woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieHakrinbank: 'Extern onderzoek gedaan naar gedrag CEO'

Hakrinbank: ‘Extern onderzoek gedaan naar gedrag CEO’

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Hakrinbank N.V. in Suriname heeft vandaag een open brief gepubliceerd als reactie op recente vragen en publicaties over het gedrag van haar CEO Rafiek Sheorajpanday. Volgens de bank is er een extern onderzoek uitgevoerd naar zijn gedrag: er zou wel sprake van ongewenst gedrag zijn, maar geen vaststelling van seksueel molest zegt de bank. De Hakrinbank gaat een onafhankelijk vertrouwenspersoon installeren. Lees de rest van de brief hier:

De Hakrinbank vindt een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van het grootste belang. En doet er ook alles aan om die veiligheid voor iedereen te garanderen. Naar aanleiding van drie eerdere klachten en de recente publicaties over het gedrag door onze CEO, is bij een eerste evaluatie van de organisatie van de interne klokkenluidersregeling, besloten tot de installatie van een onafhankelijke vertrouwenspersoon.

Er zijn de afgelopen weken terecht vragen gesteld en publicaties verschenen over de gang van zaken bij Hakrinbank vanwege de meldingen over ongewenst gedrag. Daarin zijn feiten en geruchten wel door elkaar gaan lopen. Hakrinbank is tot nu toe vanwege privacy- redenen terughoudend geweest in haar publieke inhoudelijke reactie. Maar hecht er na alle publicaties en vragen aan om de feiten nu geanonimiseerd te delen.

Drie zaken bekend bij de bank
In totaal zijn er drie zaken van ongewenst gedrag bekend bij de Hakrinbank in relatie tot de CEO. Het betreft gedragingen die hebben plaatsgevonden voor 2019, de meldingen zijn pas gedaan in de loop van 2020/2021. Voor zover wij weten, is daarvan in twee gevallen ook bij de politie aangifte gedaan. Tot op heden is er in geen van de zaken tot dagvaarding overgegaan. Bij de meldingen is de klokkenluidersregeling van toepassing. In alle gevallen is er onderzoek gedaan en hebben er vertrouwelijke gesprekken plaatsgevonden met de vertegenwoordiger van het Klokkenluidersplatform.

Na extern onderzoek extra maatregelen genomen
Na de meldingen in 2021, is er ook een breder extern onafhankelijk onderzoek opgestart door het onderzoeksbureau (Compliance Services Caribbean) dat gevestigd is op Curaçao. Aan dat onderzoek is door betrokken partijen medewerking verleend. De uitkomsten van dat onderzoek zijn op 3 november 2021 gedeeld met de voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) en naar aanleiding van de onderzoeksresultaten besproken met de CEO. Conclusie van dat onderzoek: wel sprake van ongewenst gedrag en seksueel getinte woordspelingen, geen vaststelling van seksueel molest. De RvC heeft de CEO hierop aangesproken en een berisping gegeven. Ook zijn er op verzoek van de RvC maatregelen genomen om een veilige werkomgeving te creëren. Onder andere een evaluatie/aanscherping van de Klokkenluidersregeling, medewerkers worden aangemoedigd geconstateerde misstanden te melden en er wordt een bewustwordingssymposium georganiseerd.

Privacy en veiligheid volledig gerespecteerd en geen bewijsmateriaal vernietigd
In de eerste zaak is op indringend verzoek van de betreffende medewerker geen melding gedaan aan de Raad van Commissarissen en is aan de Commissie door de betreffende medewerker gevraagd haar identiteit te beschermen en verder geen vastlegging/rapportage aan de RvC te doen. Dat is gerespecteerd, hetgeen ook blijkt uit het gespreksverslag dat inmiddels in de pers is gepubliceerd.

Uit dat inmiddels dus publieke gespreksverslag, blijkt dat de Hakrinbank vanwege haar ‘privésituatie’ (en op eigen verzoek dus) de privacy en geheimhouding van deze medewerker juist heel zorgvuldig heeft gerespecteerd. In dat kader – en vanuit zorg – heeft de Commissie ook geadviseerd de gerelateerde WhatsApp-berichten op haar mobiel te verwijderen. Ter bescherming van de betreffende persoon dus. De berichten en het bewijsmateriaal zijn uiteraard bij de Commissie nog gewoon voorhanden voor eventueel juridisch onderzoek.

De tweede zaak van ongepast gedrag is ook volgens de regels onderzocht en gemeld bij de RvC.
De derde zaak betreft een oud-medewerker, waarmee een goed gesprek is gevoerd en die (voorzover bij Hakrinbank bekend) geen verdere actie heeft ondernomen. Ook dit is gemeld aan de RvC.

Veilige werkomgeving van grootste belang
Eerder riep de Raad van Commissarissen medewerkers al op om zich vooral veilig te voelen en het Klokkenluidersplatform te blijven gebruiken. Daar wordt nu een tweede en totaal onafhankelijke mogelijkheid aan toegevoegd door de installatie van een vertrouwenspersoon waar medewerkers in een veilige omgeving (en geheel los van de bank) met klachten terecht kunnen. Wanneer een geschikte kandidaat (op voorspraak van de medewerkers) is gevonden, zal de installatie zo snel mogelijk plaatsvinden.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

4 REACTIES
 1. Conclusie van dat onderzoek: wel sprake van ongewenst gedrag en seksueel getinte woordspelingen, geen vaststelling van seksueel molest.
  ==========
  Alleen in Suriname kan het voorkomen, dat de huidige CEO gedurende het onderzoek niet op non-actief is gezet. De CEO heeft van de RVC alleen een berisping gekregen en de hele zaak is sindsdien in de doofpot gestopt. Dat poppenkast gedoe met klokkenluider en vertrouwenspersoon werkt niet in Suriname. De heer Panday, CEO komt uit een vooraanstaande en invloedrijke familie die ook in de politiek actief is geweest. Ik verwacht echt niet veel van, dat er verder maatregelen tegen de CEO genomen zullen worden. Ook de waarnemend PG zal er niets aandoen en verwijzen naar de maatregelen die de RVC reeds getroffen heeft. Al deze invloedrijke mensen kennen elkaar heel goed en in Suriname is men kampioen om dit soort zaken met één sissertje af te wikkelen. Zo gaat het bij de regering ook. Er zijn zoveel zaken bij de PG waarmee er niets gedaan wordt. En al deze openstaande zaken hebben betrekking op invloedrijke mensen. De kleine man van de straat wordt voor een kleine overtreding gelijk opgepakt en de invloedrijke mensen gaan gewoon door alsof er niets aan de hand is. Heel triest en beschamend allemaal.


  gemodereerd
 2. Suriname is 1 van de landen waar ongewenst gedrag op de werkvloer dagelijks gebeurd. Velen maken er geen meldingen van omdat er veel factoren ervan hangen in hun persoonlijke situatie. Begrijpelijk. Nu overal ter wereld door de me2 beweging , wat meer mensen naar buiten durven te komen in Suriname , is al heel wat. Hopelijk worden hun stemmen genoeg ondersteund en dat gerechtigheid zegeviert.


  gemodereerd
 3. De intussen bekende advocaat in Suriname, zou als ze deze CEO moest verdedigen in de rechtszaal, vinden dat er niets aan de hand is omdat maar drie vrouwen geklaagd hebben over het hinderlijke gedrag van de verdachte, terwijl er in totaal vast wel meer dann100 vrouwen op de Hakrinbank werken. Volgens de advocaat die vaker wipte op het randje van het toelaatbare zou het dus niet duideliik zijn dat deze CEO ongewenst gedrag vertoonde.


  gemodereerd
 4. Heel Suriname is een poel van ongewenst gedrag. Het begint al heel jong.

  Vieze oude mannetjes die met blauwe uniformen naar pensions gaan, geld aanbieden voor s*x aan schoolmeisjes, minderjarigen soms, omdat ze weten dat er thuis nauwelijks tot geen geld is. Meisjes die al heel jong weten dat ze moeten hosselen, willen ze ‘overleven’, en om basis producten aan te schaffen die in Dosoename nog als luxe worden bestempeld.

  Ouders die blij zijn als dochter of zoonlief wat extra geld thuisbrengt, niet uitmakend waar het vandaan komt. Vriendjespolitiek samenleving, waarbij vrouwen hun lichaam moeten ‘verkopen’, om aan werk of geld te kunnen komen, omdat er geen sociale voorzieningen zijn waar iemand terecht kan bij echte nood.

  Sommigen groeien in zulke omstandigheden op. Dat na a kondre


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES