethisch verantwoorde journalistiek en druist ook in tegen het Kinderrechtenverdrag waarin bescherming van kinderen is opgenomen.

Door een minderjarige vrijwel herkenbaar te interviewen en wel door een lid van de SVJ, heeft het medium de privacy van het kind aangetast. Vanuit alle kanten is gevraagd om de video, die op de Youtube-pagina van het medium was geplaatst, te verwijderen. Dit gebeurde wel, echter na enige tijd, was de video weer online. Kort daarna is de bewuste video permanent weggehaald.

De SVJ onderstreept echter dat er  media-aandacht besteed moet worden aan kindermisbruik gerelateerde onderwerpen. * In een onderzoek naar de media-aandacht voor kindermisbruik preventiestrategieën, hebben Kitzinger en Skidmore (1995) benadrukt dat mediarepresentatie van gevallen van kindermishandeling belangrijk is omdat het een publieke houding creëert die er toe leidt dat beleid voor kinderbescherming wordt gemaakt. Hiermee wordt aangedrongen op de noodzaak van passende methoden om het probleem binnen sociale en wettelijke kaders aan te pakken. 

Culturu.TV is echter aan alle ethische journalistieke principes voorbijgegaan in een streven aandacht voor bovenstaand onderwerp te vragen. Als vakorganisatie van journalisten moeten wij er niet alleen op toezien dat wij vrij ons beroep kunnen uitoefenen, maar hebben wij ook als plicht om collega’s in het veld die zich niet houden aan de ethische afspraken binnen de vakgroep, ook af te keuren. 

Het is voor ons als SVJ dan ook duidelijk dat wij ons en onze collega’s in de media beter moeten toerusten om in het streven naar het op de agenda zetten van misstanden niet voorbij te gaan aan de ethische regels van het mooie beroep van journalist.

De SVJ zal zich buigen over deze kwestie en nagaan hoe vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

12 REACTIES
 1. De SVJ adviseert?

  adviseer diverse media ook eens om niet zoveel leugens te vertellen
  dan heb je recht van spreken die je nu totaal niet hebt


  gemodereerd
 2. Ik had nooit eerder van deze TV zender gehoord en heb daarom enkele reportages van hun bekeken. Ben erg geschrokken van de lage journalistieke kwaliteit van de programma’s. Zo is een verslag gemaakt van een ontruiming van een woning, waarbij ze een topper van de ABOP opvoeren die alleen maar onzin uitkraait. Het principe van hoor en wederhoor is totaal niet aan de orde geweest. Zo is nagelaten om contact op te nemen met de deurwaarder om te vragen naar de reden van de ontruiming. Verder zou de journalist contact kunnen opnemen met de advocaat van de slachtoffers en de notaris die de stukken heeft opgemaakt, om na te gaan of de ontruiming gerechtvaardigd is. Juist omdat de ABOP man de rechterlijke macht verdenkt van het aannemen van steekpenningen om de ontruiming mogelijk te maken. Dit soort ernstige beschuldigingen worden zonder bewijs of onderbouwing uitgezonden. Deze man van de ABOP ging een stap verder en zei, dat een dergelijke ontruiming nooit zou kunnen plaats vinden in een Marron buurt. Hiermee heeft deze man gesuggereerd dat Marrons boven de wet staan. In elk beschaafd land zou de zendvergunning van dergelijke idioten onmiddellijk worden ingetrokken.


  gemodereerd
 3. Culturu tv fout, prima. Maar de ouder:s: verzorger:s: van dit kind, zijn erger.

  Schande, beide partijen. Schande!


  gemodereerd
 4. Nu zijn jullie allemaal wakker. Waarom niet helpen schreeuwen om hulp voor dieze kinderen en hun ouders??
  Ook de jongen die de daad verricht hft moet hulp.
  Vandaag is het haar kind morgen van jullie.
  Ik hoop dat jullie nu gaan vechten vr ht kind.


  gemodereerd
 5. Directeurzonderbedrijf 💯mee eens.
  Hierbij wens ik iedereen een gezegende Pasen toe.


  gemodereerd
 6. Culturu TV ? Racistische rommel waar de fascisten van de NDP en volksstrijders een goed heenkomen vinden.


  gemodereerd
 7. Jammer dat culturu tv zo een missteek maakt..een kind van 4 kan je niet interviewen, zeker niet omtrent zo een zwaar onderwerp. Verder ben ik wel een trouwe klant van culturu tv. En luister graag naar de meningen van het Surinaamse volk.


  gemodereerd
 8. Helemaal mee eens. Culturu tv moet een life time ban krijgen. Dit wat ze hebben gedaan in de druppel. En ze hoeven geen excuses aan te bieden want het kwaad is al geschiedt en dit slachtoffer is voor het leven beschadigd. Eerst door de dader en nu door een idiote organisatie die zichzelf culturu tv noemt. Oprotten ..vergunning intrekken en ervoor waken dat ze niet onder een ander naam verder gaan met hun rotzooi De meest waardeloze verslaggevers, want het zijn geen journalisten. Ze kennen geen normen en waarden en journalistieke gedragscoden. Ik vind aan de andere kant wel schandalig dat SJV nu pas hun kaken opentrekt over de werkwijzen van culturu tv.


  gemodereerd
 9. culture.tv , direct verbieden en die journalist per direct opsluiten , wat een oen , en deze oen hoeft geen verontschuldiging te brengen , opdonderen met die gast , hij heeft het meisje met zijn handelingen opnieuw verkracht , vuile hond , gooi hem voor de hyena’s die maken korte meppen met hem


  gemodereerd
 10. Boodschap aan onze kortzichtige journalisten van Culturu TV.
  Dit is een voorbeeld van hoe je iemand dubbel kan straffen.
  Dat meisje is reeds zwaar gestraft doordat ze verkracht is en opgescheept zit met een levenslange trauma.
  Nu ga je door stom handelen en onbewust dat je haar voor de tweede keer straft het probleem van dit meisje wereldkundig maken. Sta jij als journalist toch even stil bij de vraag wat voor leven dit arm meisje tegemoet gaat. Zo iemand heeft geen leven meer in een land als Suriname en zal voor de keuze worden gesteld: uit Suriname vertrekken of een laatste bezoek brengen aan de Bosjebrug. Als zij voor het laatste kiest heb ik er alle begrip voor. En daar hebben jullie voor gezorgd. Stelletje stommelingen, die niet verder denken dan hun neus lang is.


  gemodereerd
 11. Dat dit medium het etisch verkeerd heeft aangepakt door het slachtoffertje in beeld te brengen ( ik heb zelf niet naar de video gekeken) vind ik niet goed aangepakt. Er zijn genoeg voorbeelden van slachtoffers die hun verhaal hebben gedaan zonder herkenbaar te zijn.
  Maar dat het ministerie van justitie en politie niet wordt gewezen op hun verantwoordelijkheid vanwege het schenden van de rechten van dit slachtoffer heb ik nog nergens gelezen.
  Was dit kindje geholpen zoals het hoord hoefde culturu tv helemaal geen opnames te doen en liefst op zo een on-ethische manier.
  De moeder zoekt hulp, welke van deze instanties heeft ingegrepen toen dit geval pas in de publiciteit kwam? Wie van deze mini-sters is opgekomen voor dit kindje en haar familie? Welk assembleelid heeft contact opgenomen met deze mensen? Gaan wij nu zo om met kinderrechter in Suriname? De agenten zijn opgesloten omdat zij de dader die deze handeling heeft gepleegd hebben mishandeld, waar zijn de instanties die dan verder moeten met het onderzoek? De agent die de zaak moet onderzoeken is ziek, zijn er geen andere agenten die de zaak kunnen oppakken en verder gaan? Wat als de agent dood is, is ook de zaak van het kindje dood? Is ook de pijn en het leed van het kindje dood?
  Ik kan niet goed keuren als het inderdaad zo is gegaan zoals er wordt gereageerd op het filmpje van culturu tv, maar ga niet voorbij aan de oorzaak.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES