Nog een vergaderzaal bijbouwen in gereconstrueerd pand DNA Suriname

13
Nog een vergaderzaal bijbouwen in gereconstrueerd pand DNA Suriname

Deze week vond de ceremoniële overdracht plaats van het gebouw van De nationale Assemblee (DNA) en het voormalig ministerie van Algemene Zaken. Deze gebouwen zijn onder supervisie van het directoraat Cultuur gereconstrueerd.

De Surinaamse president Santokhi stond in zijn toespraak stil bij de periode waarin het oud DNA-gebouw in brand was gevlogen. Die periode is volgens hem belangrijk om zaken beter te begrijpen, omdat er in mei 1996 verkiezingen waren gehouden in Suriname.

De president overhandigde de sleutel symbolisch aan Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee. De ingebruikname van het gebouw zal op een later tijdstip plaatsvinden. “Laat de sleutel, een sleutel zijn voor versterking van onze democratische rechtstaat”, stelde Santokhi. Het staatshoofd vroeg hierbij dat er met het nieuw gebouw, ook een vernieuwing ontstaat in de democratie.

DNA-voorzitter Bee, haalde aan dat er vanaf 1996 gesproken wordt over welke manier er invulling zou worden gegeven aan de wederopbouw van dit pand. Er is volgens hem getracht het prachtige cultureel erfgoed in zijn glorie te doen herrijzen opdat de zwarte bladzijde uit ons geheugen kan worden gewist. De reconstructie van het DNA-gebouw werd na 23 jaar, in november 2019 geïnitieerd toen de eerstesteenlegging plaatsvond. “De cirkel is bijna rond, want we moeten nog een vergaderzaal bijbouwen”, aldus de voorzitter.

Sinds Paramaribo op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat, hebben meerdere gebouwen financiering ontvangen om gerestaureerd of herbouwd te worden. Volgens minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC), zijn hiervoor ook financiën beschikbaar gesteld door de Inter American Development Bank (IDB).

Het ministerie van Onderwijs heeft nu als taak ervoor te zorgen dat de benedenruimte van alle gebouwen die gefinancierd zijn door de IDB, opengesteld zijn voor het publiek uit binnen- en buitenland. Het doel is om de slapende stad weer bruisend te maken met passende culturele, museale en horeca-activiteiten. Dit zal moeten bijdragen aan het bevorderen van het toerisme.


13 REACTIES

 1. Als ze nog een vergaderzaal erbij bouwen, moeten ze vooral de beugels voor het kunnen ophangen van de hangmatten van de assembleeleden niet vergeten.
  gemodereerd

 2. Gefeliciteerd Surinamers met de herbouw van de gebouwen van het DNA en van Algemene Zaken van Suriname.

  Afgezien dat de gebouwen door de Chinezen is gebouwd, zeer waarschijnlijk ook Chinese vaklui. Is het hout wel Surinaamse hout of export rondhout van Suriname naar China en in China verwerkt en weer duur ingekocht in China? Dat zou echt diep treurig zijn. Dit kan gemakkelijk achterhaald kunnen worden.

  Wie zijn de ondernemers die de gebouwen hebben gebouwd? Welke werknemers, bij welke
  ondernemingen in of buiten Suriname is het hout ingekocht. Ook de douane en de belastingen zouden hier inzage of uitleg over kunnen geven.

  Het gebouw is in de Koloniale tijd door vakkundige Surinaamse bouwvakkers/ zeer waarschijnlijk uit de Slavernij gebouwd. Als die mensen het konden bouwen, is het schandalig dat in de 21 ste eeuw dit werk niet aan een Surinaamse bouwondernemingen is gegeven om de gebouwen weer te bouwen. ddb, jenny Simons, ndp heeft wat uit te leggen, waarom (een) Chinese bouwonderneming/en deze bouwcontracten hebben gekregen.

  Vele Surinaamse vakmennsen konden hiermee aan het werk worden geholpen en de gebouwen vele malen goedkoper zouden uitvallen. Waarschijnlijk wan nyan meki.

  Surinamers hebben recht te weten waarom (een) Chinees of Chinese bouwondernemingen het werk moesten uitvoeren.
  gemodereerd

 3. Ik heb nergers ter wereld gezien dat men DNA-gebouwen, ministeries open stelt voor toeristen om dat het Centrum waar ze staan van een land leven moeten brengen in de stad.

  Er zullen andere maatregelen moeten worden genomen om de slapende stad Paramaribo tot een bruisende stad te maken en niet het DNA-gebouw of het ministerie van Algemene Zaken.

  Bruisende stad heeft te maken met vermaak, plaatsen waar mensen kunnen samen komen, en gezellig bij elkaar zijn, muziek, culture activiteiten, terrassen langs het water, Waterkant, rondvaart met boten op het water met dansen/muziek, eten en drinken, theaters/toneelspelen, eten en drinken, dansen/dansgelegenheden, avondwandelingen, musea, cafe’s literatuur lezingen/ (inter/nationaal, Midnight in Paramaribo, de klok slaat 00.00 uur, Wat is er te beleven, wat, waar, schilders, dichters, schrijvers, voordrachten, Entertainment. Welke/diverse stromingen, ( jong/oud, diversiteit van de Surinamers, waar andere groepen zich ook in kunnen terug vinden en beleven, politiek, et cetera, et ce tera,

  Het DNA-gebouw en het Ministerie van Algemene Zaken zijn niet de plaatsen die voor de bruisende activiteiten in een slapende en dode Centum van Suriname te zijn en zorgen.

  Ondernemers zouden daar voor moeten zorgen. Hopelijk dat deze gebouwen blijven waarvoor ze gemaakt zijn en dat men niet in gaat dansen, eten en drinken, vechtpartijen, nachtclubs, casino’s enz in gaat bouwen
  gemodereerd

 4. Dit gebouw is als schenking door de chinezen gebouwd ,dus een gegeven paardt niet in de bek kyken. Wel is het zo dat dit gebouw voor dat het was afgebrandt al niet meer voldeedt aan de ruimte en ook de plek waar die staat, ik vindt het wel vreemdt als de parlement en regering daar intrekt want die kosten zyn dan weer voor de belasting betaler. als men nu al met by bouwen begint,waar zyn wy dan mee bezig. dit gebouw mag van my een toeristisch trekpleister worden,maar niet meer als parlements gebouw.
  gemodereerd

 5. Enne……nadat het DNA- gebouw geheel af was, kwamen die altijd super slimme Suries erachter dat er ook een vergaderzaal nodig is:)))!
  gemodereerd

 6. Wat een ironie. Eerst de historische panden in brand steken en ze daarna door China laten herbouwen. Wat zal dat wel kosten en wie heeft de njang gemaakt?? Wat gaat met gebouw 1791 gebeuren?? Ook in brand gestoken.. een land die zijn verleden niet eert heeft GEEN toekomst.
  gemodereerd

 7. Het gebouw is gefinancieerd uit geld van het Inter American Development Bank (IDB) en dat is geen China.

  Er is nog genoeg m2 aan oppervlakte achter het herbouwde DNA-gebouw om een 3 of 4 verdiepingen stenengebouw inclusief vergaderzaal en alle voorzieningen, alle DNA – partijen, bezoekers, persruimte, ondersteunend personeel? lunchroom, administratie, kamer voor de president. , enz voor een moderne DNA- gebouw in te bouwen.

  Wat ik mij afvraag of de daken van deze gebouwen geen dakpannen hadden i.p.v. dit materiaal dat er nu op is aangebracht.

  Laat de vergaderzaal, enz dat nog bijgebouwd worden zo snel mogelijk beginnen en last het nu gebeuren door Surinaamse bouwondernemers.

  Er moet een onderzoek en verslag komen het hele project met alle namen, begroting, prijsverschillen, bouwondernemingen, wat voor soort hout, glas, lampen, enz.

  Zijn het de zelfde houtsoorten waarmee het toen is gebouwd, nu weer voor gebruikt.

  Hoeveel garantie zijn er op de gebouwen en wie is er versntwoordelijk als het geen kwaliteit is? Wis moet voor de schade hiervan opdraaien?

  Chinezen kunnen ook rotzooi verkopen. Surinamers zijn blij.

  De contracten moeten opgevraagd en tot de kleinste materialen en centen worden getoond aan het publiek.

  Wie was tijdens de werkzaamheden verantwoordelijk van Surinaamse zijde om toezicht op de bouw, begroting, materialen, enz te letten? Wat was fout en is dit gemeld, zo ja wat is er gemeld en aan wie is verantwoording afgelegd en wat is daarmee gedaan?
  gemodereerd

 8. Passant jij hebt gelijk , maar die rbrown denkt dat zijn baasje ddb alles gratis kreeg van de chinezen , maar het tegen deel is waar, die rbrown denkt daarom ook dat de IDB chinees is , maar helaas rbrown Passant geeft aan waar die bank vandaan komt
  gemodereerd

 9. Het zou leuk zijn voor de toeristen als ze ook een extra kamer inrichten voor de poppenkast spelletjes, met de heer Bee als Jan Klaassen en Patricia Etnel als Katrien in de hoofdrol. Jogi mag optreden als de boze wolf en Andy Rusland als popojantje.

  Trouwens, is een mooi gebouw en zeker een aanwinst voor Paramaribo.

  PS: wanneer gaat de heer Bee die $ 23 duizend welke hij voor zijn snoepreisje onrechtmatig uit de staatskas had opgenomen weer terugstorten.
  gemodereerd

 10. Volgens mijn zijn ze nog iets vergeten. De verlengstuk van hun mannelijkheid. Waar moeten ze die parkeren.ze hebben ook parkeerplaatsen vergeten.
  Wordt een probleem yere.
  gemodereerd

 11. Een ondergrondse garage bouwen als ze de vergaderzaal ea zkn gaan bij bouwen, op het dakteras kunnen ook een persruimte gebouwd worden.

  Toiletten, lunchroom.
  gemodereerd

 12. dakterras: persruimte, lunchroom. toiletten
  Ondergrondse ruimte van deze bij te bouwen ruimte voor de ondergrondse garage.

  Het nog te bouwen nieuwe bijgebouw, waar de vergaderruimte in zit, moet op zijn minst 4 verdiepingen hoog worden en van steen zijn en een rechthoekige blokken doos zijn.
  gemodereerd

 13. In de Hollandse “Tweede Kamer” worden er al jaren rondleidingen verzorgd. Zelfs nu in het hulpgebouw (verbouwing). Altijd lange wachtlijsten. Je ziet niet alleen toeristen daar rondhangen, maar ook basisschool leerlingen, toekomstige politieke stuutjes en dorpelingen 😋.
  Na de ‘heftige’ vergaderingen is er regelmatig een invasie van ambtenaren op het naastgelegen (zuip)plein.

  In suri kunnen ze het geld gebruiken voor onderhoud, iets wat enorm belangrijk is.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.