vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenGeschiedenisDelegatie Nederlands ministerie OCW bezoekt Nationaal Archief Suriname

Delegatie Nederlands ministerie OCW bezoekt Nationaal Archief Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

Afgelopen week heeft een ambtelijke delegatie van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een oriënterend gesprek gevoerd met de leiding van het Nationaal Archief Suriname (NAS).  Als nationale archiefinstelling werkt het NAS nauw samen met het Nationaal Archief Nederland, de Groninger Archieven e.a. (erf) instellingen en NGO’s in Nederland. Binnen het Nederlands programma Internationale Erfgoedsamenwerking wordt het NAS beschouwd als een belangrijke partner.

Tijdens het bezoek heeft de nationale archivaris, Rita Tjien Fooh een presentatie gehouden over de projecten die de afgelopen jaren in samenwerking met Nederlandse partners succesvol zijn uitgevoerd.  Verder is zij ingegaan op de uitdagingen waarmee de organisatie geconfronteerd wordt met een blik op de toekomst. Zo moet de organisatie nog de achterstand wegwerken die het heeft bij de overbrenging van de overheidsarchieven naar het NAS en zich tegelijkertijd serieus buigen over het transitieproces van papier naar digitale informatiehuishouding van de overheid. Het verrichten van een quick scan van de (digitale) informatiehuishouding van de overheid is in dit kader nodig om o.a. vaststellen welke softwareprogramma’s worden gebruikt met het oog op digitale duurzaamheid van de informatie.

Andere besprekingspunten zijn onder andere, het opzetten van een HBO-opleiding Erfgoedstudies/ Archivistiek waarbij de nadruk gelegd wordt op de praktische kant van collectiebeheer- en behoud, ontsluiting en beschikbaarstelling van het erfgoed, de huidige staat van het archiefgebouw (advisering en herstel ernstige scheuren aan het gebouw) en de bouw van een nieuwe depotruimte.  De nationale archivaris heeft verder ook gesproken over het belang van het oprichten van een platform van Surinaamse erfgoedinstellingen. Tot slot is van gedachten gewisseld over het Rapport “Koloniale Collecties, Erkenning van onrecht” dat in 2020 is uitgebracht door de Raad van Cultuur (Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale collecties).

De ambtelijke delegatie bestond uit Gerbert Kunst (delegatieleider), Koosje Spitz, Sara Knijff, Henk Heikamp, Rutger Pol en Michiel Valkenburcht. Namen het NAS zaten aan bij het gesprek, Rita Tjien Fooh (nationale archivaris), Audrey Hofwijks (onderhoofd) en Raksha Sital (hoofd Bedrijfsvoering).

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

6 REACTIES
  1. Gaan er weer stukken verdwijnen, die van belang zijn, of vertrekkken ze naar NL, zodat mi’m pai foe si deng in wan museum, of in a data archief foe dja?


    Maak melding

  2. klopt Forza , maar Nederland pakt hier ddb niet op , nu die commando’s van Nederland hier zijn moet dat toch een peulenschilletje zijn , oppakken die ddb want hier zal hij nooit in de gevangenis komen , ondanks dat hij voor 20 jaar veroordeeld is voor de decembermoorden van 1982 ,l hij wordt door deze regering ook beschermd , te gek van woorden


    Maak melding

  3. En weet u waarom.Suris hebben een mentaliteit (ego) van wat kom je mij wijsmaken. Niet wetende dat wij een jarenlange achterstand hebben wat algemene ontwikkeling aangaat. Laat een aantal leerlingen van groep 8 basisschool een live tv debat aangaan van leerlingen van muloschool 2e of 3e leerjaar.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES