woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenBinnenlandDc Deel bezoekt dorpen langs Lawa- en Tapahonirivier

Dc Deel bezoekt dorpen langs Lawa- en Tapahonirivier

-

Districtscommissaris Henk Deel van het ressort Tapanahoni in Suriname, heeft eerder deze week samen met een team van zijn commissariaat, vanuit zijn standplaats Stoelmanseiland werkbezoeken afgelegd aan de gemeenschappen langs de Lawa- en Tapanahonirivier. Hoewel de fysieke omstandigheden van het gebied niet zo gunstig zijn, is de huidige omstandigheid niet dreigend. Enkele nederzettingen zitten nog altijd onder water en een groep personen is opgevangen in het bestuurscentrum van Stoelmanseiland. De burgervader verwacht wel een stijging van het water aangezien het nu de regenperiode is. Door de hoge waterstanden zijn de kostgronden behoorlijk aangetast. 

De gemeenschap kijkt uit naar hulp van de overheid, maar die is vrijwel uitgebleven in het ressort Tapanahoni. De dc heeft goed contact gehad met de gemeenschappen. Samen met hen wordt eraan gewerkt dat zij zich weerbaar kunnen maken tegen de hoge waterstanden, die een steeds terugkerend verschijnsel zijn. Met verschillende gemeenten aan de Franse kant zijn de intenties kenbaar gemaakt om gezamenlijk te werken aan duurzame oplossingen voor de gemeenschappen aan beide kanten van de rivier. Het ligt in de bedoeling om voor wat dit betreft op korte termijn bij elkaar te komen. Vooralsnog zal er in geval van noodsituatie met elkaar worden afgestemd om effectief hulp te verlenen. 

In het dorp Manlobi en omgeving aan de Tapanahoni zijn de wensen en oplossingen van deze gemeenschappen tijdens een krutu naar voren gebracht. De kapiteins hebben onder andere hun dank uitgesproken aan het adres van de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de burgervader voor hun inzet om de stroomgenerator van de dorpen te herstellen. Er is ook nadrukkelijk gevraagd om trainingen aan zij die de machine bedienen. Ook is de wens voor straatverlichting in de verschillende dorpen kenbaar gemaakt.

Dc Deel heeft de gemeenschappen voorgehouden dat de regering nog steeds bezig is met de uitvoering van het Herstelplan. Zaken zijn niet zo snel verlopen, maar de regering is nog altijd op schema. De burgervader gaf ook aan dat hij pas een jaar en een maand in functie is. Met de gemeenschap was afgesproken dat er prioriteit zou worden gegeven aan het bestuurscentrum Stoelmanseiland. Verder was het duidelijk dat voor het eerste jaar vrijwel niets gerealiseerd zou kunnen worden. Het centrum is wel volledig schoongemaakt. Momenteel is de burgervader bezig met het operationeel maken van het bestuurscentrum. Verder heeft het commissariaat het opzetten van een Bureau voor Burgerzaken (BvB) in voorbereiding. In samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting wordt ook gewerkt aan een kantoor op Stoelmanseiland. Andere projecten die in de planning liggen, zijn een sportcentrum, de aanleg van aanmeersteigers, aanpak van het vliegveld alsook de drinkwatervoorziening.

Tijdens de krutu in de dorpen Poeketie en Sangamasoesa is om leidingwater gevraagd voor Poeketie. Momenteel is de aanleg van het elektriciteitsnet dat loopt van Sangamasoesa tot Kisai in uitvoering. De lokale gemeenschap wil graag beter hierin betrokken, in die zin van werkgelegenheid tijdens en na de bouw. Het steeds uitblijven van de betalingen door Sociale Zaken is ook een kwestie, waarvoor aandacht is gevraagd. In sommige gevallen is er een achterstand van drie jaar. De gemeenschappen van Manlobi en omgeving en Poeketie zijn niet te spreken over de sluiting van de scholen in het ressort. Zij menen verder dat er heel weinig wordt geïnvesteerd in onderwijs in het gebied. 

Aan de burgervader is gevraagd alle noden naar de verantwoordelijke instanties door te geleiden. De bewoners hebben het op prijs gesteld dat zij de gelegenheid zijn geweest hun pijnpunten aan te kaarten en kijken uit naar de aanpak. Dc Deel vroeg de gemeenschappen zich ook in te zetten, open en eerlijk te communiceren en gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van het ressort Tapanahoni.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

5 REACTIES
 1. De vrede tussen de Marrons en de Kolonialen is aan het eind van de 1700 gesloten. Van die tijd af kunnen de Marrons rustig in hun dorpen wonen. Ze hadden van de plantages kunnen afkijken dat ze dijken en afwaterings kanalen hadden. Het was en is zwaar werk om deze werken aan te leggen. Tegenwoordig heeft men zwaar materieel om het te doen. Met dijken, afwaterings kanalen en sluizen hadden de overstromingen voorkomen kunnen worden.
  gemodereerd

 2. Dit gebeurde vroeger niet kom niet vertellen het klimaat is aan het veranderen.
  Dit is alleen maar hebzucht van het goud in Suriname. Straks is er geen binnenland meer.
  En zonder kennis om de dorpen te beschermen tegen het water.
  gemodereerd

 3. De meeste binnenlandse dorpen liggen letterlijk in de branding van rivieren, dan wel heel vlak bij de oevers van rivierdallen. Dit dateert uit het verleden toen de zeewaterspiegel nog lager stonden dan anno 2022. Het zeewaterspiegel is gestegen wegens de opwarming van de aarde en zal helaas niet meer zakken. Het is nu zaak dat alle binnenlandse dorpen die gelegen zijn in laaggebieden te laten verhuizen naar veilige hogere gedeelten!!!!
  gemodereerd

 4. Ik kwam, ik zag en ik heb vastgesteld dat intussen alles genormaliseerd is en heb dus besloten dat er geen voorzorgsmaatregelen voor de toekomst nodig zijn. Ook is besloten te wachten tot de volgende overstroming en intussen zal, zoals te doen gebruikelijk, een platform worden samengesteld.

  Mensen: verhuis je dorp naar hoger gelegen gebieden. Een beter advies kan ik je niet geven.
  gemodereerd

 5. Vp is naar onderwater dorp gegaan, zelfs Chan, want hij heeft niet veel te doen. Weet overigens niet wat ie exact is gaan doen, hij kan geen bruggen bouwen, en is ook geen ::water:: expert, but anyways.

  Hierna is crisis team,’of fa’w wan kar eng gegaan. Wanneer stopt men met gaan en gaat men gedegen, PASSENDE hulp bieden, en TOEPASSEN?

  Moeilijke vraag je?! Check die Sranan antwoorden, de struisvogels
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES